- 2015. február 9., 12:00
Az Overmax készüléke kiváló példa arra, hogy ami olcsó, az adott esetben lehet teljesen jó is.

Két hete már teszteltük a lengyel Overmax táblagépét, most a gyártó okostelefonjára került a sor. A célcsoport ezúttal is ugyanaz; a vállalat azokat a felhasználókat szeretné elérni ezzel a készülékkel is, akik nem akarnak vagy nem tudnak nagyon sokat költeni egy telefonra, viszont azt is szeretnék, hogy a pénzükért értékelhető teljesítményt kapjanak.

Külső

Az Overmax márka a hazai közönség számára valószínűleg még nem túlságosan ismert; a gyártó első körben a lengyel piacot célozta meg, de aztán készülékei a környező országokba, így Magyarországra is eljutottak. A Vertis 4510 EXPI a termékpalettán a jobb felszereltségű modellek közé tartozik, de semmiképpen sem jelenti a csúcsot, mivel az Overmax nyolcmagos rendszerchippel szerelt modelleket is kínál. A hardverről bővebben a következő oldalon írunk majd, most nézzük, hogy fest a telefon kívülről.

A készüléket nyilván nem az Overmax gyártja, azt viszont nem sikerült kiderítenünk, hogy ki az OEM gyártó – de ez talán nem is annyira érdekes. A mobil külsőre nem hasonlít egyik nagy márka telefonjára sem, ami jó, mert az Overmax nem másolással szeretne vásárolókat szerezni. A telefon dizájnára, minőségére és az összeszerelésre a legjobb szó talán az, hogy korrekt: az egyértelműen lejön akár már a műanyagos külső alapján is, hogy nem prémium termékkel van dolgunk, de igazából sok mindenbe belekötni nem lehet.

A telefont kézbe véve az első dolog, ami feltűnik, az az, hogy a mobil nagyon könnyű; bár az akkumulátor ekkor még nem volt a telefonban, tömege akkor sem nőtt meg jelentősen, amikor behelyeztük az energiaforrást, 106 grammnál állt meg a mérleg mutatója. Az imént már említettük, hogy a telefon műanyagból van, ami önmagában még nem gond, viszont az oldalsó díszítősáv és a gombok a legolcsóbb, krómozott felülettel bíró fajtából valók. Azért kár mindez, mert ezt leszámítva tényleg teljesen korrekt a külső! Az előlapot, mondanunk sem kell, a kijelző uralja, amely 4,5 colos.

Két oldalt a káva nem túl vékony, de nem is vastag; az Overmax Vertis 4510 EXPI éppen olyan széles, mint a 4,6 colos kijelzővel rendelkező Sony Xperia SP. A kijelző felet a hangszóró rácsa, tőle jobbra az előlapi kamera, balra pedig a fénymérő és közelségérzékelő szenzorok található. A panel alatt fizikai gombokat is találunk, szám szerint hármat. Ha balról jobbra haladunk, akkor a sorrend a következő: menü, Home és vissza. A feladatkezelő nem kapott külön indítót, de nem kell lemondanunk ennek gyors eléréséről sem: a Home gombot nyomva tartva indíthatjuk el.

Két oldalt a szokásos gombokat találjuk: balra a hangerőszabályzót, jobbra pedig a bekapcsoló gombot helyezték el a mérnökök. Utóbbi jobb, hogy oldalt van; kedvelt pozíció a felső él is, de 4,5 col környékén már nem kényelmes arra felé nyúlkálni minden egyes bekapcsolásnál. A felső él ennek megfelelően csak a fülhallgató kimenetnek illetve a microUSB portnak ad helyet, ami persze még mindig több annál, ami lentre került: itt ugyanis csak a mikrofont találjuk.

A kategóriában az unibody kialakítás nem jellemző, az Overmax Vertis 4510 EXPI sem ilyen. Hátlapja, amely szintén teljes egészében műanyag, levehető. A dobozban ráadásul két extra színt is kapunk, a fekete verziót egy piros és egy kék panelre is lecserélhetjük. A hátlap eltávolítása nem túl bonyolult, viszont féltünk, hogy a műanyag el fog törni, annyira vékony volt – ez szerencsére nem történt meg, az pedig mindenképpen pozitívum, hogy a hátlap teljesen passzentos, még a legkisebb mértékben sem lötyög (amit sokszor nagy gyártók termékeinél például nem sikerül megoldani). A hátlappal kapcsolatban annyi negatívum azért van, hogy felülete egyáltalán nem textúrázott, ezért kissé csúszós. A fő kamerát természetesen itt találjuk, és a hozzá kapcsolódó LED-es segédfényt is. Valamint ide került még a kihangosításhoz használatos hangszóró is.

Címkék
Hozzászólások