- 2015. február 18., 16:00
Az Acer több olyan monitort is készít, amelyek a játékosok igényit tartja szem előtt. Megnéztünk egy dizájnosat.
Hirdetés


some text

Ahogyan a monitorpiac egészén, úgy a játékosoknak szánt készülékek között is akadnak olcsóbb és drágább modellek, olyan termékek, amelyek dizájnosak és olyanok is, amelyek valamilyen különleges funkcióval bírnak. Mostani teszünk alanya a dizájnos termékek vonalát erősíti: az Acer G277HU járt nálunk.

Külső

Pedig a monitorok világára sokáig nem volt igazán jellemző a dizájnőrület, vagy legalábbis nem annyira, mint a tévéknél. Ami nem jelenti azt, hogy a gyártók ne foglalkoztak volna azzal, hogyan is néznek ki eszközeik, de nagyon hangsúlyos szerepet szinte sosem kapott a forma – nyilván voltak kivételek, de messze nem ez volt a jellemző. Az utóbbi időben azonban átalakult a tervezési filozófia, és a számítógépes világban is megjelentek a formát kijelzők. Ebbe a trendbe remekül illeszkedik az Acer tesztünkben szereplő monitora, a G277HU is, amely annak ellenére az egyik legmutatósabb kijelzője a tajvani gyártónak, hogy egy játékosoknak készült termékről van szó.

Kicsomagolás és gyors összeszerelés után a legszembetűnőbb az, hogy a monitor káva nélküli kialakítást kapott, amelyez ezúttal szó szerint kell érteni: az előlapot a két szélén és a felső részén ugyanis egyáltalán nem takarja borítás, a széleken csupán egy vékony keret húzódik végig, ez azonban minimális mértékben sem lóg rá a megjelenítőre. Trükk azért van a dologban, mivel a kép nem kezdődik el a rögtön a külső részeken, a szélektől nagyjából 6-7 millimétert minden oldalon rá kell még számolnunk. Az ilyesfajta kialakítás elsősorban nem a bekapcsolt készülék megjelenését emeli, inkább akkor hasznos (vagy inkább látványos), amikor az adott kütyü éppen használaton kívül van. Főleg, hogy ilyenkor nem is nagyon látszik a panel és a káva közötti váltás, legfeljebb csak akkor, ha a nap éppen az ehhez megfelelő szögben (és erősen) süt a panelre.

Járt már nálunk több olyan tévé (és monitor), amely hasonló koncepcióban készült, így természetesnek vettük, hogy az alsó részen viszont megmaradt a külső, látható káva is. Valószínűleg az Acer mérnökei el tudták volna tűntetni ezt a felületet is, ha szerették volna, de esztétikusabbnak tűnik így a monitor – arról nem is beszélve, hogy a márkajelzésnek máskülönben legfeljebb csak a talpon lett volna hely. Az alsó sáv ezüstös fényezésű, de nem fémből készült, hanem műanyagból. A G277HU talpa X alakú – szerintünk ezt a formát teljesen száműzni kellene a kütyük világából (legalábbis nem láttunk még olyan eszközt, amelyhez ment volna), mert semmilyen formával (kávával) nem hozható igazán összhangba.

A gombok jobb oldalra kerültek, de ezt nem jelzi semmi, így tapogatni kell a kezelőket. Ha megnyomtuk valamelyik gombot, akkor viszont már könnyebb a helyzet, mert a menü (és az opciók) pontosan a gombok felett jelennek meg, így a tájékozódás már nem jelent gondot. Mivel az előlapon nincsen fekete színű káva, fényes, tükröződő felület sincsen.

Ezt az Acer bepótolja a hátlapon, amely majdhogynem tükörként viselkedik – otthoni környezetben viszont jellemzően csak a fal lesz a monitor mögött, így ez túl sokat nem számít. A csatlakozókínálat látszólag csak digitális bemenetekre korlátozódik: DisplayPort, DVI és HDMI bemeneteket találunk hátul. És ez valóban így is van, mivel a DVI csatoló D-s, vagyis átalakítóval sem tudja fogadni az analóg jelet. (Illetve van még egy hangbemenet is, a beépített hangszórók számára.)

Belső

Mivel sebességben még mindig a TN-panelek a legjobbak, az Acer, a célcsoportot is figyelembe véve, természetesen ilyen megoldás mellett döntött. Azért a panel tartogat némi extrát, mert a 27 colos képátlóhoz nem Full HD felbontást, hanem 2560×1440 pixeles felbontást társít, vagyis a HD felbontás négyszeresét. A képarány ebből adódóan 16:9-es, és nem térnek ez az átlagostól a további termékjellemzők sem: a válaszidő például 1 ms-os, a statikus kontraszt pedig 1000:1-hez. Ugyan az Acer 100 milliós értéket is ígér, de ennek nyilván nem szabad bedőlni, ugyanis ez dinamikus adat, ami a valós felhasználást illetően túl sok támpontot azért nem ad. A háttérvilágítás LED-es, a fényforrások pedig oldalt helyezkednek el. A legnagyobb fényerő 350 cd/m² (és ezt tudja is a monitor), ez otthoni körülmények között biztosan elég kell, hogy legyen.

Mozi és normál módok

A monitor az Acertől megszokott négy színprofillal plusz a saját beállítások tárolásához egy ötödik opcióval rendelkezik. Az alapbeállítások relatív jók, az átlagos deltaE minden színprofil esetén közelít a 3-as értékhez, amelynek elérése már azt jelentené, hogy az elvárt és a megjelenített színek között csekély, szabad szemmel szinte nem is látható különbség mutatkozik csupán. A gamma ugyanakkor minden esetben alacsonyabb volt az optimális 2,2-es értékhez képes, amelynek az volt az oka, hogy a dinamikus kontraszt alapesetben aktív (és a méréseket mi rendszerint fekete háttérrel végezzük, csak a program ablaka foglalja a kijelzőt, ami lefelé torzítja a gammát). A dinamikus kontraszt kikapcsolása a színhelyességet jelentősen nem befolyásolja, viszont a gammát teljesen a helyére teszi – a fényerő ugyanakkor továbbra is sokkal magasabb az optimálisnál mind a négy gyári profil esetében.

Kalibrálva

Az Acerre jellemző módon az RGB komponensekkel ezúttal sem kellett igazából játszani ahhoz, hogy az optimális beállításokat megtaláljuk, így csak a fényerőt és a kontrasztot kellett állítanunk. Előbbit 25-re, utóbbit 50-re lőttük be, így 0,14 cd/m²-es feketét, 124 cd/m²-es fényerőt, 900:1-es kontrasztot, 6400K-s színhőmérsékletet, 2,2-es gammát és 1,6-os átlagos deltaE-t kaptunk, ami otthoni környezetben bőven tökéletesnek mondható. Az látható, hogy a fekete nem túl acélos; elvileg a dolgon lehetne segíteni a fényerő csökkentésével és a kontrasztarány növelésével, ugyanakkora utóbbinál elég csak minimális mértékben feljebb menni, és a világos részeken máris eltűnnek árnyalatok – vagyis összességében nem járunk jól.

A monitor fogyasztása az optimális beállításokkal 29 watt volt, kikapcsolt állapotban pedig 0,3 wattos energiafelvételt mértünk.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2014. december 12., 16:00
2014. november 19., 12:00
2016. december 20., 12:00
2010. július 26., 08:00
2017. május 12., 10:00
2016. március 30., 12:00