- 2015. február 19., 10:00
Bár a Neato XV sorozatú robotporszívók a legjobbak közé tartoznak, volt egy kellemetlen hibájuk. Eddig.

Most nem arra gondolunk, hogy oldalkefe híján a fal és a bútorok mellől nem gyűjtötte össze a koszt rendesen, mert ez nem volt igazán zavaró. Ami sokkal inkább bosszantó volt, az az akkumulátorkezelés. Az XV-11 megjelenése óta állandó probléma az akkumulátor töltése, illetve az akkumulátor élettartama. Specifikáció szerint a robotnak 60-70 percet kellene egy feltöltéssel mennie, de volt már olyan robotunk, ami az első feltöltés után sem tudott 40 percnél tovább dolgozni egyben. Az akkumulátorokat általában rövid idő alatt kivégzi, így egy töltéssel egy idő után már csak 30 percet üzemel. Mivel a robot töltés után ott tudja folytatni a takarítást, ahol előzőleg abbahagyta, ez nem óriási probléma, de a takarítás egy nagyobb lakásban a szükséges 1 óra helyett akár 2,5 óráig is eltarthat (szakaszosan).

A probléma régóta ismert, a gyártó pedig nagyon sokáig hallgatott. Az első olyan frissítés, ami az akkukezelést volt hivatott javítani 2014 szeptemberében jelent meg. A firmware leírásából sajnos nem derül ki, hogy pontosan mit módosítottak, mindössze annyit írtak, hogy az akkumulátorkezelést fejlesztették tovább.


A két akkucsomag négy csavar eltávolításával könnyen cserélhető

Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy olyan Neato XV Signature Pro modellen próbáltuk ki, ami eddig két szett akkut varázsolt hetek alatt 30 perces kapacitásúvá. A roboton még tavaly ősszel kipróbáltuk a legújabb, 3.4-es firmware-t, hátha kondicionálni tudja az akkupakkok valamelyikét, de a szoftver mindkét szettel ugyanúgy viselkedett, mint korábban: nem ment egy töltéssel 30 percnél többet.


Világos zöld az eredeti, sötét zöld az új akkumulátor

Ezután ugrottunk be a RobotGuruhoz egy új szett akkuért, hogy végre pontot tegyünk a történet végére. És ahogy az egy jó filmtől is elvárható, a mi rövid történetünk is happy enddel végződött, hiszen az új szettel már kb. egy hónapja működik a készülék hibátlanul, alkalmanként nagyjából egy órát takarít a robot. Ezalatt egyetlen körben (köztes újratöltés nélkül) felporszívózza a padlót a számára kijelölt 5 helyiségben.


Nagyon fontos, hogy az új akkumulátorról a robotot is informálni kell!

A cikk elején már dicsértük a Neato-t a jó navigációért és a jó szívóerőért, de kiemelkedő az amerikai cég a hibák javítása terén is. Az elmúlt években már több ponton is finomítottak a robot működésén, de mind közül a leghasznosabbnak talán ez a legutolsó dolog volt mondható. Az akkucsomag ára a cikk megjelenése idején 23.970 forint, ami nem olyan vészesen sok a dupla kapacitás visszaszerzéséért cserébe – persze a legjobb azért az lett volna, ha erre a frissítésre nincsen szükség.

Címkék