- 2015. február 27., 12:00
Ez a mobil remekül mutatja hogy jó úton indult el a Samsung, de az árazáson lenne még mit finomítani.

Többször leírtuk már, hogy a Samsung szép nagyot bukott a tavalyi csúcsmodellel, a Galaxy S5-tel, ezért nem volt meglepő, hogy röviddel a Mobile World Congress után máris elkezdtek szállingózni a pletykák egy második, fém készülékházba szerelt csúcsmodellről. Amiből ebben a formában végül nem lett semmi: a Galaxy Alpha személyében fémházas modell érkezett ugyan, de a készülék csúcsmodellnek távolról sem volt mondható. Azonban a telefon arra mégis jó volt, hogy a Samsung végre rájöjjön, hogy érdemes hallgatni a felhasználókra: a formát illetően a pozitív visszajelzések túlsúlyban voltak. Nem véletlen, hogy a korábbi évek gyakorlatával szakítva az ősszel bejelentett Note 4-nek kevesebb köze lett a Galaxy S5-höz, a phablet inkább a Galaxy Alpha vonalait örökölte. A fémes borítás aztán annyira megtetszett a koreai gyártónak, hogy a felső- és csúcskategória után a középső szinten is bevetette: mostani tesztünkben a fémházas Galaxy A sorozat legkisebb tagját, az A3-at vizsgáljuk meg.

Külső

A fenti bevezetőben már említettük, hogy a Samsung sokáig kivárt a fém készülékházba bújtatott telefonok bevezetésével, most azonban csőstül jönnek az újabb és újabb modellek. Ami persze nem nagy kunszt, ha egyelőre minden termék azonos alapra, mégpedig a Galaxy Alhára építkezik – a Note 4 valamivel nagyobb, a Galaxy A3 pedig valamivel kisebb lett, mint a kiindulási alapot jelentő készülék. Mindebből látható, hogy a Samsung alapvető tervezési filozófiája egyelőre nem változott meg, a legolcsóbb telefonokat és a különleges modelleket leszámítva továbbra is egy modellre próbál építkezni, a különbség annyi csak, hogy ezúttal nem a csúcsmodellre. Aki tehát azt várja, hogy a termékpaletta sokkal színesebb lesz, az valószínűleg csalódni fog – de azért várjuk ki a végét, a Mobile World Congressen bemutatkozó Galaxy S6 választ adhat majd arra a kérdésre (is), hogy mennyire fognak elkülönülni a csúcsot jelentő (G) és a dizájnvonalhoz tartozó (A) modellek.

A Galaxy A3 az A termékcsalád legkisebb tagja, amely szó szerint is érthető: a 130,1×65,5×6,9 mm-es készülék mindössze 110 grammot nyom. A telefont kellemes érzés kézbe venni, hiszen unibody kialakítású, vagyis nincsenek rajta illesztések, recsegő-ropogó műanyag betétek. A prémium anyagválasztás ellenére a mobilról azért lejön, hogy Samsung, hiszen a kijelző feletti és alatti rész kialakítása is egyértelműen a koreai gyártóra jellemző. Fent a hangszóró rácsa, az érzékelőké s az előlapi kamera kaptak helyet (visszajelző LED nincsen), lent pedig a márka védjegyévé vált gombsor: érintős feladatválót, fizikai Home gomb és érintős vissza gombok követik egymást szépen sorban. Persze minden mobilra, igaz, hogy a kijelző foglalja el a legnagyobb helyet, a Samsung Galaxy A3 esetében azonban talán nem annyira nagy a panel, mint általában szokás: ezért legfőképpen a nem túl vékony oldalsó keretet okolhatjuk.

A telefon sarka lekerekítettek, de ezt leszámítva a formavilág az egyenes vonalakra épül. Fémből nemcsak az oldallap készült, hanem a hátlap is, ami bőven elég ahhoz, hogy a külső megítélése – a korábbi Samsung mobilokhoz képest – kategóriákat javuljon. A Samsung színre fújta a „lökhárítót”, viszont az előlap illetve hátlap felé eső oldalaknál a 45 fokban lecsapott rész maradt fényes.

A telefon felső része üres (illetve nem teljesen azért, egy mikrofon került ide is), a fülhallgató kimenetet és a microUSB csatlakozót is az alsó fertályon találjuk. A bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók elhelyezkedése a Samsungnál ismerős sémát követi (azaz előbbi jobb oldalt, utóbbi bal oldalalt helyezkedik el), viszont a csatlakozók/ajtócskák sorának ezzel még nincsen vége, mivel az unibody kialakítás miatt a micro-SIM-et és a microSD-kártyát is tálcás megoldással tudjuk behelyezni.

A hátlapon a szokásos elemek találhatók – kamera, LED-es villanó és hangszóró –, de nem feltétlenül a megszokott elrendezésben, hiszen a hangszóró és a kamera objektívével került egy magasságba. A külsőre összességében egyetlen szavunk sem lehet, ha a Samsung a jövőben ragaszkodik ehhez az irányhoz, akkor gyanítjuk, hogy sok felhasználót fog tudni szerezni pusztán azzal, ahogyan készülékei kinéznek.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 25., 14:00
2020. március 27., 06:00
2020. február 10., 08:00
Hozzászólások