- 2015. március 5., 12:00
Jelenleg a Prestigio gyártia az egyik legolcsóbb Windows 8.1-et futtató táblagépet; megnéztük, mit tud a masina.

Ha olcsó táblagépről beszélünk, akkor az emberek többségének alighanem a kínai gyártók Android OS-t használó tucat modelljei sejlenek fel, pedig a piacon megfizethető árú windowsos gépek is vannak – ráadásul olyanok, amelyek nem a butácska Windows RT-t, hanem az asztali gépeken is futó Windows 8.1-et használják. Mostani tesztalanyunk a Prestigio MultiPad Visconte Quad is ilyen; a tablet a sokak számára felesleges extráktól mentes, viszont cserébe még a legolcsóbb „neves” gyártó termékeihez képest is 30 százalékos árelőnyt kínál.

Külső

A Prestigio nem ma kezdte az ipart (és mellesleg nem is táblagépekkel, okostelefonokkal foglalkozott először a ciprusi gyártó), ezért szerencsére régen túl van azon a korszakon, amikor termékeinél a gyermekbetegségtől kellene tartani. A vállalat termékei funkcionalitás szempontjából rendre jól sikerülnek, és a készülékek dizájnjával sincsen különösebb probléma – ami azért külön kiemelendő, mert láttunk már példát arra bőven sajnos, hogy félresiklanak a dolgok. A Prestigio termékei viszont korrekt összeszerelésűek, és láthatóan nem is (feltétlen) a legolcsóbb anyagokból készülnek. Természetesen egy olcsó, 45 ezer forintos tablet esetében azt nem lehet elvárni, hogy a legmodernebb dizájnnal és a legvékonyabb kialakítással rendelkezzék az adott kütyü, a fémház is ritkaságszámba megy a kategóriában, azonban a Prestigio gépe még így sem számít nagynak és nehéznek sem, 208,5×130,3x9,4 mm-es és 370 grammos. Fontos azonban kiemelni, hogy a kategóriában: mivel a MultiPad Visconte Quad Windows 8.1-et futtat, az apró gépházban egy teljes értékű konfiguráció lapul, nem pedig az okostelefonok zöméből ismerős ARM architektúra kergeti a biteket.

Természetesen, mivel egy táblagépről van szó, az alapvető formát adottak voltak, és ettől a Prestigio mérnökei láthatóan nem is nagyon akartak elszakadni. A sarkok viszont lekerekítettek, és a készüléknek a szó szoros értelmében nincsenek oldalai sem, ezek helyett a hátlap kialakítása olyan, hogy minden irányból szépen ráhajlik az előlapra. Az előlap valamilyen strapabíró üveglap (de nem Gorilla Glass), a hátsó rész pedig műanyagból készült, de a sima, egyszerű felület helyett kellemes tapintású gumiborítás került rá. A tablet ettől az apróságtól sokkal kényelmesebben használható, hiszen stabilan megmarad a kezünkben, viszont a felület könnyen koszolódik, ráadásul bármivel is érintkezik, az valószínűleg olyan nyomot hagy rajta, hogy azt csak nehézkesen lehet eltávolítani.

A Windows gomb a Windows 8.1 mellé már nem kötelező, így a Prestigio nem is épített be ilyet – az OS-t teljes egészében érintéssel és a megszokott gesztusokkal vezérelhetjük. Mivel a tabletet nem telefonálásra találták ki, az előlap majdnem teljesen üres. Fent (vagy bal oldalon) az előlapi kamera, lent (vagy jobbra) pedig a márkajelzést találjuk. Izgalmasabbak az oldalsó részek: az egyik hosszabb oldalra került a hangerőt szabályozó gomb, ha a tabletet fektetve használjuk, akkor ez a rész fog felülre kerülni.

Így nézve a többi csatlakozó (microUSB, fülhallgató ki, microSD) a bal oldalra került, a bekapcsoló gombbal és a mikrofonnal egyetemben. Az USB port a PC-vel való összeköttetés mellett természetesen hostként is működik, az ehhez szükséges adaptert a csomagolás pedig tartalmazza is. A gyári töltő 2,1 amperes áramerősséggel tölt, ami szükséges is ahhoz, hogy a tabletet emberi idő alatt (2 óra alatt) fel tudjuk tölteni. Bár a tablet tölt klasszikus USB portról is, ebben az esetben csak korlátozott használatra számítsunk, mivel a működés több energiát emészt fel, mint amennyit az USB port (vagy egy 1 A-s töltő) szolgáltatni tud.

Ha a feliratokat nem számítjuk, akkor a hátlapon csak a hangszóró és a fő kamera nyílása érdemel említést; utóbbi már csak azért is, mert a kategóriában szokatlanul nagy objektívet kapott. Sajnos ettől még nem fogunk tudni jó képeket készíteni vele, mert a szenzor felbontása csupán 2 MP.

Címkék
Hozzászólások