- 2015. március 9., 12:00
Az Acer is benevezett az olcsó windowos táblagépek piacára, mégpedig egy IPS-kijelzős, 32 GB-os modellel.

Az Acer fejébe vette, hogy elkészíti az egyik legjobb ár/érték arányú Windowsos tabletet, így született meg az Iconia Tab 8 W. A kütyü alapvetően ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint olcsó társai, belső memóriája viszont 32 GB. A kérdés az, ennyi elég-e az üdvösséghez.

Külső

Az Acernek természetesen nem mostani tesztünk alanya az első táblagépe, a tajvani gyártó évek óta jelen van a piacon, igaz, az utóbbi időben (mint szinte minden konkurense) inkább az androidos masinákkal került a figyelem középpontjába. A Microsoft azonban a tavalyi év végén bejelentette a Windows 8.1 with Bing kiadást, amely a gyártók számára ingyenes, így annyira nem meglepő, hogy az utóbbi időben megint mindenki felfedezte magának a windowsos vonalat. Persze az, hogy egy tableten mi fut, a külsőt igazából nem befolyásolja, főleg, amióta sem az Android sem a Windows mellé nem kellenek fizikai gombok.

Az Iconia Tab 8 W (teljes nevén Acer Iconia Tab 8 W1-810) teljesen átlagos külsővel rendelkezik, egyedül talán a fehér színű borítás az, amely kiemeli kicsit a népes mezőnyből. A tablet első és hátsó része is fehér, a készülék oldalán azonban ezüstszínű csík fut körbe, amely hátul, a kamera felőli rövidebbik oldalán kicsit kiszélesedik. Az előlap természetesen fényes, viszont mivel a felület fehér, ezért az ujjlenyomatok szinte egyáltalán nem is látszanak rajta – persze ki a kijelző éppen ki van kapcsolva, akkor azért minden szennyeződés szépen kivehető. Az Acer mérnökei túl sokat nem gondolkodtak azon, hogy milyen anyagokat válasszanak: minden polikarbonát (vagyis műanyag), viszont a tablet mégsem tűnik olcsónak, részben azért, mert az összeszerelés kifogástalan. Emellett az is sokat számít, hogy a hátlap nem sima felületű, hanem textúrázott, még ha a választott minta talán nem is nevezhető a legjobbnak.

A tablet sarkai lekerekítettek, az oldalak pedig a hátlap felé szintén szépen íveltek. Az Acer nem törekedett arra, hogy kicsi gépet építsen, a kijelzőt körül ölelő káva sehol nem túl vékony, viszont ennek ellenére a tablet tömegével nincsen gond: 211×10×99,9 mm-es méret mellé 369 grammos tömeg társul. Igazából sem az előlap sem a hátlap nem tartogat különösebb érdekességeket, mindkét oldalon a kamerát említhetjük, amelyektől nem sok mindent várhatunk, mivel mindkét egység 2 MP-es felbontású, így leginkább videotelefonálásra alkalmasak. A hátlapon a hangszórók nyílása helyezkedik még el; a többes szám azért indokolt, mert hangkeltőből kettőt kapunk, viszont sajnos úgy, hogy a tabletet fektetve használva mindkettő ugyanarra az oldalra esik, így a sztereo hangzás pont filmnézéskor nem érvényesül igazán.

Csatlakozók

Egy táblagépen általában nincsen túl sok hely a csatlakozók számára, így nem meglepő, hogy a Windows 8.1-es példányok sem bővelkednek mindenféle portokban. Van azért nyilván egy elvárható szint, ez azonban nem teljesen objektív, függ attól is, hogy ki milyen igényeket támaszt az adott kütyüvel szemben.

Az Acer masinájára semmiképpen sem mondhatni, hogy a jobban felszereltek közül való, mivel csak microSD-kártyahely, microUSB csatlakozó (ami hostként is működik) valamint jack hangkimenet került rá. Ezen kívül kapunk még egy mikrofont is, és természetesen az egyik hosszabbik oldal a szokásos gombokat is tartalmazza, így van egy bekapcsoló gomb valamint egy hangerőszabályzó is. A legnagyobb hiányosság ezen a téren a HDMI csatlakozó hiánya.

Címkék
Hozzászólások