- 2015. március 20., 16:00
Megnéztük, mennyi extrát tud adni, ha egy konnektor WiFi-n és interneten keresztül is vezérelhető.

Az otthoni automatizálás, illetve az okosotthon koncepciója egyre népszerűbb, így nem meglepő, hogy mind több és több gyártó lát fantáziát az olyan termékekben, amelyek ötvözik a klasszikus háztartási illetve a modern eszközök funkcionalitását. A D-Link is beszállt a piacra, igaz, első körben még meglehetősen szerény kínálattal, amelyből ráadásul idehaza nagyobb mennyiségben csak a WiFi hálózatra kapcsolódó Smart Plug konnektor elérhető. Azonban, ahogyan arról a Mobile World Congress 2015 tudósításunkban is beszámoltunk, a tajvani gyártó okosotthon termékpalettája hamarosan új, érdekes készülékekkel bővül, az újdonságok áprilistól lesznek elérhetők a hazai piacon. A Smart Plug viszont már most is megvásárolható, így ki is próbáltuk, mire képes.

Alapkoncepció

A D-Link Smart Plug nem csodabogár, a kategóriában több hasonló termék is van, a D-Link azonban az egyik legolcsóbb alternatívát kínálja. A konnektor egyetlen kimenetet tartalmaz, amelybe természetesen bármit csatlakoztathatunk, amelyet telefonról vagy időzített napirend alapján szeretnénk vezérelni. A Smart Plug ezen felül még néhány trükkre is képes, tudja mérni a csatlakoztatott eszköz fogyasztását, azt, hogy mennyi ideig volt bekapcsolva, és még túlmelegedés elleni védelem is került bele.

Külső

A D-Link Smart Plug külsőre egy powerline adapterhez hasonló, mérete és formája alapján is. Egy szabványos fali aljzatba csatlakoztatható, nagyjából téglatest formájú dobozról van szó (mérte: 117×66×39 mm), amely fehér színű. Nem lesz dizájndíjas termék, az egyszer biztos – a konkurens megoldások között akad olyan, amely szemrevalóbb, mint mostani tesztünk alanya. Felső oldalán a mydlink Home logó látható, a konnektor, amelybe a vezérelni kívánt eszközt dughatjuk, pedig az előlapra került.

Szintén itt van még egy manuális bekapcsoló gomb is. A jobb oldalra egy visszejlező LED, a WPS gomb illetve a gyári beállítások visszaállításához szükséges, süllyesztett Reset gomb kerültek. A konnektorcsatlakozó extrája a gyermekvédelem, amelyet egy mindkét lyukat takaró belső fedél jelent, ez csak akkor enged szabad utat, ha mindkét lyukba egyszerre próbálunk meg bedugni valamit. Ami nem látszik, az a WiFi adapter; ez a konnektor felső részébe került (legalábbis az antennája) és 2,4 GHz-es frekvencián képes kommunikálni.

Használat közben

Az ilyesfajta eszközöknél nagyon fontos, hogy egyszerűen lehessen őket beüzemelni, hiszen egy tömegtermék csak akkor lehet sikeres, ha nem kell a beállításához pilótavizsga. A D-Link a rendelkezésre álló keretek között jól oldotta meg a feladatot: amennyiben a routerünk támogatja, úgy a kapcsolatot egyszerűen felépíthetjük WPS segítségével, amihez a Smart Plugon valamint a routeren is mindössze egyetlen gombot kell csupán megnyomnunk. Ha ez nem megy, akkor már kicsit macerásabb a történet, és egy okostelefonra is szükségünk lesz. Ezzel tudunk a Smart Plug saját WiFi-jéhez csatlakozni, amelynek neve a terméknévhez hasonló DSP-XXXX lesz. Mielőtt bedugnánk a Smart Plugot a fali konnektorba, érdemes felírni a hátulján lévő adatokat, de mindenekelőtt a mydlink No illetve P/N Code számokat. Utóbbi a WiFi-hez szükséges jelszó. Ha van QR-kód olvasónk, akkor a címkén lévő kódot is beolvashatjuk, illetve az adatok a csomagolásban lévő termékkártyán is megtalálhatók. Bármelyik megoldást is választjuk, a továbblépéshez az kell, hogy a Smart Plug és az okostelefon ugyanarra a hálózatra csatlakozzanak, hiszen az okostelefonos alkalmazás csak így tud kapcsolódni az okoskonnektorhoz.

A cikkben a manuális beállítási folyamatot mutatjuk be, de kipróbáltuk a WPS alapú kapcsolódást is, amely rendben működött. Miután bedugtuk a konnektort, egy kicsit várnunk kell: a LED piros villogó fénye jelzi, hogy a Smart Plug beállításra (csatlakozásra) kész. Még ne csatlakozzunk, hanem töltsük le az alkalmazásboltból a mydlink Home alkalmazást, és telepítsük is fel a telefonra. Ha megvagyunk, akkor be kell lépni a mydlink felhőbe (amihez, ha még nem volt, szükséges, hogy regisztráljunk egy fiókot is). Válasszuk ki az új eszköz hozzáadása funkciót. Lehetőségünk van teljesen kézi beállításokat választani, de használhatjuk a konnektor hátán vagy a mellékelt kártyán lévő QR-kódot is. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor egyszerűen csak be kell olvasni a kódot, és máris indul a beállítási varázsló. Egyébként kézi beállításnál is pontosan ugyanez fog történni, csak éppen az eszköz hotspotját kézzel kell kiválasztani, nem történik ez meg automatikusan.
Sajnos nincsen egyértelműen jelölve, ezért kiemeljük, hogy amikor a szoftver ezután megkérdezi, hogy melyik WiFi hálózathoz szeretnénk kapcsolódni, akkor a kérdés valójában az, hogy a Smart Plugot melyik WiFi hálózathoz szeretnénk hozzákapcsolni! Így itt az otthoni hálózatot kell kiválasztani, és persze a hozzá tartozó jelszót is meg kell adni. (Aki MAC-szűrést is használ, annak kapcsolódás előtt a routerrel is akad dolga: a Smart Plug MAC-címét is hozzá kell adni az engedélyezett eszközök listájához.) Ha megvagyunk, akkor a telefon és a Smart Plug is kapcsolódik az otthoni WiFi-re – ha ez sikeres, akkor a D-Link kütyüjén a visszajelző LED zöld színűre vált. Ezután a mobil megkeresi a készüléket, amelynek nevet is adhatunk – mondjuk a csatlakoztatott háztartási eszköz alapján. És választhatunk hozzá szép ikont is, akár a D-Link saját választékából, akár saját képekből is. Ha megvagyunk, az új eszköz becenevével megjelenik a saját eszközök listájában, és a mellette lévő kapcsolóval tudjuk is irányítani. A beállításokat a Smart Plug elmenti, így ha kihúzzuk a konnektorból, és újra bedugjuk, akkor (a boot után) újra fogjuk tudni használni, a beállítási procedúra nélkül.

A ki- és bekapcsolás természetesen működik a Smart Plugon lévő bekapcsoló gombbal is, ennél azonban jobb, hogy akkor is, ha nem az otthoni WiFi-re kapcsolódunk. Az eszközök ugyanis már nem közvetlenül, hanem a mydlink felhő segítségével kommunikálnak egymással. Vagyis az összes otthoni Smart Plug állapotát le tudjuk kérdezni a telefonnal bárhol, és szükség esetén be is tudunk avatkozni. (Ettől a ponttól kezdve egyébként a konnektor megjelenik a mydlink portálon az eszközök között is, így a netről is „ránézhetünk”, vezérelni viszont böngészőn keresztül nem fogjuk tudni.) A mydlink Home alkalmazáson keresztül le tudjuk olvasni a pillanatnyi fogyasztási adatokat, és beállíthatunk havi limitet is; a fordulónap és a megadott limitek alapján pedig még figyelmeztetést is kérhetünk 70, 80 vagy 90 százalékos szintnél.


A Smart Plug időzítővel is tud működni, itt azonban a D-Link egyelőre elég gyengén teljesít, mivel a mydlink Home összesen két alapszintű és három részletes beállítást lehetővé tevő profilt tartalmaz, ennyivel kell gazdálkodni. Ez persze nyilván csak akkor gond, ha valakinek ötnél (háromnál) több eszköze van, mivel ezekhez nem fog tudni különböző beállításokat rendelni. A jó hír az, hogy a mydlink Home következő verziójában már saját profilokat is létre lehet hozni; az alkalmazás a termékpaletta megújulásával együtt, pár héten belül fog frissülni. Most egyébként úgy működik a beállítás, hogy konfigurálni kell a profilokat, az eszközöknél pedig azt kell megadni, hogy melyik profil szerint kapcsolgasson ki-be.

Elméletileg mindegy, hogy milyen készüléket csatlakoztatunk a Smart Plughoz, a legnagyobb leadható áramerősség viszont 16 amper, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kb. 3,7 kilowatt energiaigényű készülékeket használhatunk. Ehhez kapcsolódik, hogy a Smart Plug méri a csatlakozók hőmérsékletét, és egy előre beállított küszöbérték elérése esetén automatikusan ki tudja kapcsolni önmagát. Az ugyanakkor nem olyan jó hír, hogy a SmartPlug, mivel folyamatosan WiFi kapcsolatot tart fent, és kommunikál is a mydlink szerverrel, fogyaszt is: méréseink szerint 2-4 watt közötti tartományban. Ez nem olyan sok (havi kb. 100 forint), de azért nem is elhanyagolható, főleg ha nem egy, hanem mondjuk tíz Smart Plugot is használ valaki otthon.

Összegzés

A D-Link Smart Plug okoskonnektor egy relatív olcsó megoldás azok számára, akik most ismerkednek az okosotthon koncepciójával, egy konnektor azonban, még ha telefonról is vezérelhető, önmagában túl sok dolgot nem tud nyújtani. Persze jó dolog, ha leolvasható a fogyasztás, és távolról is meg tudjuk nézni, nem maradt-e úgy a lámpa. Viszont a kütyü akkor lesz majd igazán használható, amikor néhány héten belül megjelennek a további, Z-Wave-es kiegészítők, és ezek működését különféle szabályrendszerekkel össze lehet majd hangolni, és különböző akcióterveket lehet hozzájuk készíteni.

A D-Link Smart Plugot a D-Linktől kaptuk tesztelésre, köszönjük. A készülék ára kb. 20 ezer forint.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05