- 2015. március 28., 12:00
A Galaxy S6-tal és Galaxy S6 edge-dzsel a Samsung megmutatta, hogy tud ő, ha akar. Nem is kicsit.

Néha kell egy hatalmas pofon ahhoz, hogy az ember ne kényelmesedjen el. A Samsung elkövette azt a hibát, hogy elhitte, semmi baj nem történhet vele. A vállalat, miután átvette a vezetést az okostelefonok piacán, és részesedése csak nőtt (és volt olyan negyedév is, amely során a Galaxy S4-ből több fogyott, mint az aktuális iPhone-ból), elkényelmesedett. Aztán beütött a krach; a Samsungot „alulról” a kínai gyártók támadták be meglehetősen nagy sikerrel, „fentről” pedig jött az iPhone 6 és 6 Plus, amelyek kőkeményen kihasználták azokat a hibákat, amelyeket a koreai gyártó a Galaxy S5 tervezésekor és piacra dobásakor elkövetett. Az eredményt ismerjük: a Galaxy S5 alaposan alulteljesített, a Samsung pedig az év utolsó negyedében a második (vagy majdnem a második) helyre szorult az okostelefonok piacán. Történt is néhány változás a Samsung háza táján, például az, hogy a mérnökök végre igényesebb anyagokat kezdtek használni, és a Samsung elkezdett odafigyelni arra is, hogy mi az, amit a felhasználók valóban szeretnének.

És milyen jól tette: az ötletelés, az odafigyelés és az elnyomástól való félelem végül odavezetett, hogy a Samsung megalkotta az androidos világ egyik, ha nem a legjobb telefon párosát. Az S6-S6 edge duóból elsőként a mindkét oldalán ívelt kijelzővel szerelt S6 edge-et teszteltük.

Külső

A Samsung mérnökeinek nem volt túl könnyű dolga, amikor kiadták a parancsot az S6 és az S6 edge megtervezésére. A Samsung bejáratott védjegyeit mindenképpen meg kellett tartani (gondolunk itt például a kijelző alatti gombok elrendezésére), viszont emellett gyökeres változtatásokra is szükség volt, hiszen dizájn alapján az összes konkurens gyártó csúcskategóriás mobilja a Samsung termékei előtt járt, nem is kicsivel. Igazából a bemutató előtt nem lehetett tudni, hogy pontosan mire számítsunk: bár a Samsung a Galaxy Alpha és a Note 4 termékvonallal elindult valamerre (egy jó irányba, mellesleg), az Alpha sorozat gyorsan megkapta a kaszát, a Note 4 pedig mégiscsak egy phablet. Persze volt néhány kiszivárgott termékfotó, de ezeket mindig érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen sosem lehet tudni, hogy az adott kép csak egy túlbuzgó rajongó alkotása, vagy valóban a megfelelő forrásból származik. De ne szaporítsuk tovább a szót, nézzük, milyen lett a Galaxy S6 edge. Röviden: gyöngyörű. Igazából azt kellene megkérdezni a Samsung mérnökeitől, hogy eddig miért nem ilyet terveztek?

Amíg ugyanis a Galaxy S5-re a műanyag borítás volt a jellemző, a Galaxy S6 sorozat mindkét tagját fém és üveg borítja. Az előlap és hátlap kapott természetesen Gorilla Glass borítást, és az oldalsó keret, amelyet néhány helyen az antennák miatt műanyag betétek szakítanak meg, készült fémből. A telefon többféle színben is elérhető lesz, mi a fehér verziót kaptuk meg, amelyen az ujjlenyomatok szinte egyáltalán nem látszanak.

A telefonra az ívelt formák jellemzőek: lekerekítettek a sarkok, ívelt a fémkeret, sőt, még a mobil alsó és felső élei sem teljesen egyenesek. Összességében, ha csak a fémkeretet nézzük, akkor nem nehéz rásütni, hogy a dizájn Apple koppintás, hiszen a hangszóróknak illetve a mikrofonnak készült furatok nagyon hajaznak az iPhone 6/6 Plus nyílásaira. Persze más kérdés, hogy lehet-e egyedit alkotni ezen a téren – az biztos, hogy a Samsungnak most nem sikerült. De azért az is egyértelmű, hogy a Galaxy S6/S6 edge és az iPhone 6/6 Plus nem összekeverhetők, minkét telefon rendelkezik bőven egyedi dizájnelemekkel.

A Galaxy S6 edge legfontosabb tulajdonsága a mindkét oldalon lehajló kijelző. Amely trendi, az nem vitás. Hogy funkcionalitásban ad-e érdemi pluszt, az már más kérdés – a válasz egyébként nem meglepő módon az, hogy nem igazán, de erre később még visszatérünk. Az ívelt felület tényleg csak azért jó, mert senki másnak nincsen ilyen (egyelőre). A Samsung persze büszke is erre, a barcelonai bemutatón pedig még az is elhangzott, hogy az üveget 800 fokra hevítik megmunkálás előtt. A kétségtelenül egyedi és kétségtelenül formás előlap elrendezése a korábbi Samsung modellekhez képest ugyanakkor jottányit sem változott: a kijelző feletti részen a beszédhangszóró, a szenzorok, az előlapi kamera és a Samsung felirat zsúfolódtak össze, míg lent a feladatkezelő-Home-vissza gombok sorakoznak, a szokásos elrendezésben: a két szélső gomb érintős, a középső pedig ténylegesen is megnyomható. A Home gomb természetesen az ujjlenyomat-olvasót is tartalmazza.

Az oldalsó keretre kerültek a gombok (hangerőszabályzók balra, bekapcsoló gomb jobbra), két mikrofon (egy lent és egy fent), az infra port, a micro-SIM tálcája (fent), a kihangosító, a jack hangkimenet és a microUSB portok (lent).

A gombok elhelyezése jól sikerült, amely részben annak is köszönhető, hogy a Samsung ezúttal nem volt megalomán, és sikeresen kordában tartotta a kijelző méretét. Részben nyilván azért is, mert a vállalatnál nem akartak túl közel menni a Note-hoz, hogy ne legyen belharc.

A hátlapot szintén Gorilla Glass (4) borítja. Fontos változás, hogy a plasztikkal ellentétben ez már nem eltávolítható, így az akku nem cserélhető. Cserébe kapunk integrált vezeték nélküli töltési lehetőséget (az ehhez szükséges töltő viszont nem tartozék). A hátlap teljesen sík, csupán a kamera objektívje dudorodik ki valamelyest. A kamerához LED-es villanó is tartozik, amely a pulzusmérővel közös ablak mögé került.

A telefon mérete 142,1×70,1×7 mm, tömege pedig 132 gramm. Mindezek alapján a mobil simán egykezes, a Samsung Galaxy S6 edge fogása nekünk mégsem jött be annyira, mivel az oldalai a kijelző íveltsége miatt túl keskenyek ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk tartani. Főleg, hogy az alumínium természetéből adódóan kicsit csúszós, így a telefont határozottan kell fogni.

Mivel a magyar piacon a telefonok előreláthatólag csak április közepén fognak megjelenni, a rendelkezésre álló tesztpéldányok egyelőre csomagolás nélküliek, így hozzánk is egy szimpla „zacskós” kiszerelés érkezett. Meg néhány kiegészítő, amelyekre később még visszatérünk. Viszont a Samsung természetesen már tudja, hogy milyen kiegészítőkre lehet számítani: a dokumentáción és a mobilon kívül egy nagy áramerősségű (valószínűleg 2,5 amperes) töltőre, egy microUSB-kábelre és egy fülbe dugható fülhallgatóra – no meg egy tüskére, amivel a SIM-kártya foglalatát tudjuk kihúzni a helyéről.

Címkék
Hozzászólások