- 2015. április 9., 09:00
Az Acer monitorának hála a játékosoknak sem kell választania a gyors és az IPS-paneles megjelenítők között.
Hirdetés

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-7396087632551308"
data-ad-slot="1242328787">

Az Acer XB270HU szoros rokonságot mutat a korábban nálunk járt XB270H-val, azonban a típusnevekben lévő egyetlen betűnyi eltérés egy nagyon fontos különbséget jelent: a TN-panelt IPS-re cserélte a vállalat. Ez nem kis mértékben nyomja feljebb a kijelző árát, de mégis jó dolog, hogy a gyors mozgásmegjelenítés, a 144 Hz-es képfrissítés és a kiváló képminőség most már kéz a kézben járnak.

Külső

A rövid bevezető alapján talán nem olyan meglepő, hogy az Acer mérnökei a dizájnon nem gondolkodtak túl sokat, fogták az XB270H „dobozát”, és egyszerűen kicserélték benne a panelt. Ez azt jelenti, hogy az XB270HU-val kapcsolatban pontosan ugyanazokat a megállapításokat tudjuk tenni, mint a korábban nálunk járt kistestvérrel kapcsolatban. Vagyis elmondható, hogy az Acer mérnökei nem törekedtek az aktuális trendek maximális követésére: például a káva eltűntetésére. De nem találkozhatunk más olyan trükkökkel sem, amelyek „szépségnövelők” lennének.

Az összhatás ennek ellenére nem rossz, de a készülékre ránézve egyértelmű, hogy számítógépes monitorral van dolgunk (és nem mondjuk egy tévével). A káva fényes fekete, így valamennyire gyűjti az ujjlenyomatokat. Az Acer felirat a káva alsó részére került, a jobb felső sarokban pedig a típusjelzés látható. Apró eltérés, hogy az NVIDIA 3D VISION matrica ezúttal nem a bal felső, hanem a bal alsó sarokba került, de mivel egy könnyen eltávolítható matricáról van szó, valószínűleg úgysem fogja fent hagyni senki.

A talp szintén fényes fekete színezést kapott, de került rá egy vöröses-narancssárgás, kör alakú díszítés is. Elsőre akár azt is hihetnénk, hogy ez fémből van, de valójában sima plasztikról van szó. Ez egyébként azért került a monitorra, hogy jelezze, a megjelenítő a Predator sorozatba tartozik. Az állvány alsó részének formájából következtethető, hogy a monitor elforgatható, de a talp ezen kívül további érdekességeket is rejt: lehetővé teszi a kijelző emelését (0-15 cm), döntését (-5 és 35 fok között) és pivot módba állítását is.

Az állvány a dobozból két darabban kerül elő, a szerelés viszont nem bonyolult. A nyakat és talpat egyetlen csavarral lehet egymáshoz rögzítni, a monitort pedig csak rá kell pattintani a tartó erre a célra kialakított helyére.

A kezeléshez összesen hat (valódi) gombot kapunk. Az Aceről megszokott módon a menü pontosan a gombok felett jelenik meg. Egyik gombnak sincsen fix funkciója, hogy mikor mire használhatjuk őket, azt mindig a grafikus interfész jelzi.

A monitorra sajnálatos módon (a G-Sync miatt) csak egyetlen bemenet került, mégpedig egy DisplayPort csatlakozó. Illetve ez így azért nem teljesen igaz, mert van egy USB 3.0 bemenet is, de ez csak az USB elosztó miatt került beépítésre, a kép átvitelére nem használható. A négy USB csatlakozóból kettő a hátlapon lefelé néz, kettő pedig oldalra.

Belső

A monitor legnagyobb érdekessége, hogy a játékosok számára minden fontos képességgel rendelkezik, és NEM gyenge minőségű TN-panel került bele, hanem IPS. Egyészen pontosan az AU Optronics-fél AHVA-ról van szó, amely neve ellenére működési jellemzői alapján IPS-panel, csak éppen az LG-n kívül egyetlen gyártó sem nevezheti el így saját verzióját (a Samsungnak is van IPS-panelje, amely pedig PLS néven fut). A képátlója 27 colos, felbontása pedig QHD, vagyis 2560×1440 képpont. Maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, és a gyors mozgások megjelenítéséhez szükséges gyors válaszidő is megvan, igaz nem annyira jó, mint a kistestvérnél: az 1 helyett 4 ms-os G2G válaszidő viszont még mindig bőven jobb az átlagosnál. A panel fényereje papíron 350 cd/m² (mérésünk alapján 330 cd/m²), a kontrasztarány pedig, trükkök nélkül, 1000:1-hez. A háttérvilágítás természetesen LED-es, a fényforrások pedig oldalt helyezkednek el.

A monitor négy gyári színprofillal rendelkezik, és emellett van egy, a felhasználói beállítások tárolására szolgáló opció is. A színprofilok mindegyike használható, (az átlagos deltaE többnél is 3 alatti) és elmondható az is, hogy drasztikus különbség nincsen közöttük. Természetesen a használható azt azért nem jelenti, hogy a gyári beállításokkal kiváló is lett volna a színhelyesség, de mivel PC-s kijelzőről van szó, ha ez fontos, akkor egy hardveres műszerrel pár perc alatt megoldhatjuk a problémát: az átlagos deltaE értékét bőven 1 alá tudtuk szorítani, a maximális deltaE-t pedig közelíteni lehet az 1-hez; vagyis sikerült a monitort olyan állapotba hozni, hogy az elvárt és a megjelenített színek között a szemünk által érzékelhető különbség ne legyen.

A legjobb beállításokat az alábbi helyeken találtuk meg: fényerő 24, kontraszt 52, az RGB értékeket pedig 51, 46, 46-ra lőttük be (az RGB azonban készülékfüggő!) Nem változtattuk viszont a LED-ek fényerősségén, mivel külön opció erre vonatkozóan nincsen a menüben. Fenti beállításokkal a 2,2-es gamma és a 6600K-s színhőmérséklet mellett 118 cd/m²-es fényerőt, 0,12 cd/m&sup2-es feketét és 945:1-es kontrasztot mértünk. Érdekes módon a kontraszt magasabb lett valamivel, mint a TN-es kistestvérnél, ami azért meglepő, mert az IPS-panelek fekete és kontraszt szempontjából általában gyengén teljesítenek. A mérések alapján a monitor az sRGB színtér 98 százalékát képes lefedni, ami ebben az árkategóriában teljesen átlagosnak számít. Az átlagos deltaE értéke 0,5 lett, 1-es maximális eltéréssel. Ez igen jónak, mondhatni tökéletesnek számít.

A fogyasztás optimális beállításokkal 26 watt volt, míg kikapcsolva 0,5 wattos energia felvételt mértünk.

Címkék
Hozzászólások