- 2015. április 16., 13:00
A Samsung abszolút csúcsmodellje a Galaxy S6 edge, de széles körben az S6 lesz népszerű. Mutatjuk, miért.

A Samsung idei abszolút csúcsmodelljét, a Galaxy S6 edge-et bő két hete mutattuk be; a telefont szinte minden szempontból tökéletesnek találtuk, de cikkünket azzal zártuk, hogy igazi, elsöprő sikerre nem számíthat, egyszerűen azért, mert a klasszikus formákat idéző, de nem kevésbé igényes külsővel rendelkező, hardveresen pedig teljesen azonos képességekkel bíró Galaxy S6 sokkal olcsóbb lesz nála. És ez még akkor is számít, ha több százezer forintos magasságokról beszélünk. Bár nem szeretjük magunkat ismételni, mostani cikkünk és a Galaxy S6 edge tesztünk rengeteg közös vonással bír majd, hiszen a hardver és a szoftver azonossága miatt korábbi cikkünk nagyobbik részét egyszerűen átemeltük; nem készítettünk továbbá új képernyőmentéseket sem, a tesztfotók pedig vegyesen készültek a Galaxy S6 és S6 edge telefonokkal. Aki a két modell közötti eltérésekre kíváncsi, az mindkét tesztnél az első oldalra koncentráljon, a további megállapítások mindkét modellre érvényesek (kevés kivétellel, de azt mindig jelezzük).

Külső

A Samsung legutoljára a Galaxy S4-gyel ért el osztatlan sikert, igazi, a felhasználókat is érdeklő újdonságokat viszont egy generációval korábban, a Galaxy S3-mal vezetett be. A széria leginkább csalódást keltő darabja pedig, amint azt már sokszor írtuk, a Galaxy S5 volt, amelyből csak fele annyira volt igény, mint azt a Samsung előzetesen kalkulálta. Ennek fényében a Galaxy S6 azt a könnyűnek cseppet sem mondható feladatot kapta, hogy újra fellendítse az eladásokat, és a Samsung ne csak a mennyiségi eladásokat produkáló közép- és alsókategóriában, hanem az igazi profitot hozó csúcskategóriában is újra régi fényében tündököljön. Rossz nyelvek szerint ehhez semmi másra nem lett volna szükség, mint egy igényes dizájnra – az S6 ezt természetesen hozza is, de ha már a széria újraindításáról volt szó a barcelonai bejelentésen (nem véletlen a Project Zero név), akkor a fejlesztők a hardverhez és a szoftverhez is hozzányúltak. Aki olvasta Galaxy S6 edge tesztünket, annak nem lesz meglepő, hogy a végeredmény, szerintünk, a koreai gyártó eddigi legjobb telefonja.

A Samsung mérnökei a tervezés során a vállalatra jellemző védjegyeket megtartották, de sokak örömére a korábbi plasztik helyett fémet és üveget használtak, így a Galaxy S6 végre nemcsak tudása alapján, hanem külsőre is felveszi a harcot a konkurens modellekkel. Az előlap és hátlap kapott természetesen Gorilla Glass borítást, és az oldalsó keret, amelyet néhány helyen az antennák miatt műanyag betétek szakítanak meg, készült fémből. A telefon többféle színben is elérhető lesz, mi a fehér verziót kaptuk meg, amelyen az ujjlenyomatok szinte egyáltalán nem látszanak. Ezen kívül fekete, türkiz és aranyszínű változatok lesznek elérhetők, attól függően, hogy melyik operátornál vagy kiskereskedőnél vásárolunk.

Amíg a Galaxy S6 edge-re teljesen az ívelt formák jellemzőek, az S6-ra több „sima” felület került, ez a modell a megszokott telefon formát kapta. Előlapja és hátlapja teljesen sima, a sarkok és az oldalsó burkolat viszont ívelt, sőt, minimális mértékben még a mobil felső és alsó része is hajlított. Összességében, ha csak a fémkeretet nézzük, akkor nem nehéz rásütni, hogy a dizájn Apple koppintás, hiszen a hangszóróknak illetve a mikrofonnak készült furatok nagyon hajaznak az iPhone 6/6 Plus nyílásaira. Persze más kérdés, hogy lehet-e egyedit alkotni ezen a téren – az biztos, hogy a Samsungnak most nem sikerült. De azért az is egyértelmű, hogy a Galaxy S6/S6 edge és az iPhone 6/6 Plus nem összekeverhetők, minkét márka terméke rendelkezik bőven egyedi dizájnelemekkel, például azzal, hogy a Galaxy S6-nál az oldalak közepén egy néhány milliméteres sáv szintén sík.

Az előlap elrendezése a korábbi Samsung modellekhez képest nem változott. A kijelző feletti részen a beszédhangszóró, a szenzorok, az előlapi kamera és a Samsung felirat zsúfolódtak össze, míg lent a feladatkezelő-Home-vissza gombok sorakoznak, a szokásos elrendezésben: a két szélső gomb érintős, a középső pedig ténylegesen is megnyomható. A Home gomb természetesen az ujjlenyomat-olvasót is tartalmazza.


Az oldalsó keretre kerültek a gombok (hangerőszabályzók balra, bekapcsoló gomb jobbra), két mikrofon (egy lent és egy fent), az infra port, a micro-SIM tálcája (jobbra), a kihangosító, a jack hangkimenet és a microUSB portok (lent). A gombok elhelyezése jól sikerült, amely részben annak is köszönhető, hogy a Samsung ezúttal nem volt megalomán, és sikeresen kordában tartotta a kijelző méretét. Részben nyilván azért is, mert a vállalatnál nem akartak túl közel menni a Note-hoz, hogy ne legyen belharc.

Nemcsak az előlapot, hanem a hátlapot is Gorilla Glass (4) borítja. Fontos változás, hogy a plasztikkal ellentétben ez már nem eltávolítható, így az akku nem cserélhető. Cserébe kapunk integrált vezeték nélküli töltési lehetőséget (az ehhez szükséges töltő viszont nem tartozék). A hátlap teljesen sík, csupán a kamera objektívje dudorodik ki valamelyest. A kamerához LED-es villanó is tartozik, amely a pulzusmérővel közös ablak mögé került.

A telefon egy egészen picivel nagyobb, mint a Galaxy S6 edge, és nehezebb is; 142,1×70,1×7 mm helyett 143,4×70,5×6,8 mm-ről és 132 helyett 138 grammról beszélünk. A mobil persze még így is simán egykezes, egyedül arra kell vigyázni, hogy a fém burkolat egy picit csúszós, ha száraz kézzel fogjuk meg a telefont (főleg szélben vagy télen lehet ilyen), könnyen el lehet ejteni.

Mivel a magyar piacon a telefonok előreláthatólag csak április közepén fognak megjelenni, a rendelkezésre álló tesztpéldányok egyelőre csomagolás nélküliek, így hozzánk is egy szimpla „zacskós” kiszerelés érkezett. Meg néhány kiegészítő, amelyekre később még visszatérünk. Viszont a Samsung természetesen már tudja, hogy milyen tartozékokra lehet számítani: a dokumentáción és a mobilon kívül egy nagy áramerősségű (valószínűleg 2,5 amperes) töltőre, egy microUSB-kábelre és egy fülbe dugható fülhallgatóra – no meg egy tüskére, amivel a SIM-kártya foglalatát tudjuk kihúzni a helyéről.

Címkék
Hozzászólások