- 2015. április 23., 13:00
A felsőkategóriás Karbonn X után most az indiai gyártó egyik olcsó modelljét, a Sparkle V-t teszteltük.

A készülék legnagyobb érdekessége, hogy az Android One operációs rendszerrel érkezik, amelyet elvileg a Google tart naprakészen, így a frissítések érkezése relatív biztosra vehető. Az iOS és a Windows Phone operációs rendszereknél is megoldott, hogy az új változatok megjelenése után az egész közösség gyorsan telepíthesse azokat, az Androidnál azonban eddig nem volt elég, ha a Google kiadott egy új verziót, hiszen azt a chipset vagy a gyártó, rosszabb esetben pedig még a szolgáltató is át kellett, hogy dolgozza; az Android One elvileg ezen a helyzeten változtat, hiszen drága mobil nélkül is a Nexus modellek frissességét ígéri. Azonban, amint rövidesen látni fogjuk, annyira azért nem eszik forrón a kását.

Külső

A telefont gyártója a jó ár/érték arányú telefonok között indítja harcba, ami mind külsején, mind belső értékein meglátszik. A dizájn terén ez annyit tesz, hogy a mobil leginkább egy tisztességes iparos munka, semmint műremek, a belépő szintű telefonok között jó pár hasonló formájú példány akad. A készülék alapvetően műanyagból készült, előlapja pedig üvegből van. Nem tudunk arról, hogy utóbbi különösebben ellenálló lenne a karcolódással szemben, de nyilván azért valamennyire megerősített üvegről van szó, hogy az első találkozás egy idegen tárggyal azért ne hagyjon egyből mély nyomokat a készülékben.

Ezt segítendő, a csomagolás, a töltő illetve a fülhallgató (ami inkább headset) mellett egy ajándék védőfóliát is tartalmaz. Az összeszerelés minőségével elégedettek voltunk, azt viszont nem tudjuk megmondani, hogy a hátlap a második SIM miatti esetleges gyakori eltávolítása és visszapattintása miatt később nem fog-e lötyögni.

Az előlap aszimmetrikus felépítésű, ami annyit tesz, hogy a kijelző nem teljesen középre került, hanem egy minimális mértékben a felső részhez van közelebb. A Karbonn a fizikai gombokkal nem bajlódott (legalábbis az előlapon), minden funkciót az Androidban lévő szoftveres megoldások biztosítanak. A panel feletti részen a beszédhangszóró kör alakú nyílása, tőle balra az előlapi kamera, felette pedig a szenzorok kaptak helyet.

Márkajelzés az előlapon nincs, a gyártó neve az oldalakat is megformáló műanyag hátlapon olvasható csak. Annak ellenére, hogy a teljes hátsó rész plasztik, a mobil fogása egyáltalán nem rossz, mivel nem a végtelenül gagyinak kinéző fényes fehér burkolatot, hanem selyemfényű színezést kapunk, és a felület tapintása is sokkal kellemesebb. A hátlap a szokásos módon a fő kamerának, a hozzá tartozó LED-es villanónak valamint a kihangosítónak ad helyet. Másodlagos mikrofon nincsen, ez esetleg akkor lehet hátrány, ha videókat szeretnénk készíteni, mert így a hangminőség biztosan nem lesz kiemelkedő. A hátlap természetesen eltávolítható, amely alatt a kivehető akkumulátort, két SIM-kártya foglalatot valamint a microSD-kártya helyét találjuk. A SIM-eket csak az akku eltávolításával lehet kivenni, a memóriakártya viszont akár működés közben is cserélhető.

A telefon bal oldala teljesen üres, a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó is a jobb oldalra, mégpedig a felső részhez közel került. A fülhallgató kimenet fent, a microUSB csatlakozó pedig lent található. A Karbonn Sparkle V a 4,5 colos kijelző mérethez képest nem túl kicsi (de azért túl nagynak sem mondaható), 132×67×9,2 mm-es és 107 gramm tömegű.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások