- 2015. június 8., 13:00
A mobilon/tableten lévő fájlok átmásolásához nem feltétlenül kell kábelt használnunk: mutatunk néhány alternatívát.

Egy háztartásban még mindig az asztali számítógép a számítástechnikai központ, hozzá mindenféle eszközt csatlakoztathatunk. Sokszor az adatainkat is ott tároljuk, mert az a biztos(nak tűnő) pont, ami még a telefon eltűnésekor is megtalálható, a rajta lévő adatokkal együtt. USB-n biztosan másolhatunk adatokat, de a meghajtóprogramok telepítése eleinte problémát okoz, bizonyos telefonok pedig MTP (Media Transfer Protocol) móban hajlandóak csak csatlakozni, amellyel a képeket és a zenéket igen, de más adatokat (pl. partnerlista) nem másolhatunk át. Az SD kártyát, a rajta lévő adatokkal együtt, a számítógép memóriakártya-olvasójába is betehetjük; ami ugyan már egy vezeték nélküli megoldás, de csak a szó szoros értelmében. A memóriakártya érintkezője pedig biztosan nem bír ki néhány száz kivételnél többet, adatmozgatásra tehát ezt a módszert rendszeresen nem érdemes használnunk. A legtöbb notebookban van Bluetooth adapter, amivel már valóban vezeték nélkül másolhatunk a telefon és a PC (vagy másik telefon) között, de a pont-pont kapcsolat kezelése a rendszerszintű Send To opcióval elég nehézkes, és néha a régebbi és az újabb telefonok sem látják egymást, hiába is létezik az elméleti kompatibilitás. És akkor még az adatátviteli sebességről nem is beszéltünk.

Mi univerzális megoldásokat kerestünk, amibe az emailben elküldött csatolmány nyilván nem fért bele, és az sem, hogy egy adott gyártó saját megoldását nézzük (pl. Samsung Kies, Kies Air). A Google szolgáltatások ugyan többek között a fényképek feltöltését is elvégzik a felhőbe, ha kérjük, de ez nem egészen az a terület, amelyre programot keresünk. (De aki kényelemre vágyik, természetesen engedélyezheti a szolgáltatást.) Egy-egy mobilos alkalmazás kínálhat speciálisan vezeték nélküli másolási módot adataink másolásához, ilyen például a csak zenét szinkronizáló Mediamonkey for Android, de ez (a fényképekhez hasonlóan) megint olyan terület, amelyre csak akkor érdemes belépni, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk szinkronizálni.

WiFi File Transfer
Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés

Nem a WiFi File Transfer az egyetlen olyan app, amely a mobil tartalmát úgy osztja meg a helyi hálózatban, hogy egy webszervert hoz létre. Ezt a szervert a másik számítógép (ami ugye nemcsak PC, hanem tablet és másik mobil is lehet) böngészőjével érhetjük el, a címsorba írt IP:port megnyitásával. Hogy pontosan mit kell beírni, azt a program indítása után megtudjuk, nem lehet eltéveszteni. A böngészőben megnyíló ablakban vagy böngészünk a telefon fájlrendszerében, vagy a rajta lévő képeket nézegetjük. Mind a belső, mint a külső tárhelyet (SD kártyát) elérhetjük, de root jogok híján a rendszer állományaiba nem mászhatunk bele. Le- és feltölteni, törölni, átnevezni, a telefonon belül másolni és tömöríteni is tudunk. Arra tökéletes, hogy feltöltsük a zenéket és le a képeket, vagy alkalom adtán egy-egy APK-t vagy a később telepítendő ZIP-et felmásoljuk vele.

Vannak persze hiányosságai is, kezdjük a legnagyobbal: az ingyenes változat fájlonként 5 MB mérethatárt engedélyez. Ez ugyan a fényképek lementéséhez még elég lehet, de filmek, videók átmásolásához biztosan nem. További probléma, hogy a jelszavas védelem bekapcsolása nélkül bárki elérheti a telefonunk tartalmát, főleg, ha publikus hotspotokra csatlakozunk vele. Kapcsolati lista, SMS-ek és más, a telefonhoz tartozó adatok lementésére továbbá ez az app nem használható.

Fontosabb tulajdonságok
- Több állomány egyidejű le- és feltöltése
- Teljes mappák feltöltése (Google Chrome alatt)
- Közvetlen hozzáférést a médiaállományok mappáihoz
- Háttérben futó szolgáltatás
- Másolás nélküli képnézegetés a telefon mappáiból
- Külső memóriát is elér
- Hotspot módban is működik
- Korlátozott fájlméret az ingyenes változatban

SambaDroid
Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Root kötelező: igen
Letöltés

Olyan app, ami natív módú Samba szerverként működne, ráadásul ingyen, nagyon kevés van, talán ez az egyetlen. Korábban a Samba Filesharing tudta ugyanezt, de a Google Playen egy valamilyen meg nem határozott ok miatt már nem elérhető (de az apk4fun oldalról még igen). Ez a program csak akkor indul el, ha root jogokat kaphat, de ez érthető, hiszen egy szerverről van szó. Indítása után a PC-n lévő fájlkezelőben csak megnyitjuk a \\SAMBADROID címet (vagy hálózati meghajtóként csatlakoztatjuk ugyanezt, hogy kapjon egy meghajtó-betűjelet), és kész. Attól kezdve a teljes telefont elérhetjük a megszokott fájlkezelőkkel. A másolás gyors és egyszerű, de pontosan tudnunk kell, hogy a mobilon mit és hol találunk. Ugyan az alkalmazás jó mindenre, de továbbra is csak állományok kezelésére használható. Így egy kicsit olyan, mind az USB-s kapcsolat, viszont a telefon teljes tartalmát is elérhetjük vele távolról.

Fontosabb tulajdonságok
- Teljes kompatibilitású Samba (SMB/CIFS) szerver
- Külső tárhely megosztására is alkalmas
- Opcionális jelszavas védelem
- Csak rootolt telefonnal működik
- Magyar nyelvű

Dropbox
Platform: Android (iOS, WP, PC, Mac)
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés

Itthon a legnépszerűbb online tároló a Dropbox, de akár a Google Drive, SkyDrive kliensét is írhattuk volna, ezekkel a mobilon megadott mappák tartalmát szinkronizálhatjuk az online tárhellyel, más gépre telepítve a klienst pedig a mobil és a gép között. A szinkronizálás az adatok mennyiségétől függően sokáig tart, hiszen nem egyszerű fájlmásolásról van szó, no meg az adataink nagy valószínűséggel megjárják Amerikát akkor is, ha a PC mellettünk van. És persze az ilyen kliensek kellemetlen meglepetést is tudnak okozni, amikor az otthoni gépen lévő minden adatok lehúzzák a telefonra.

Léteznek közös, egyesített kliensek PC-re és mobilra is, amelyek egyszerre akár több szolgáltatást is használni tudnak, megnövelve ezzel az ingyen elérhető tárhely méretét. Mobilon a Cloudii ilyen, de az ingyenes változata elég korlátozott. Az online tárhelyek egy speciális változata még, amikor az otthoni NAS-unk szolgáltatja a tárhelyet, a mobilon pedig fájlokat, jegyzettömböt és médiafájlokat is elérhetünk.

Fontosabb tulajdonságok
- Automatikus szinkronizálás
- Bárhonnan elérhető adatok
- Email csatolmányok közvetlen menthetők a tárhelyre
- Feltöltött dokumentumok közvetlen szerkeszthetők

SHAREit
Platform: Android (iOS, WP, Windows, Mac)
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés

Csak a program webcíméből derül ki, hogy a program készítője a Lenovo, ami csupán azt mutatja, hogy igenis lehet okos, ingyenes programot készíteni a márkafüggő korlátozások nélkül is. A SHAREit különleges a maga nemében, ugyanis úgy találták ki, hogy egyszerűen lehessen használni: kijelöljük a megosztandó állományokat, majd csatlakozunk a másik géphez, és megnyomjuk a „piros” gombot. Ha a Bluetooth elérhető, akkor a szoftver azt használja, ha a WiFi is, akkor pedig azt. A fájlcsere helyben zajlik, nem jár meg semmilyen külső szervert. És plusz pont, hogy bármilyen kliens tud egymással adatot cserélni, akár PC-ről iPhone-ra is másolhatunk vele.

Az egyetlen feltétel, hogy a programnak minden gépen futnia kell, mert a hálózatban csak akkor találják meg egymást. A program kezelése nagyon egyszerű, jól kitalált. Fájlok, képek, zene és filmek mellett még alkalmazások átmásolására is alkalmas (de ez utóbbi már csak azonos rendszerek között működik).

Fontosabb tulajdonságok
- Közvetlen másolás WiFi-n keresztül
- Partnerek keresése a közelben
- Cross-platform
- Alkalmazások is másolhatók

SyncMe Wireless
Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés

Eddig olyan programokat mutattunk, amelyekkel az adatok átmásolását mi végezhettük, akár a PC, akár más telefonok között. A SyncMe Wireless egy Samba kliens, amellyel adott állományokat rendszeresen szinkronizálni tudunk. Programok, zene és képek, adatok és akár a teljes SD-kártya tartalma is érintett lehet, a cél pedig egy Samba szerver (NAS), vagy egy Windows alatt megosztott mappa is lehet. Ha mobilra másolnánk (bár ennek a rendszeres mentés lényege miatt nincs értelme), azt is megtehetjük egy Samba klienssel, például az AndSMB-vel.
Az alkalmazás úgy is beállítható, hogy a szinkronizálást a töltés megkezdésekor végezze el, így néhány napos időközzel naprakész lehet a telefonunk. Természetesen a program az ikonjára kattintva is megkezdi a szinkronizálást, és csak a megváltozott állományokat másolja át, így viszonylag hamar végez. A fényképek helyi szerverre való, gyors mentésére tökéletesen alkalmas.

Fontosabb tulajdonságok
- Egy- és kétirányú szinkronizálás
- Törlések felismerése
- Samba kezelés
- DDNS-támogatás
- Feladatok automatikus sorba rendezése

Apowersoft Phone Manager
Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés


Különösebben nem ismert, viszont minden olyan opcióval rendelkezik az ingyenes Phone Manager, amellyel a telefonunkat teljes egészében kezelhetjük a PC-vel. Ebbe az adatok másolása éppúgy beletartozik, mint a partnerlista, SMS-ek másolása és visszaállítása, új telefonra való mozgatása. Nála ismertebb az ingyenes Moborobo, vagy a fizetős MobileGo, ám ezek kellemetlen mellékhatása, hogy a telefonon lévő kliensük egy kicsit több jogosultságot szeret a kelleténél és néha státuszüzenetekkel zaklat. A bennük lévő szoftverboltban pedig ugyan sok játékot találunk, de túlságosan is soknak tartjuk bennük a reklámokat (hasonló a helyzet az Amazon boltjával is).

A lényeg, hogy az Apowersoft programja ebbe a programcsaládba tartozik, és a lehető legkevesebb terhet rója ránk és telefonunkra. Kábellel éppúgy működik, mint kábel nélkül. Utóbbihoz az app a telefonra kliens alkalmazást telepít. A biztonságos kapcsolat felépítése vagy a WiFi jelszó beírásával, vagy a PC képernyőjén megjelenő QR-kód beolvasásával történhet. A szoftver kábeles összeköttetésnél, akkor is tud képernyőmentést készíteni, ha a telefon nem rootolt.

Fontosabb tulajdonságok
- A telefon beállításainak, adatainak mentése PC-re és visszaállítása
- Vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat
- Android és iOS támogatás
- Médiafájlok, SMS-ek kezelése PC-ről
- Képernyőkép készítése
- Mobil képernyő képének valós idejű streamelése PC-re

AirDroid 3
Platform: Android, Windows, Mac, böngésző
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: bizonyos funkciókhoz
Letöltés


Ez a program ugyanazt a célt szolgálja, amit az előbb bemutatott mobilkezelő alkalmazás, de mezőnyükből mégis kiemelkedik. Elsősorban azzal, hogy a telefon és a PC kapcsolatát teljesként értelmezi, így a számítógép előtt ülve a telefont fel sem kell emelnünk, minden részét használni tudjuk. A bejövő hívásokról, üzenetekről külön ablak tájékoztat, egy mozdulattal fogadhatjuk vagy elutasíthatjuk azt. Természetesen tárcsázni is lehet, de a beszélgetést már a telefonon kell intéznünk, így hasznos, ha van egy headset is a közelben.

Az SMS-re, csevegőprogramok üzeneteire is válaszolhatunk (ehhez rootolt telefon kell), és a kamerák képét is megnézhetjük a számítógépen. Az állományok le- és feltöltése, a névjegyek, a videók és a zenék kezelése alapszolgáltatás, ám az ingyenes változatban az egyszerre átmásolható adatmennyiség korlátozott (30 MB, automatikus tömörítéssel). A legújabb verzióban (3.1) már telefon és telefon között is másolhatunk állományokat. Nagyon jó szolgáltatás, hogy az alkalmazásokat is le tudjuk tölteni APK formátumban, és persze telepíteni is lehet őket egyetlen mozdulattal.

A képernyő mentéséhez ugyan root jogokra van szükség, de erre a feladatra találhatunk más programot is (és amúgyis, az Android egy ideje már támogatja ezt a funkciót natív módon is). Ha nem használjuk a prémium szolgáltatásokat (több mobil kezelése, korlátlan másolás, távoli kamera, telefon távoli keresése, lezárása és törlése – mindezt előfizetésben, évente 20 dollárért), a PC-s kliens helyett a webes változatot is használhatjuk.

Fontosabb tulajdonságok
- SMS küldés, fogadás PC-ről
- Fájlok, alkalmazások másolása
- Kapcsolatok szerkesztése
- Fényképek, zenék, filmek, csengőhangok kezelése
- Közös vágólap
- Kamera képének továbbítása (távoli gépre roottal)
- Értesítők, csevegőalkalmazások tükrözése (root kell)
- Képernyőmentés (root kell)

Összegzés
A fentiekből bizonyára mindenki ki tudja választani a neki tetsző megoldást, attól függően, hogy rootolt-e a telefonja, cserél-e állományokat másokkal, esetleg rendszergazda szemléletű-e. A minimum, ami egy telefonhoz kellhet, az szinte a listában a maximum, hiszen a telefonban lévő SMS-ek és telefonszámok mentésére mindig jól jön egy program. Igaz, sokszor megvagyunk ezek nélkül is (a Google szinkronizál). A lista leghasznosabb programja a SHAREit és az AirDroid 3, de csak az előbbiről gondoljuk azt, hogy jó, ha ott van minden telefonon.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05