- 2015. június 11., 13:00
Telefonról vezérelhető, lakásautomatizálásra is használható kameraként hirdetik a Piper NV-t. Megnéztük, mit tud.

A Piper, illetve a mögötte álló Icontrol egy igazi startup jellegű cég, amelyet Kanadában alapítottak. Mi az MWC-n futottunk össze velük, ahol kapásból fel is ajánlották, hogy ha van kedvünk, akkor teszteljük le Piper nevű biztonsági kamerájuk legújabb verzióját, a Piper NV-t, amely már teljes sötétségben is használható (az NV a Night Visionre utal). Alapesetben egy biztonsági kamera nem hozna minket túlzottan lázba – a Piper azonban a biztonsági funkciók mellett azt is ígéri, hogy a lakásautomatizálási rendszer középpontja is lesz egyben.

Külső

Az átlagos biztonsági kamerák elég unalmas külsővel rendelkeznek, hiszen a dizájn csak a sokadik a tervezési szempontok között. A Piper NV esetében ezzel szemben a külalak is fontos volt, így ez a készülék nyugodtan elhelyezhető egy modernebb könyvespolcon, nem fog kilógni túlságosan a lakás berendezési tárgyai közül.

Maga a készülék egy összenyomott henger, amelyet alul és felül ferde síkban elvágtak. Előlapján a 180 fokos látószögű kamerát (körülötte az NV funkciót biztosító IR LED-gyűrűvel), a mozgásérzékelőt, fényérzékelőt, a mikrofon nyílását és a működési állapotról tudósító LED-et találjuk. A felső rácsos felület mögött rejtőzik a sziréna, a hátoldalon pedig a három darab AA akkumulátort rejtő fedelet találjuk.

Ez utóbbiak egyfajta szünetmentes áramforrásként funkcionálnak, a készülék ugyanis alapvetően a mellékelt tápegységgel működik. Az elemfedelet egy kis csavarral tehetjük nehezen eltávolíthatóvá, így az esetleges betörőnek nehezebb dolga lesz elhallgattatni a visító szirénát, ha pedig a netes hozzáférés is szünetmentes áramforrással védett, a videók a biztosítéktábla lekapcsolása után is felkerülhetnek az internetre.


A kamera „telepítése” történhet a mellékelt talppal, illetve falra is akaszthatjuk – ehhez egy plusz műanyag kiegészítőt kapunk a dobozban. Az általunk kipróbált csomag része volt még egy, a kamerával is vezérelhető, egyébként teljesen szabványos Z-Wave konnektor, illetve egy ajtó-ablak nyitásérzékelő (szintén Z-Wave).

Üzembe helyezés

A Pipert gyártó Icontrol munkatársai különösen sokat hangsúlyozták, hogy mennyire egyszerű a készülék kezelése, és ez így is van: a biztonsági kamera és a hozzá csatlakoztatható eszközök beállítása egy óvodásnak sem okozna nehézséget. A folyamat tulajdonképpen úgy zajlik, mint a Google Chromecastnál: először is le kell töltenünk a mobiltelefonra való kliensprogramot (ehhez a mellékelt kézikönyvben QR kódokat is kapunk), majd a kamerát kell csatlakoztatni az tápegységéhez.

Ekkor a Piper NV egy saját Wi-Fi hozzáférési pontot hoz létre, amihez mobilunk csatlakozik, és a rajta lévő alkalmazással elvégezünk pár alapvető beállítást – például továbbítjuk, hogy melyik otthoni WLAN hálózaton keresztül érheti el a kamera az internetet. Ha ezzel megvagyunk, akkor a Piper újraindul, és innentől kezdve már a helyi hálózaton át menedzseljük majd a rendszert – aminek használatához egyébként egy saját fiókot is létre kell hoznunk a Piper (felhőjében). Erre azért van szükség, mert a gyakorlatban minden kommunikáció ezen a felhőn keresztül történik – ami, ahogy hamarosan látni fogjuk, nem mindig a legjobb ötlet.

Címkék
Hozzászólások