- 2015. június 22., 13:00
Felfrissítette az Acer a Switch sorozatot, és a 10 colos kategóriában egy kedvező árú változatot is piacra dobott.

A tajvani cég az április végén New Yorkban tartott nagy rendezvényén mutatta be az új Switch családot, ahol a 10 colos mérettartományba rögtön két új változat is érkezett: az olcsóbb Switch 10 E és a drágább Switch 10. Ezek közül az utóbbi (hivatalos nevén az SW5-015) a korábbi Switch 10 formáját viszi tovább, ám kivitele valamivel elegánsabb lesz és alkatrészeiben is a felső kategóriát képviseli majd Full HD IPS kijelzőjével és Gorilla Glass 3 burkolatával. Ezzel szemben tesztünk alanya, az SW3-013 olcsóbb, több rajta a műanyag és a Full HD-től is el kell búcsúznunk.

Külső

Amíg a tavalyi és idei Switch 10 szögletes formatervet kapott, ahol világosan látszik a táblagép/billentyűzet részek elkülönülése, addig az új Switch 10 E első ránézésre inkább egy kis noteszgépre – mondjuk ki, netbookra – hasonlít, a klasszikus kagylóforma minden elemével, ide értve a lekerekített éleket is. Nem is kell sokat gondolkoznunk, hogy felismerjük: a drágább testvér az üzletembereknek, az eleganciát keresőknek készült, a 10 E feladata viszont inkább a fiatalok meghódítása lesz.


Ennek az első eleme a burkolat, amely többféle színben is elérhető – az általunk tesztelt modell rózsaszínben (esetleg magentában) pompázik, de van fekete, fehér, kék, és narancssárga (piros) is. Anyaga kemény műanyag, amely különleges, ránézésre szövetre emlékeztető mintázatot kapott. Az Acer reklámanyaga külön kihangsúlyozza, hogy ez mennyire jó tapintást kölcsönöz, és el kell ismernünk, hogy valóban nem rossz, már csak azért sem, mert érdessége miatt jó fogású és ujjlenyomatainkat sem gyűjti. A színes műanyagból jutott a monitor hátoldalára és a billentyűzet aljára is, a csuklótámasz viszont már egyszerű matt fekete lett, a kijelző viszonylag vastagnak mondható (2 cm-es) kereténél pedig a kijelzőt burkoló üveg folytatódik.

A tavalyi (vagy éppen az idei drágább) modellhez képest a táblagép részt és a dokkolót összekapcsoló rendszer megújult, és már a Snap Hinge 2 névre hallgat. Ha valaki felidézi (megnézi) korábbi tesztünket, ott a mágneses elven működő megoldást jónak találtuk, de zavaró volt, hogy ferdén is össze lehetett kapcsolni a részegységeket. Az új változatnál ez nem lehetséges, egy egyszerű műanyag idom ugyanis meggátolja ezt, ezért cserébe viszont valamivel otrombább lett a kialakítás – valamit valamiért. Összességében nekünk tetszett a Snap Hinge 2 is, hiszen megmaradt elődje sokoldalúsága és könnyű kezelhetősége, viszont most már nem lehet ferdén összekapcsolni a billentyűzetet és a monitort.

Ha notebookként nézzük a gépet, akkor a zsanér igen erősre sikeredett, így mindenképpen két kéz kell a Switch felnyitásához – ez érthető is, hiszen ha sátor vagy médiaállvány formában használjuk a készüléket, akkor is minden pozícióban stabilnak kell maradnia, miközben az érintőképernyőt bökdössük. Elődjéhez hasonlóan persze ez a gép is fejnehéz, tehát teljes mértékben hátradöntve a képernyőt, fel fog dőlni.

Az üzemmódokat részben már említettük: a masina lehet tablet, noteszgép, médiaállvány és sátor is – az utóbbi kettőből az asztalnál való filmezéskor illetve az ágyban, a hasunkon tartva lehet igazán hasznos, de a sátornak akkor is van létjogosultsága, ha az érintőképernyőre hagyatkozva szeretnénk dolgozni a Switchen.


Ami a külső további fizikai jellemzőit illeti, a csatlakozók nagy része természetesen a kijelzős részre került: itt bal oldalon találunk egy microUSB portot, amely egyszerre OTG és töltési feladatokat is ellát, egy microHDMI kimenetet a külső kijelzők számára, illetve a kombinált hangcsatlakozót és a microSD szabványú kártyafoglalatot. A jobb oldalra kerültek a kapcsolók: a ki- és bekapcsológomb a működést jelző LED-del, a hangerőszabályzó és a „Win” gomb. Ezek elég kicsik, és benyomni sem könnyű őket.

A kijelző hátoldalán egy webkamera van (ennek ellenpárja pedig a felső káván található). A dokkoló nem sokkal csökkenti a csatlakozók hiányát, mindössze egyetlen USB 2.0 port van rajta a jobb oldalon, igaz, ez legalább normál méretű. Az egység alján pár masszív gumibakon túl csak néhány csavar van – a Switch 10 E hivatalosan házilag nem bővíthető, így nincs is rajta külön ajtó a memóriához vagy a merevlemezhez.

Címkék
Hozzászólások