- 2015. június 24., 12:00
A gépet barebone kiszerelésben, vagy kompletten is megvásárolhatjuk; nálunk egy HTPC-nek kiváló verzió járt.

Manapság már sehol nincsen előírva, hogy egy számítógépnek nagynak is kell lennie; a technológia fejlődésének hála simán össze lehet állítani olyan teljes értékű konfigurációkat, amelyek beférnek egy apró, akár a monitor vagy a tévé hátulja mögött is eldugható dobozban. Az MSI Cubi jelenleg az egyik legkisebb teljes értékű számítógép, amely többféle kiépítésben is megvásárolható – barebone és „kulcsrakész” állapotban is. Nálunk egy Core i3 CPU-val szerelt modell járt, amely irodai gépnek és HTPC-nek is ideális.

Külső

A gép külsejéről túl sokat nem fogunk értekezni, mivel az egyik, bekapcsoló gombot is tartalmazó sarkának lecsapott kialakításától eltekintve az ebben a kategóriában teljesen szokványos, négyzet alapú, lapos készülékházat kapjuk. Az MSI Cubi 111×115 mm alapterületű, a dobozból kivéve 35 mm magas. A burkolat teljes egészében fémből készült, amely ezúttal inkább az igényesség, semmint a praktikusság miatt van így, ugyanis a Core i3 CPU hőtermelését ekkora helyen passzív módon nem lehet megoldani, így mindenképpen kellett ventilátort is építeni a gépbe. A kialakításból adódóan előlapja igazából nincs a Cubinak, a jó ízlés szerint ugyanis úgy lenne célszerű elhelyezni a masinát, hogy a bekapcsoló gombja nézzen előre; ebben az esetben az előlapként funkcionáló rész jobbra esik, értelemszerűen 45 fokos szögben. Ez még mindig bőven kényelmes ahhoz, hogy a két USB 3.0 csatlakozót vagy a fülhallgató/mikrofon kombót elérjük, és a HDD visszajelző LED is teljesen kényelmesen látható.

A csatlakozók ezzel az oldallal átellenesen kerültek elhelyezésre. Túl sok mindenre ne számítsunk: két további USB 3.0 aljzatot, Ethernet csatlakozót, mini DisplayPort és HDMI kimeneteket kapunk, valamint a tápegység csatlakozója is ide került. Utóbbi természetesen külső egység, mivel ekkora méretben egy komolyabb tápegységet már nem lehetett volna elhelyezni.

Ami szembetűnő lehet, az az, hogy annak ellenére, hogy az előszóban HTPC-nek is ajánlottuk a gépet, nincsen rajta semmilyen értékelhető hangkimenet – a digitális hangot jobb híján a HDMI (vagy DisplayPort) csatlakozón keresztül lehet kinyerni. Ennek megfelelően a HDMI-t vagy az erősítő felé kell vezetni, vagy ha olyan tévével rendelkezünk, amely ARC funkciót is biztosít valamelyik HDMI-n keresztül, akkor pedig közvetlenül a tévéhez.

Az alsó részen van néhány érdekesség. Egyrészt ide kerültek a szellőző nyílások, másrészt azok a gumitappancsok, amelyek a csúszásmentes tapadást biztosítják az asztalon vagy a polcon. Ennél fontosabb azonban, hogy két rögzítő helyet is fúrtak a talpra, ennek segítségével lehet a gépet egy tévé vagy egy monitor hátsó részére felerősíteni. A lyukak távolsága nem VESA szabvány szerinti (a gép méretéből adódóan nem is lehetne az), ezért az MSI egy extra tartót is mellékelt a géphez. Ezt a tartót tudjuk felcsavarozni, majd a Cubit erre a tartóra lehet rápattintani. A dobozból előkerült még egy második, öblös hátlap is. Ezt akkor kell használnunk, ha a gépben lévő SSD mellé még egy HDD-t is szeretnénk beszerelni, mivel a has pontosan egy 2,5 colos HDD-nek vagy SSD-nek biztosít elegendő helyet. Az extra adattároló beépítését egy SATA csatlakozó teszi lehetővé.

Belső

Ahogyan arra többször is utaltunk már, az MSI Cubi többféle változatban is beszerezhető; ha barebone kiépítést választunk, akkor a memóriát és az adattárolót (mSATA vagy 2,5 colos HDD) nekünk kell beszerezni. Ami a processzort illeti, a Cubi négyféle verzióban vásárolható meg. A nálunk járt modellben egy Intel Core i3-5005U volt, amelynél kettő kisebb változat van Celeron-3205U és Pentium-3850U CPU-kkal, illetve egy nagyobb, Intel Core i5-5200U-val (valamennyi Broadwell-szériás). Aki HTPC-nek veszi a gépet, annak a Core i3 a tökéletes választás, lévén, hogy ez a típus a legkisebb a sorban, amelyik már a 4K felbontást is támogatja (a 4K egyelőre még nem létkérdés, de érdemes rá készülni). Ha néha azért komolyabb feladatokra is használnánk a gépet, akkor a Core i5 processzor is jól jöhet. A két kisebb verziót csak akkor ajánljuk, ha az ár/érték arány mindennél fontosabb szempont.

A processzor tartalmazza a GPU-t is; az Intel HD Graphics 5500-ról van szó, amely akár a 4K-s tartalmakkal is megbirkózik. Dedikált memória a videovezérlő számára nincsen, így az alaplap a RAM-ból különít el neki egy szeletet. A nálunk járt gépben 4 GB memória volt, amelyből 3,68 GB állt rendelkezésre (tehát 320 MB jutott a GPU-nak). A RAM később nagyon könnyen bővíthető, mivel két SO-DIMM foglalat található az alaplapon. Viszont a kétcsatornás memóriavezérlő előnyeit kihasználandó, az MSI eleve két modullal szállítja a Cubit, így ha bővíteni szeretnénk, akkor mindkettő modult cserélni kell majd.

Tulajdonságok
CPU Intel Core i3-5005U (2 GHz, két mag)
Chipset Intel HM90
GPU Intel HD Graphics 5500
Memória 4 GB DDR3
SSD 128 GB
ODD -
Ethernet 10/100/1000 Mbps
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 4×USB 3.0, Bluetooth, audio ki/mikrofon be

Foglalt az mSATA csatoló is, amelybe egy Transcend TS128GMSA370 került – ennek 128 GB a kapacitása. Ahhoz az SSD nyilván nem elég nagy, hogy sok filmet tároljunk rajta, de az ilyen jellegű felhasználáshoz pontosan illeszkedik a HDD-s bővítési lehetőség. A kommunikációs lehetőségek közül az alapvető kapcsolatot a gigabites Ethernet adja, emellett rendelkezésre áll viszont egy ac-s WiFi és Bluetooth 4.0 is. A hangkeltésért egy Realtek ALC283 felel; ahogyan említettük, ehhez sajnos sem S/PDIF sem optikai kimenet nem tartozik, és az alaplapon sincsen tüske ezek pótlásához.

»1 - Külső, belső
Címkék
Hozzászólások