- 2015. július 13., 09:00
A HTC az elődmodellek hibáit kijavítva, de továbbra is a megbízható alapokra építkezve alkotta meg a One M9-et.

Járt utat járatlanért el ne hagyj, tartja a mondás – és nagyon úgy tűnik, hogy a HTC tervező csapata is. A vállalat mérnökei az első One, vagyis a One M7 tervezésekor megálmodtak egy formatervet, amely annyira jól sikerült, hogy azon még két modellel később sem változtattak. Persze apróságok azért módosultak, de mostani tesztünk alanya, a HTC One M9 kísértetiesen hasonlít mind a tavalyi, mind a tavalyelőtti modellre. Persze nem a HTC az egyetlen gyártó, aki ezt az elgondolást követi: az Apple például minden második évben úgy tervezi meg telefonját (-ait), hogy azok külsőre ne különbözzenek jelentősen az egy évvel korábbi modell(ek)hez képest, de a Sony és az LG is többször elő szokta venni ugyanazt a formatervet. Sőt, valójában a Samsung is, bár az igaz, hogy a koreai gyártó éppen most eszközölt radikális változtatásokat, ezért a sorba pillanatnyilag nem illik bele. A HTC csúcskészüléknél azonban nemcsak a forma nem változott, hanem igazából a szoftver sem – a hardver viszont fejlődött. A kérdés az, elég-e ennyi az üdvösséghez?

Külső

A HTC felsőkategóriás telefonjai mindig is híresek voltak az átgondolt tervezésről, a minőségi anyagválasztásról és kialakításról, ezeket a jellemzőket természetesen a One sorozat első példányáról, az M7-ről is el tudtuk mondani. És mivel mostani tesztünk alanya szinte egy az egyben a két évvel ezelőtti modell terveire épül, fentiek igazak rá is. Az elegáns kivitelt ráadásul ezúttal hangsúlyozza az is, hogy az aranyszínű verzió járt nálunk, amely az oldalsó aranyszínű borítás mellett pezsgőszínű (vagy fehérarany, ahogy tetszik) elő- és hátlappal rendelkezik.

A formavilág fentiekből adódóan nem változott, bár néhány apró módosítást azért a szemfülesek felfedezhetnek az előlapon is. A HTC One M9 oldalai teljesen egyenesek, a sarkok viszont íveltek. A mobil oldala kétféle anyagból van és lépcsőzetes: az előlap borítása kb. 2 mm-t oldalra is lenyúlik, és csak utána következik az aranyszínű oldalsó rész. Ez a vékony, a telefon minden oldalán körbefutó pánt tartalmazza a gombokat, csatlakozókat és kártyatálcákat, mégpedig pontosan olyan elrendezésben, mint ahogyan az M8 esetében is megtapasztalhattuk már. Azaz jobb oldalra kerültek a gombok és a microSD tálcája, bal oldalra a micro-SIM tálca, fentre az infra port gigantikus ablaka, lentre pedig a microUSB csatlakozó és a fülhallgató kimenet.

Visszatérve az előlapra, a mobil kialakítása szimmetrikus, a kijelző feletti és alatti rész ezúttal is pontosan ugyanolyan vastag. És ezúttal is mindkét helyen találunk egy-egy hangszórót, vagyis a BoomSound rendszer a One M9-nél is visszaköszön. A kijelzőt védő Gorilla Glass üveglap ezúttal sem terpeszkedik el a teljes előlapon, de a kijelző alatti HTC feliratot még takarja. Fizikai gombok nincsenek. A kijelző feletti hangszóró rács, a szenzorok ablaka és az előlapi kamera nyílása pontosan olyan elrendezésben sorakoznak, mint a One M8-on is, azonban nagyon apró változás, hogy a szenzorok egy árnyalatnyival nagyobb nyílást kaptak. A kijelző feletti rácsban bújuk meg a visszajelző LED (nem a legjobb helyen, hiszen fénye csak szemből látható igazán jól), a kijelző alatti rács pedig a beszélgetés során használatos mikrofont takarja.

A HTC One M9 természetesen unibody kialakítású, így illesztésektől mentes. A hátlap ennek ellenére nem folytonos, mivel a fém készülékház teljesen árnyékolná az antennákat. Amelyekből van pár, hiszen több „rádió” is található a burkolat alatt.

Hogy mindegyik kilásson, két műanyag betét szeli át az egyébként szálcsiszolt, és keresztirányban ívelt felületet. A hátsó traktus sem különbözik markánsan attól, mint ahogyan az M7 kinézett, de az M8-hoz képest van eltérés – mégpedig azért, mert a közvetlen elődben meglévő kettős kamera rendszer helyett a HTC ezúttal a klasszikus megoldásra szavazott. A kamera mellett egy kettős fényű LED is került a telefonba, és természetesen a hátlap egy mikrofont is rejt, amely videók készítésekor lendül munkába.

A HTC One M9 az M8-hoz képest valamivel kisebb alapterületű, de (szintén nagyon kevéssel) vastagabb is: 144,6×69,7×9,6 mm, tömege pedig 3 grammal 157 grammra csökkent.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások