- 2015. július 16., 13:00
Az egyszerűbb jövőben is szükségünk van egy jó, sokoldalú fájlkezelőre – ami nem csak a másolást segíti.

Nagyon jó lenne, ha az asztali és a hordozható számítógépeken nem kellene az adatok kezelésével foglalkoznunk, a rendszer automatikusan rendszerezné a képeket, zenéket, dokumentumokat. Az a minimum, hogy most már minden nagyobb OS alatt van felhasználói könyvtár, hogy a személyes adatok ne keveredjenek a rendszer állományaival, de gyakran még ez sem elég. E tekintetben az Android sem különösebben átgondolt, a programok a saját mappájukba mentenek, így például képek ugyanúgy lehetnek a legalább szabványos DCIM mappában, mint egy-egy program saját ágában. Ha – maradva a példánál – egy képet át szeretnénk másolni a belső memóriából a csatlakoztatott microSD-re, esetleg egy képet vagy zenét (csengőhangot) egy másik telefonra szeretnénk átvenni, mindenképpen kell segédszoftver. Használhatnánk a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjét, de nem mindegyik telefonhoz kapjuk ugyanazt. Az alapműveletek, a másolás, áthelyezés és tömörítés szinte mindenhol elérhető, egyesek (pl. LG) még online tárhelyeket is tudnak kezelni.

Persze nem kell nekünk a gyári megoldást használni, hiszen léteznek jó fájlkezelők, amik ennél sokkal többre képesek. A netre kötött mobilokkal együtt jelentek meg az online tárhelyek, ezeket is elérhetjük velük, némelyikben pedig két készülék között közvetlen fájlátvitelre is van lehetőség. A közösségi hálózatokban való megosztás sem ritka már, de az alkalmazások kezelése és a beépített médialejátszó szinte minden hasonló programnál megtalálható.

AntTek Explorer
Platform: Android
Ár: ingyenes, teljes verzió: 745 Ft
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


Az AntTek egészen szép nevet ért már el a szakmában 2011 óta. Célja, hogy a mobilos felhasználóknak egyszerűen kezelhető programokat készítsen. A fájlkezelője már nem kiemelt termék, nevet az AntTek Explorer Ex-el szereztek. Nemrég ezt nevezte át a vállalat Explorer Pro-ra, és készített egy kevésbé felcicomázott AntTek Explorert. Ilyenkor persze sokan zsigerből a Prót telepítik, viszont az extrákra valójában csak nagyon keveseknek van szüksége: ez a változat online tárhelyenként több hozzáférést is kezelni tud egyszerre, több szálon is másol, és például SQL-lekérdezéseket is végre tud hajtani. Tehát elsősorban a fejlesztők igényeire van szabva.

A program egy- és kétablakos módban működik, ami azt jelenti, hogy álló képernyőjű mobilon egy fájllista, fektetve egy mappa- és egy fájllista látható. A drag-and-drop működésnek köszönhetően a fájlokat és mappákat tetszés szerinti helyre átdobhatjuk, a hosszú kattintásra megnyíló menü és a dobás tényleg kényelmesen használható. Ha valamit megfogunk, a címsor ikonjai megváltoznak, így a tömörítés például gyorsan kiválasztható. Praktikus mappanézetek, az oldalról behúzható listában értelmes helyek (pl. Otthon, belső és külső tárolók, cloud) találhatók. Nagyon jó ötlet az Ideiglenes tároló, ilyet a DOS-os időkben a Dos Navigatornál láttunk először: egy virtuális meghajtóra különböző mappákból összeválogatott állományokkal végezhetünk különféle műveleteket, például becsomagolhatjuk, feltölthetjük őket.

Fontosabb tulajdonságok
- Helyzettől függően változó tartalmú eszköztár
- Helyi és távoli állományok kezelése (Samba, FTP, Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Yandex)
- Beépített zenelejátszó, képnézegető, tömörítő, fejlesztői SQL/forráskód-néző
- Streamelés (film és zene) távoli gépről
- Személyre szabható külső, hatféle panelnézet, témák
- Magyar nyelvű

ASTRO File Manager
Platform: Android
Ár: ingyenes, reklámmentes változat: 902 Ft
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés

Az ASTRO fájlkezelője minden kétséget kizárólag a legjobb fájlkezelőként hirdeti magát, amit szokás szerint kétkedve fogadunk. Számunkra már csak azért sem lehet a legjobb, mert nincs magyar nyelvű felülete. Első ránézésre hasonlít az AntTek programjára, a hosszú érintéssel viszont a kijelölés különféle variációit érjük el – a címsor ilyenkor természetesen megváltozik, és elérhetővé válnak az alapfunkciók. A címsorban lévő szűrő előre beállított típusokat ismer (képek, zenék, filmek, dokumentumok és egyéb állományok), az AntTek Explorer vele ellentétben viszont a beírt karakterek alapján is tud szűrni. A nézetében állítható az ikonok mérete, még ha klasszikus lista nincs is. Nagyon jó viszont, hogy az adott mappa nézetének beállításait a program meg is jegyzi. A címsorban lévő gyorsmenüből kiválasztható mappanézet egyébként hibás, listát választva is ikonos marad (a beállítások alatt kiválasztva viszont megjelenik jól).

A felhős tárhelyeket könnyű konfigurálni vele, de az online tárolt képek előnézetét minden alkalommal letölti, még akkor is, ha képméretet váltunk – ez nem túl hatékony.

Az oldalról bekúszó menüből hívhatjuk az alkalmazás-kezelőt (App Mgr), ezzel nemcsak törölhetjük a felesleges programokat, hanem biztonsági másolatot is készíthetünk róluk. Az SD Card Usage megmutatja a tárhelyen az adatok helyfoglalását, ez takarításnál szintén jól jöhet, a Task Killer pedig a futó programok kilövésére szolgál (ami egyébként felesleges, mert az Android rendszer szabad memória esetén a gyakran használtakat úgyis újranyitja).

Fontosabb tulajdonságok
- Felhő támogatás kereséssel (Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Box.net, Facebook)
- Beépített adatmentő (backup) és feladatkezelő, zenelejátszó, képnézegető
- Másolás és szinkronizálás felhős tárhelyen keresztül (Cloud Hopping)
- Helyi és távoli adatok indexelése a gyors keresés érdekében
- SMB és Bluetooth pluginokkal bővíthető

ES File Explorer
Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


Az ES File Explorer tényleg az egyik legnépszerűbb fájlkezelő, sikerét valószínűleg a sokoldalúságának és a könnyű kezelhetőségének köszönheti. A külseje ugyan elég ingerszegény a kék-szürke stílusban(és ez sajnos nem is módosítható), viszont a tudása kárpótol ezért a hiányosságért. Kezdjük a kezelhetőségnél: nincs helyi menü, csupán a kép alján a helyzethez igazodó menüsáv. Hosszú koppintásra kijelölési módba kerülünk, ez után akár több állományt is elhúzhatunk a megjelenő aktív sarkokba. Itt a törlés és a másolás (a cél mappájának könnyű kiválasztásával), a megosztás (pl. Facebook, email) és a hálózati küldés választható. Ha ugyanazon a WLAN hálózaton más készülék is futtatja az ES File Explorert, azt megtalálja, és adatokat, képeket küldhetünk számára. A fájlműveletek menüjében az állományok típusától függő opciók is vannak, így a videókat Chromecasttal (külön beépülő) tévére küldhetjük, a zenékből lejátszási listát készíthetünk, és persze a beépített nézőkével meg is nézhetjük/hallgathatjuk őket. Tömöríthetünk (ZIP, 7z és gz), elrejthetünk és titkosíthatunk is fájlokat.

A többablakos megjelenítése is ötletes, az egyes helyszínek (fájllista, hálózati nézet, mappák, stb.) egymás mellett jelennek meg, köztük jobbra-balra görgetéssel válthatunk. Ez gyorssá teszi a kezelést, viszont kilépés után nem maradnak meg az elrendezések, csak ha azokat külön rögzítjük. Oldalsáv jobbról is behúzható, itt a nyitott ablakok és a vágólap tartalma tekinthető meg. A távoli elérés nagyon jó, a hálózaton FTP szervert indít, a le- és felmásolás a PC-n futó fájlkezelővel gyerekjáték.

Fontosabb tulajdonságok
- Felhő támogatás (Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Box.net, Sugarsync, Yandex, Amazon S3, Ubuntu One, stb.)
- Alkalmazáskezelő, feladatkezelő (widgettel), médialejátszó, előnézet APK-ból
- Távoli fájlkezelés, WebDAV kliens
- Bluetooth fájlmásolás készülékek között (OBEX FTP)
- Takarító, autostart-kezelő, Root Explorer
- Magyar nyelvű

Total Commander
Platform: Android, Pocket PC, Windows CE, Windows Mobile
Ár: ingyenes, Pro változat 300 Ft
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés

A Total Commander Androidon is nagyjából ugyanazt az érzést próbálja nyújtani, amit PC-n: két ablakos, tehát a forrás és a cél között végez műveleteket az állományok kijelölése után. Az alap program nem sokat tud, de gyors hozzáférést biztosít a letöltött állományokhoz és a fényképekhez, és könyvjelzőket is elhelyezhetünk egyes mappákhoz. A telepített alkalmazásokat is kezeli, de biztonsági mentésükre nem képes. A fenti programok közül az egyetlen, amely az állományok mellett a mappákat is sorba tudja rendezni (pl. név szerint, mappák és fájlok vegyesen megjelenítve), és amelyik teljes képernyős üzemmódban, a címsor elrejtésével is működni tud. Rootolt telefonon természetesen ez is bele tud nézni a rendszer állományaiba. A két ablak között jobbra-balra görgetve válthatunk, de a mozdulat érzékelése rosszul hangolt, mert nagyot kell húznunk ahhoz, hogy átbillenjen a kép a másik oldalra.

Alapból ez a program egészen keveset tud, a funkcióit beépülőkkel bővíthetjük. FTP és SFTP, LAN, WebDAV, WiFi transzfer, valamint Google Drive és Microsoft OneDrive plugin elérhető a hivatalos listában. Más írta a Dropbox és az USB plugint. Utóbbi arra jó, hogy a mobilhoz/tablethez USB OTG kábellel csatlakoztatott pendrive-ot is kezelhessük, de csak fizetés után.

Tekintve, hogy ezeket a szolgáltatásokat mások alapból tudják, azt kell mondanunk, hogy a külön-külön a Play áruházból letölthető kiegészítők kevésbé jók. Helyi hálózaton például nincs keresés, a PC vagy szerver IP címét kézzel kell kitöltenünk. A WiFi-s küldés és fogadás legalább QR kódot használ, de összességében az sem túl kényelmes megoldás.

Fontosabb tulajdonságok
- Felhő támogatás (Dropbox, Google Drive, Microsoft Live)
- Alkalmazáskezelő, FTP/SFTP, WebDAV és Samba kliens (pluginnal), képnézegető
- Médialejátszó streaming képességgel
- Adatok másolása készülékek között (WiFi transfer plugin)
- Bluetooth állományküldés (OBEX)
- Könyvjelzők (mint PC-n), gyorsgombok
- Magyar nyelvű, témák kezelése

X-Plore File Manager
Platform: Android, Symbian
Ár: ingyenes, korlátlan verzió támogatás után
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


Az X-Plore File Manager csak az utóbbi időben kezdett népszerűbbé válni, pedig a korábbi verziói is elég sokat tudtak. Tipikus kétablakos fájlkezelő, elég sok opcióval. Csak listanézete van, viszont az ikonok és a szövegek mérete állítható – tehát tableten is használható. A hosszú nyomás a helyi menüt hívja, az állományokat a külön oszlopban lévő pipákkal lehet kijelölni. A két ablak közötti sávban gyorsgombok vannak, vagyis a helyi menüre sem vagyunk ráutalva. A program külön rendezi a multimédia-állományokat és a mappákat is. A lemeztérképe szemléletes, a WiFi szervere pedig telefonok között éppúgy használható, mint böngészőből, és a kijelölt mappa tartalma ZIP állományként is letölthető (sok kép esetén praktikus). Közvetlenül hozzáfér egy sor online tárhelyhez, és még a Picasa webalbumait is nézegethetjük vele. Természetesen van alkalmazáskezelője (menteni, másolni is lehet), képnézegetője és zenelejátszója, valamint hexa-nézőkéje is, és még az állományok telepítőjébe, az APK fájlokba is bele tud nézni. A helyi hálózaton gyorsan megtalálja a megosztásokat és szervereket, róluk akár streamelni is tud. Root nézete is van, de amint a többi programnál, csak akkor szerkeszthetjük a rendszer állományait, ha root jogosultságunk is van.

Kis képernyős telefonon eleinte nehéz a könyvtárak közötti navigáció és a kijelölés az alapértelmezés szerinti kis betűméret miatt, de tableten, fektetett képernyővel az igazi – főleg, hogy a betű- és ikonméret is állítható.

Fontosabb tulajdonságok
- Felhő támogatás (Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box.net, Amazon S3, Yandex, MediaFire, SugarSync, Dump Truck, Copy.com – Mega.co.nz fizetős)
- WebDAV, FTP/SFTP kliens, SSH shell (fizetős)
- Alkalmazáskezelő, hexa-nézőke, médialejátszó, képnézegető
- Root explorer, Sqlite és Picasa nézőke
- RAR és 7zip támogatás
- Kedvenc mappák, betekintés APK-ba
- Megosztás Bluetooth és email segítségével
- WiFi fájlmegosztás (fizetős), fájlkezelés a PC böngészőjéből (fizetős)
- Magyar nyelvű

Összegzés

Egy fájlkezelő csak egy fájlkezelő, ami arra való, hogy a mobilon lévő adatokat át tudjuk másolni egy másik gépre, például szerkesztés céljából. Az itt bemutatott programok viszont jól szemléltetik, hogy ennél több dolgot is tehetünk velük. Mi több, ami PC-n kiválóan működött (a Total Commander pluginjai), az mobilon csak nehézkesen használható. Valami más kell, jól kell használni az érintőképernyőt és a mobilos lehetőségeket. Az ES File Explorer ilyen. Sokat tud, kis gyakorlással nagyon jól használható. Csak a megjelenése lehangoló. Az ASTRO File Manager Cloud Hopping szolgáltatása jó ötlet, de a többi program felhős támogatásával simán kiválható. Az AntTek File Explorere pedig az Ideiglenes tárolója miatt lehet szimpatikus – igaz, a vágólap másoknál használható e helyett. Akit nem zavar, ha sokat kell csúsztatnia a kezét a képernyőn, az ES File Explorerben biztosan nem csalódik. Aki viszont ragaszkodik a kétablakos elrendezéshez, annak az X-Plore File Manager a legjobb választás.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások