- 2015. július 27., 12:00
4K, HDR és Quantum Dot az új hívószavak az LCD-tévék világában. A Samsung csúcskészüléke mindegyiket ismeri.

A Samsung mindenképpen a mezőny élén jár, ha különféle hangzatos nevek kitalálásáról van szó: többek között a koreai gyártónak köszönhetjük, hogy a LED-es LCD-tévéket manapság szinte mindenki LED tévének hívja. A januári CES-en a vállalat marketingesei megint húztak egy nagyot, és bedobták a köztudatba az SUHD tévéket. Az S pontos jelentésére azóta sem derült fény, ami persze nem olyan fontos: ami számít, az az, hogy az elnevezés a Samsung csúcskategóriás, Quantum Dot technológiával és 4K-s panellel felszerelt modelljeit takarja. Habár azt nem mondhatjuk, hogy az SUHD tévé egy teljesen új kategória lenne, az kétségtelen, hogy bizonyos szempontból új termékvonalról van szó. Mostani tesztünkben a 9-es széria 55 colos példányát izzasztjuk meg alaposan.

Külső

A Samsung legújabb csúcskészüléke minden tekintetben igyekszik a legjobbat nyújtani, ami a külsején is meglátszik. A tévé 55 colos képátlóval rendelkezik, és ezúttal látható is a készüléken, hogy nagy; a kialakítása sokkal inkább mondható monumentálisnak semmit visszahúzódónak. Amíg az LG arra törekszik, hogy a kávát minél inkább elvékonyítsa, adott esetben pedig akár el is tűntesse, addig a Samsung az UE55JS9000-nél egyáltalán nem ment el ebbe az irányba. A tévének masszív kávája és masszív talpazata van, ami persze nem biztos, hogy gond – a külső megítélése, mint mindig, most is főleg egyéni ízlés kérdése. A keret fémből készült, és a tévé összeszerelésébe sem lehet belekötni. A talp V alakú, amelynek szárai igen nagy szöget zárnak be egymással. A készülék teljesen szembe megy a mostani trendekkel, amelyek a minél kisebb, minél vékonyabb talpakat helyezik előtérbe. Viszont természetesen arra van lehetőség, hogy a talpat, úgy ahogy van, leszereljük. Erre főleg akkor lehet szükség, ha a tévét a falra szeretnénk feltenni – az ívelt kialakítás ellenére ugyanis ennek lehetőségét sikerült megtartani. Persze kérdés, hogy ki egy ívelt tévét akar-e bárki feltenni a falra, de ha igen, akkor a Samsung mérnökein nem múlik a dolog.

A tévé hátlapja mintás, mégpedig fentről lefelé irányuló csíkok találhatók rajta. Az előbb említett rögzítési lehetőség mellett mindössze két csatlakozót és egy kezelőpanelt (egy joystick) találunk ezen a részen. A két csatlakozó egy tévén természetesen kevésnek tűnik, főleg, hogy az egyikről élből lehet tudni, hogy a tápcsatlakozó. A tiktok nyitja abban rejlik, hogy a klasszikus bemenetek, az elektronikával együtt, egy külső dobozba kerültek (volt már erre példa Samsung tévénél). Hogy erre miért volt szükség, arra a Samsungtól hivatalos választ nem kaptunk, de két tippünk is van. Az egyik az, hogy az ívelt kialakítás miatt az elektronikát csak akkor lehetett volna magába a tévébe beépíteni, ha az sokkal vastagabb. A másik dolog az lehet, hogy így maga a tévé csak kijelzőként funkcionál, később esetleg a doboz cseréjével új trükkökre lehet majd megtanítani. Persze ez utóbbihoz hasonló próbálkozása volt már a Samsungnak, amely Evolution Kit néven futott, de a dolog finoman szólva is megbukott.

Az extra kiegészítőket egyébként mi egy tévénél nem igazán szeretjük, hiszen ezek elhelyezésével általában csak a gond szokott lenni. A Samsung mérnökei azonban gondoskodtak arról, hogy ne maga a doboz legyen a legnagyobb gondunk, hanem az, ami benne van: a hardver ugyanis aktív hűtést kapott, és ennek hangja bőven a hallható kategóriába esik. És akár a fejünk tetejére is állhatunk, a légkavaró nem fog megállni.

De nézzük, hogy milyen be- és kimenetek kerültek fel rá: szerencsére ezek mennyiségére és minőségére már nem lehet panasz! Az egyik oldalon egy S/PDIF digitális hangkimentet, két USB 2.0 portot és egy külső IR érzékelőnek fenntartott dugaszt találunk, hátul pedig a CI interfész, a tunerek bemenetei (két DVB-S és egy DVB-T/C-analóg, egy USB 3.0 port, négy HDMI bemenet, az analóg kábelekhez egy csatlakozó, a tévé felé irányuló One Connect csatlakozó és az Ethernet sorakoznak szépen egymás után.

Címkék
Hozzászólások