- 2015. augusztus 4., 13:00
Az Alcatel telefonja olyat tud, amit más semmi: akár fejjel lefelé is használható. De egyébként is jól sikerült.

Külső

Mivel mostanság szinte csak tepsifonok jártak nálunk (csak az Idol 3-mal együtt volt nálunk másik három 5-5,5 colos mobil), az első dolog, ami feltűnt a kicsomagolás után, az az, hogy a készülék „kicsi”. Persze valójában nem az, még akkor sem, ha az Idol 3 sorozatból nem az 5,5 colos, hanem a kisebb, 4,7 colos kijelzővel szerelt változat járt nálunk. Ez természetesen csak egy ténymegállapítás, ami a telefon értékéből semmit nem von le – sőt, a felhasználóknak egy igen széles csoportja valószínűleg pont azért fogja ezt a telefont választani, mert kényelmesen is elfér egy kézben. Ha szigorúan csak az árat nézzük, akkor az Alcatel készülékei általában az alsó- középkategóriában helyezkednek el, és ez igaz mostani tesztünk alanyára is, amely kártyafüggetlenül nagyjából 60 ezer forintba kerül.

Ehhez képest a dizájnja szemrevaló, még úgy is, hogy az előlapot leszámítva minden műanyag rajta. Az Alcatelnél ugyanis nemcsak arra figyeltek, hogy minden a helyén legyen, hanem arra is, hogy az összeszerelés minősége és az anyagok megmunkálása is kifogástalan legyen. Az Idol 3 hátlapja és oldalai például olyan mintát kaptak, amely a szálcsiszolt fémre hajaz – egyedül az éleken végigfutó króm csík az, amely valamelyest az olcsóság érzetét kelti. A kínai tervezők az előlapnál sem elégedtek meg a szokványos vonalakkal, a kijelzőt védő üveglap például fent és lent sem ér végig, a káva széléig, ráadásul még egy minimális szintkülönbség is maradt. Mindkét vékony helyen hangszórókat találunk.

A szimmetrikus előlapnak egy mobil esetében általában csak esztétikai jelentősége van, ha viszont hangszórók is kerülnek az előlapra, akkor már funkcionális is: így elég jó sztereo hangzást lehet előállítani, lásd HTC BoomSound. Hogy a poént előre lelőjük, az Alcatel még ennél is tovább ment, és megoldotta azt, hogy a mobilt fejjel lefelé is használhassuk. Vagyis ha csörög, mindegy, hogy hogyan vesszük a kézbe, fogunk tudni rajta beszélni. Ehhez persze az is kell, hogy mikrofonból is kettő legyen – bár ez tulajdonképpen szinte minden mobilnál teljesül, hiszen a videofelvételek készítéséhez valamint a beszélgetés közben a zajszűréshez a legtöbb telefon eleve rendelkezik extra mikrofonnal.

Persze az előlap a rajta található egyéb kiegészítők alapján már nem szimmetrikus, így első kamerából, szenzorokból és visszajelző LED-ből is csak egy-egy van. Az Alcatel fizikai gombokat az előlapon nem, csak a készülék oldalain használ. A kijelzőt védő üveglap karcállóságára vonatkozóan nincsen adat, ami azt jelenti, hogy az Alcatel, ha karcálló üveget használt is, akkor az nem nevesített.

A bekapcsoló gombot és a hangerő szabályozására szolgáló párost az Alcatel szétszedte, előbbi a SIM-ek tálcájával a telefon bal oldalán kapott helyet, utóbbi pedig jobbra került. A bekapcsoló gomb elhelyezkedése sajnos nem túl optimális, aki jobb kézzel emeli fel a mobilt, annak gondja lesz azzal, hogyan is érje el. Még szerencse, hogy a telefont úgy is be lehet kapcsolni, hogy kétszer megérintjük a kijelzőjét. Ahogyan arra korábban már utaltunk, mikrofon lentre és fentre is került, ezek mellett, ebben a sorrendben, a microUSB csatlakozó illetve a fülhallgató kimenet helyezkedik még el.

A készülék hátlapja sok érdekességet nem rejt, rajta csupán a fő kamera és a hozzá tartozó LED-es villanó található meg.

Az Alcatel One Touch Idol 3 4,7 colos verziója a kategóriájában sem számít nagynak, szélessége nem éri el például a 4,6 colos kijelzővel szerelt Sony Xperia SP szélességét sem. A pontos adatok a következők: 134,6×65,9×7,6 mm, 110 grammos tömeg mellett.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások