- 2015. augusztus 10., 13:00
Az Acer R11, vagy ahogy sokan hívják, az R3, nem klasszikus 2-in-1 gép, de tabletként is használható.

Külső

Ha a felhasználók egyelőre nem is, a gyártók nagyon rákattantak a 2-in-1 gépekre, azaz az olyan notebookokra, amelyek táblagéppé is alakíthatók. A felhozatalban vannak olyan masinák, amelyek kijelzője egyben a tablet is – ezeknél a klaviatúra valójában csak egy leszedhető dokkoló, amely jobb esetben némi extra funkcionalitással is bír, mondjuk kerül bele extra akkumulátor. Az Acer termékei között is vannak ilyen gépek, mégpedig a Switch széria, amelynek 10 colos példányai közül nálunk is járt már néhány teszten, legutóbb például a Switch 10 E.

Mostani tesztünk alanya azonban más irányt képvisel: a tervezésnél a mérnökök elsősorban a kedvező ár/érték arány megtartására törekedtek, ezért nem szétszedhető, hanem átforgatható dizájnban gondolkodtak. Ha nem is a klasszikus 2-in-1 koncepcióról van szó, attól még az R3 használható tabletként is, hiszen kijelzője érintésérzékeny, tehát a masina ujjal is irányítható.

Hozzánk a kék verzió érkezett, amely első ránézésre is takaros gép benyomását kelti – készül a gép még fehérben is. Budget modellről van szó, ezért természetesen a borítás teljes egészében műanyagból készült, amely azonban mégsem kelti az olcsóság érzetét, mivel egyrészt matt, másrészt textúrázott felületek jellemzik a notebookot. Mintázat ráadásul nemcsak a monitor hátsó részére került, hanem a gép alsó részére is – egyedül az oldalak maradtak simák. A gép formája alapvetően klasszikus téglalap, aminek persze nem a mérnök fantáziátlansága volt az oka, hanem az, hogy az átfordítható kijelző tablet állásban így tud stabil pozíciót fogni. Sőt, a mérnökökre igazából egy rossz szavunk sem lehet, mivel az oldalaknál trükköztek egy picikét, hogy úgy tűnjön, előre felé haladva vékonyodik az egyébként végig 21 mm vastag ház. Ha már a méreteknél tartunk, a notebook alapterülete 298×213 mm, tömege pedig 1,5 kg. Utóbbi elég sok, és mivel nem szétszedhető dizájnról van szó, bizony tablet módban sem jobb a helyzet.

A notebook kijelzőjét két zsanér tartja, amelyek két oldalt helyezkednek el. Járásuk 90 fokos szögig puha, továbbhajtva viszont már elég masszív ahhoz, hogy a kijelzőt bármilyen helyzetben megtartsák. Mivel teljesen körbeforgatható az LCD, a zsanérok kettő forgáspontot is biztosítanak, értelemszerűen a gépen és a kijelzőn is egyet-egyet. Az Acer Aspire R11-et a klasszikus notebook és tablet állás mellett használhatjuk sátor módban, valamint érintőképernyő (médiaállvány) módban; ilyenkor a notebook klaviatúrája néz lefelé az asztalon (vannak gumibakok), a kijelzőt pedig kb. 290 fokban hátrahajtva használhatjuk.

A gép belső része meglehetősen puritán, a klasszikus fekete dizájn köszön vissza, amelynek gyenge pontja a tükröződő kijelző (a többi felület matt). Persze tudtuk, hogy a felülete ilyen lesz, hiszen az érintőképernyők mind tükröződnek. A 84 gombos klaviatúra szigetes kialakítású, alatta pedig, enyhén balra tolva helyezkedik el a 11,6 colos notebookokhoz képest szokatlanul nagy tapipad.

Csatlakozókból egész jó a felhozatal:bal oldalt Ethernet, HDMI, két USB csatlakozó (ahogyan a színek is jelzik, az egyik USB 3.0, a másik USB 2.0 csatlakozású) és a fülhallgató/mikrofon bemenet sorakoznak, jobb oldalt pedig a tápcsatlakozókat, két gombot (bekapcsoló és hangerőszabályzó) és a visszajelző LED-eket találjuk. Ahhoz, hogy az SD-kártya olvasót is felfedezzük, szemfülesnek kell lenni, vagy legalábbis át kell fordítani a kijelzőt tablet állásba, ugyanis ilyenkor válik láthatóvá a notebook hátsó részén elhelyezkedő kártya nyílás. Külön szerelési ablak a HDD valamint a memória cseréjéhez nincsen, de ha nagyon akarjuk, akkor a teljes hátlap eltávolítása után hozzá lehet férni ezekhez az alkatrészekhez. Sőt, akár még a WiFi adapterhez is.

Címkék
Hozzászólások