- 2015. augusztus 13., 13:00
Nem az abszolút értelemben vett csúcs hardverrel indul harcba az LG G4, de így is megizzasztja vetélytársait.

Elcsépelt, de ettől még igaz, hogy az LG-nek bejött, hogy egy rövid ideig szövetkezni tudott a Google-lel a Nexus referencia készülék gyártására, hiszen a koreai vállalat azóta ontja magából a jobbnál jobb csúcskészülékeket. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a tavalyi G3 volt az első igazán ütősre sikerült modell – ennek a telefonnak már nemcsak a hardvere, hanem a dizájnja és a szoftvere is rendben volt (más kérdés, hogy az Android 5 frissítés eleinte viszont rendetlenkedett, a G3 tulajdonosok kisebb-nagyobb bosszúságára). Az élet viszont nem áll meg, ahogyan a fejlesztések sem – főleg az okostelefonok világában. Vajon az LG G4-nek sikerül tartania a szintet? Tesztünkben erre is keressük a választ.

Külső

Az LG G3 elég egyedi formavilággal rendelkezik, a telefont messziről megismerni. A mobil nagy, ennek ellenére szép, és relatív kicsi is tudott maradni. Mostani tesztünk persze a nem a G3-ról fog szólni, azonban azt látni kell, hogy a G4 dizájnja erőteljesen az előd modell kialakítására építkezik, annak minden fontosabb stílusjegyét megtartotta: a gombok például a hátlapra kerültek, amelynek íveltsége is majdnem teljesen változatlan maradt. Azért csak majdnem, mert a G4 az LG egyik másik telefonjától, a G Flex 2-től is nyúlt egy trükköt, mégpedig az ívelt előlapot. No nem kell azért megijedni, a telefon csak egészen minimális mértékben „hasas”, ha valaki nem akarja ezt észrevenni, az simán szemet is hunyhat a dolog felett. Emellett nem lehet elmenni azért amellett sem, hogy a telefon egy picit szögletesebb lett elődjénél, de a változás nem tűnik olyan nagynak.

Az LG mérnökei szerették volna, ha a telefon minden ízében egyedi, prémium vonalat sugárzó kialakítású lenne, ezért a hátlapra bőr borítás került. Ilyesmivel a Samsung is próbálkozott, a másik koreai gyártó azonban nem valódi bőrt használt, hanem a műanyagot textúrázta, ami azért messze nem ugyanaz. Akinek a bőr nem jön be, vagy fél attól, hogy meg fog sérülni a felülete, az természetesen a G4-et kérheti sima plasztik hátsóval is, de talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a bőr verzió sokkal jobban néz ki. Egyébként, még ha a bőrt is választja valaki, akkor is többféle szín mellett dönthet, szóval van itt lehetőség bőven. A prémium kialakítás természetesen a G4 esetében is nagyon jó ötlet, azonban a megvalósításba kis hiba csúszott, mivel a telefon oldalai sima műanyagból, ráadásul a fényes változatból készültek, és ez sokat ront az összképen. Amíg az LG aktuális csúcsmodellje a riválisokhoz képest nagyon olcsó volt, addig persze ezt el lehetett fogadni, 200 ezer forint környékén viszont sokkal jobban örültünk volna a fémnek. Jelenleg ugyanis az LG G4 az egyetlen olyan zászlóshajó, amely részben műanyagból is van.

A kijelző mérete nem változott, továbbra is az egyik legnagyobb. Gorilla Glass 3 üveg védi, két oldalán pedig nagyon vékony a káva. Az üveg a teljes előlapot fedi; érdekesség, hogy a káva mintázatot is kapott. A telefon egy árnyalatnyit nagyobb lett elődjénél: magassága és szélessége is 2-2 mm-rel nőtt a G3-hoz képest. A vastagság egy érdekes kérdés: az ívelt kialakítás miatt ugyanis a mobil nem mindenhol ugyanakkora, 6,3-9,8 mm között változik ez a tulajdonsága. Az LG régóta nem használ fizikai gombokat az előlapon (legalábbis ebben a kategóriában), így ezeket természetesen a G4-ről is mellőzte.

Szintén a gyártóra jellemző, hogy a kijelző egy kicsit közelebb került a telefon felső részéhez, így a beszédhangszórót, az előlapi kamerát és a szenzorokat tartalmazó rész valamivel kisebb, mint a panel alatti, csak az LG logóját tartalmazó „perem”. Azért természetesen ez a rész is fontos, hiszen ha nem lenne, akkor a mobilt sokkal kényelmetlenebb lenne egy kézzel használni.

Gombok oldalt nincsenek, viszont mindkét rövidebbik oldalra került mikrofon, fentre még egy infra port is, lentre pedig fülhallgató kimenet és microUSB csatlakozó. A bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók a hátlapon figyelnek, a fő kamera valamint a hozzá tartozó kiegészítők (lézeres fókusz, dupla LED-es villanó) társaságában. A hátul elhelyezett gombok jobb és bal kezesek számára is pont megfelelő helyen vannak. Erre néz továbbá a kihangosításnál használatos hangszóró is, amely a hátlap íveltsége miatt akkor is jól hallható, ha a telefont az asztalra helyeztük.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00