- 2015. augusztus 17., 13:00
Újabb géppel bővült a Toshiba 2-in-1 termékcsaládja; a Click Mini elsősorban tartalomfogyasztásra készült.

A notebookok és táblagépek piaca konvergál egymáshoz; és ha a határok teljesen talán soha nem is fognak elmosódni, a jövő minden bizonnyal a többfunkciós eszközöké. A piacon már most is több olyan gépet találni, amely valamilyen módon átjárást biztosít a tabletek és a hordozható számítógépek világa között, jóllehet, olyan masina szerintünk még nem készült, amely úgy tudott hibrid lenni, hogy közben mindkét funkcióra tökéletesen megfelelt volna. Mostani tesztünk alanya, a Toshiba Click Mini a prémium kategóriában versenyez, lássuk, hogy neki sikerül-e megugrani a lécet.

Külső

Az ilyesfajta hibrid eszközök tervezésekor elsődlegesen mindig azt kell eldönteni, hogy inkább tablet vagy inkább notebook legyen a végeredmény – még ha a hivatalos álláspont természetesen minden esetben az is, hogy egy olyan eszköz kerül le a tervezőasztalról, amely mindkét szerepében tökéletesen meg tud felelni. Nem kell azonban túl messzire menni ahhoz, hogy belássuk: ez a feladat a józan ész szerint nem megoldható. A kulcs a kijelző mérete: az ideális táblagép legfeljebb 10 colos, az ideális notebook pedig 13 colos. Ebből adódik, hogy az egyik funkciójában biztosan nem lesz optimális a termék; a Toshiba Click Mini 8,9 colos kijelzővel rendelkezik, így szerintünk a táblagépekhez áll közelebb. Ezt egyébként számos más dolog is erősíti bennünk, rögtön kitérünk ezekre is.

A Toshiba igényes csomagolásba bújtatta a terméket, amelynek tartalmától viszont már nem voltunk elájulva: a készüléken kívül csupán némi dokumentációt és a töltőfejet kaptuk. A töltő érdekessége, hogy egy USB-s töltő, tehát ha otthon felejtjük esetleg, akkor bármilyen telefon töltővel lehet pótolni – persze ha csak 1 amperes áramerősségű verzió akad ilyenkor, akkor a töltési idő rendesen megnyúlik. A Toshiba Click Mini összecsukott és kihajtott állapotban is egy netbookra emlékeztet: pici és zömök, viszont nem túl könnyű készülék. Teljesen fehér színű, így inkább a fiataloknak, semmint az üzleti életben dolgozók számára készült. A Click Mini borítása sajnos teljesen műanyagból van, az viszont jó, hogy még így sem kelti az olcsóság érzetét, és az összeszerelés minősége is teljesen rendben van. Természetesen, mivel 2-in-1 gépről van szó, a konstrukció érdekességét az adja, hogy a monitor önmagában, a billentyűzet nélkül is használható – táblagépként. Ebből adódik, hogy maga a klaviatúra igazából csak egy dokkoló, amely persze nyújt azért némi extra funkciót is: van benne egy második akkumulátor és néhány extra csatlakozó is került rá.

A két részt nagyon egyszerű szétszedni és összeilleszteni is. A zsanér közepén található gombot kell megnyomni ahhoz, hogy a karmok elengedjék a tabletet, míg a dokkoláskor a zár automatikusan bepattan. A zsanér elég nagy, masszív darab, nem kell félni attól, hogy idővel elgyengül majd. Laptopként használva a Toshiba Click Minit, a kijelzőt legfeljebb 120 fokban dönthetjük meg. Habár az egész gép borítása fehér, a monitort már fekete káva veszi körül, előtte pedig fényes üveglap van. Az üveglap karcálló, alkalmazására pedig az is magyarázat, hogy tablet módban nyilván szükség van az érintésérzékeny felületre. Maga a tablet relatív kicsi: 235×161 mm-es alapterület mellett 9,8 mm vastag és 450 gramm tömegű. Egy kézzel, mint minden tabletet, nyilván ezt sem lehet kényelmesen használni, de az nem okozhat gondot, ha villamoson egy kézzel kell tartani. A dokkoló 520 grammos, a teljes tömeg így, ha nem is sokkal, de 1 kg alatt marad. A vastagság a dokkolót is használva durván kétszeresére, 20 mm-re nő.

Amennyiben a Toshiba Click Minit tabletként használjuk, a következő csatlakozókkal és egyéb tartozékokkal számolhatunk: az előlapon és a hátlapon is van egy-egy kamera. A hosszabb oldalak közül a kamerák felőli teljesen üres, a másik azokat a csatlakozókat tartalmazza, amelyek a dokkoláshoz szükségesek. A klasszikus kezelőszerveket a mérnökök a két rövidebb oldalra zsúfolták be, mégpedig úgy, hogy az egyik oldalra a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók, a másik oldalra pedig a microUSB, a micro-HDMI, a fülhallgató kimenet, a microSD-kártyahely és a Windows gomb kerültek. Illetve, a sztereo hangzás biztosításához, mindkét oldalra egy-egy hangszórót is kapunk.

A dokkoló elsődleges feladata az, hogy a gépelést és a Windows kezelését megkönnyítendő, gombokat valamint tapipadot nyújtson, de hasznos a beépített akkumulátora, az oldalsó SDHC foglalata valamint az extra USB portja is. Utóbbi még akkor is az, ha költségtakarékossági okokból csak a 2.0 szabványt támogatja.

Címkék
Hozzászólások