- 2015. augusztus 24., 13:00
Az Ascend P8 egy minden szempontból nagyon jól sikerült mobil, amely ráadásul nem is túl drága.
Hirdetés

Külső

Két éve az Ascend P6-nak jutott az a nem túl könnyű feladat, hogy megmutassa, a Huaweijel komolyan kell számolni nemcsak a belépő szinten és a középkategóriában, hanem a felső- és csúcskategóriában is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a dolog sikerült, és az azóta kiadott két új készülék, a tavalyi P7 valamint mostani teszünk alanya, a P8, is azt bizonyítják, hogy nem egyszeri fellángolásról volt szó, hanem arról, hogy a Huawei tényleg megtanulta, hogy kell csúcskategóriás okostelefont készíteni. Sőt, ennél többet is, a Mobile World Congressen például bemutatkozott a vállalat okosórája, amely ugyan még nem került piacra, de specifikációja és dizájnja alapján is sikeres termék lehet belőle.

Az Ascend P8 ráadásul úgy tud továbbmenni ezen az úton, hogy nem az elődöktől megszokott formavilágra építkezik, a mérnökök tehát nem félnek attól sem, ha hozzá kell kicsit nyúlni a vonalakhoz. A formaterv finomítása egyenesen odáig vezetett, hogy a jelenlegi mezőnyben (ezalatt azt értjük, hogy a csúcstelefonok között) az Ascend P8 a jelenlegi legvékonyabb mobil, a maga 6,4 mm-es vastagságával. Ugyan az előny a Samsung Galaxy S6-hoz képest elenyésző, mindössze 0,4 mm, ez azonban csak akkor érvényes, ha utóbbi fényképezőjét nem számítjuk, az ugyanis kilóg a hátlapból. A Huawei Ascend P8 tehát igazi pengemobil, ugyanakkor masszív darab is egyben: az unibody kialakítás és a fém hátlap (ami egyben oldallap is) valamint a szögletes vonalak alapján mindenképpen. A telefon 5,2 colos kijelzővel rendelkezik, így kategóriájában az egyik legkisebb – ez azonban inkább előny, semmint hátrány, főleg ha azt vesszük, hogy adott esetben hölgyek is használják a készüléket (van belőle fehér verzió is, bár az igazat megvallva az Ascend P8 szerintünk eléggé férfias.)

A nálunk járt verzió ezüstszínű, ezen természetesen az előlap fekete, viszont az egyetlen alumínium tömbből mart hátlap és az oldalsó részek ezüstös árnyalatot kaptak. Az előlap teljesen fedi a mobilt, nemcsak a kijelzőket takarja el, hanem a felette lévő, szokásos kiegészítőket is: a panel felett a beszédhangszóró, közelségérzékelő, fénymérő és egy kamera sorakoznak. Érdekes módon a kijelző annak ellenére került a telefon felső éléhez közelebb, hogy az alatta húzódó sávnak semmi funkciója nincsen (fizikai gombokat a Huawei ennél a telefonnál nem használ). Az előlap Corning üveg (GG3-as).

A telefon sarkai kevésbé lekerekítettek, viszont minden él csapott. Az előállítás jellegéből adódóan ezek a csapott élek fényesek, de egyébként a teljes hátsó rész matt, így az ujjlenyomatok meg sem kottyannak neki – cserébe más szennyeződések viszont könnyen meglátszanak a felületen. A hátlapra természetesen került néhány műanyaggal elfedett nyílás, amely arra szolgál, hogy az antennák ki tudjanak kukucskálni. A telefon alsó részén egy vékonyabb sáv fut végig, míg fent nagyobb a rés, amelyet a kamerát körbevevő fényes fekete plasztik lap takar el. Ebben a sávban helyezkedik el egyébként a kamera mellett a LED-es villanó is, amely kettő eltérő színhőmérsékletű fényforrást tartalmaz.

Az unibody külsőből következik, hogy a hátlap nem leszerelhető, az akkumulátor pedig nem cserélhető. A telefonba ráadásul a SIM-et és a microSD-kártyát is tálcás megoldással kell behelyezni. Az erre szolgáló rekeszek jobb oldalt helyezkednek el, mégpedig a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók alatt. A készülék bal oldala teljesen üres, fent viszont nemcsak a másodlagos mikrofon, hanem egy jack hangkimenet is csücsül. Az Ascend P8 alsó élére a microUSB-csatoló valamint a hangszórók nyílásai kerültek – ezek közül a bal oldali mögött a beszélgetés során használatos fő mikrofon is elfért.

Méreteit tekintve az Ascend P8 – kategóriájában – szintén kompaktnak mondható: 144,9×72,1×6,4 mm-es kiterjedése mellé 144 grammos tömeg társul.

Címkék
Hozzászólások