- 2015. augusztus 26., 17:00
Az LG G Watch R reinkarnációjaként született Watch Urbane fémes borítást és elegáns bőrszíjat kapott.

Az igen gyorsan kiderült, hogy a felhasználóknak a kerek kijelzős okosórák jönnek be inkább (kivéve persze, ha almás logó van a kütyün), az LG második okosórája, a G Watch R éppen ezért már kerek „számlappal” készült. A G Watch R, főleg külső jegyei alapján, ezzel együtt is inkább a geekek játékszere volt. Mellé érkezett most meg az LG Watch Urbane, amely már olyan külsővel bír, amit egy üzleti tárgyaláson is simán el tudunk képzelni. Az okosórán továbbra is az Andorid Wear fut, viszont fontos újdonság, hogy a készülékbe WiFi adapter is került, amely aktív is, így akár a telefon nélkül is tudjuk használni – bizonyos megkötésekkel persze. (WiFi egyébként a G Watch R-ben is van, ez azonban inaktív volt, egészen pár nappal ezelőttig).

Külső

Az okosórák praktikus megtervezése egyelőre komoly kihívás elé állítja a gyártókat, mivel a felhasználók minél vékonyabb és könnyebb kütyüket szeretnének, amelyek minél tovább bírják egyetlen felöltéssel, és persze viselésük is kényelmes. Emellett a legtöbben a dizájnt is fontos szempontként említik meg, és akkor még a technológiai korlátokról nem is beszéltünk: a négyzet (vagy legalábbis téglalap) alapú test az alkatrészek elhelyezkedése szempontjából és a gyártási költségek alapján is ideális lenne, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználók szerint az óra akkor óra, ha kerek számlapja van. Amit, be kell, hogy valljunk, nem teljesen értünk, hiszen az elegáns órákat nem számítva rengeteg szögletes karóra volt mindig is, és van jelenleg is a piacon.

Az okosóráknak mindeddig megvolt továbbá az a hátránya, hogy a gyártók kütyüként tekintettek rájuk, nem pedig divatcikként, és ez jellemezte a tervezésüket is. Az első kivétel az Apple Watch lett (természetesen), bár az almás gyártó termékére azért nem mondanánk, hogy a nagyon elegáns vonalba tartozik. Az LG Watch Urbane viszont egyértelműen a divatosabb irányt képviseli, tulajdonképpen nem lehet róla megmondani, hogy nem egy klasszikus óra, hanem okosóra – és talán ez a legnagyobb dicséret, amit a tervezők kaphatnak.

Az óra számlapjának kerete vékony, edzett acél borítású, amely ezüst vagy arany fényezésű is lehet. A nálunk járt modell az előbbi változat. A LG Watch Urbane karimája sokkal véknyabb, mint a LG G Watch R-ré volt, az óra maga mégsem lett kisebb, mivel a fülek irányában viszont nőtt a test – az teljesen egyértelmű ezek alapján, hogy a Moto 360-hoz képest mostani tesztünk alanya sokkal nagyobb. Ez a fém keret egyébként magasabban van kicsit, mint az óra kijelzője, így a gesztusoknál figyelni kell, hogy már indításnál jól rányomjuk az ujjunkat a felületre. Cserébe a magasítás védelmet is nyújt, ha mondjuk fejjel lefelé tennénk le az órát az asztalra. Az óratest maga sajnos műanyagból van, ami erősen lerontja az összhatást. Pedig annak ellenére igényes a plasztik is, hogy króm fényezést kapott. A dolog ott bukik meg, hogy az óra alsó részén lévő, a mikrofon(ok) számára kialakított furatok minősége viszont nem üti meg a szintet. Az órán természetesen előlapi gombok nincsenek, egyedül jobb oldalra került egy koronára emlékeztető, de csak nyomható gomb.

A LG Watch Urbane elegáns bőrpántokkal érkezik, a fekete bőrön a krémszínű, vastag cérna nagyon jól mutat. Sajnos a bőrön már pár napos használat után meglátszódnak a ráncok, de ez az anyaggal együtt jár, nem lehet vele mit kezdeni. A szíjak klasszikus csat segítségével kapcsolódnak egymáshoz. Ha cserélni szeretnénk, akkor ezt megtehetjük, bármilyen 22 mm-es alternatívát választhatunk.

Az óra vastagságáról még nem szóltunk: ez továbbra is 10 mm körüli, az LG mérnökeinek sem sikerült lefaragnia ebből. Sőt, a Watch R 9,7 mm-es készülékházához képest 1,2 mm-es többlet van. És hogy az óra ne legyen még vastagabb, számlapja és hátlapja is teljesen sík felületű, így egyesek számára esetleg kényelmetlen lehet a viselése. A hátlapon a töltéshez szükséges tüskék mellett egy pulzusmérőt találtuk még. A töltés bölcsős megoldással működik, a bölcsőt pedig egy mágnes tartja a helyén – összességében szerintünk jó ez, persze mivel speciális megoldásról van szó, hátrányként jelentkezik, hogy egy sima microUSB kábel nem elég a töltéshez (a bölcsőbe viszont már microUSB kábelt kell dugni).

A készülékház az IP67-es szabványnak megfelelően por ellen teljes védettséget nyújt, folyadékokkal szembeni ellenállása pedig 1 méteres mélységig és 30 percig terjed ki. Kezet mosni tehát lehet benne, valószínűleg még a zuhanyzás sem tesz benne kárt, de úszásnál már le kell venni. A gyakorlatban mégsem ajánlott nagyon vizezni, mivel a bőrszíj már nem ennyire strapabíró, cseréje pedig biztosan nem két fillér.

Az LG Watch Urbane tömege a gyári szíjjal 67 grammot nyom, könnyűnek tehát nem nevezhető.

Hozzászólások