- 2015. szeptember 11., 13:00
A Huawei Mate S kiváló dizájnnal, rengeteg érdekességgel és sok hasznos funkcióval érkezik.

A Huawei az okostelefonok piacán már bizonyított, most pedig eljött az idő, hogy a phableteknél is kiderüljön, mire megy a gyártó, legfőképpe, a Samsung és az Apple ellenében. A Mate S természetesen nem az első próbálkozása a Huaweinek a kategóriában, de talán az első olyan kütyü, amely teljesen egyértelműen a kategóriát elindító Note sorozattal versenyez. Lássuk, milyen eredménnyel teszi mindez.

Külső

Egy csúcskészüléktől, legyen szó telefonról, táblagépről vagy akár egy tévéről, elvárja az ember, hogy ne csak a műszaki tartalom, hanem dizájn alapján is jeleskedjék. A Huawei szakemberei a Mate S tervezésekor ezt az alapvetést nagyon komolyan is vették: a telefonra a gyönyörű formavilág, az igényes anyagválasztás és a kiváló összeszerelési minőség egyaránt jellemző, persze nem mehetünk el szó nélkül azért amellett sem, hogy rokon vonásokat több konkurens termékével kapcsolatban is felfedezhetünk.

A Mate S többféle színben készül, van belőle Luxurious Gold, Mystic Champagne és Titanium Grey változat is. Mi ez utóbbi modellből kaptunk egyet tesztelésre: ez a változat fehér előlappal kézült, ívelt, alumínium hátsó része pedig „ezüst”. Elöl Gorilla Glass 4 üveg védi a kijelzőt a sérülésektől, amelyet az egyetlen tömbből mart (unibody) testre ragasztottak rá. A fém hátlapot két helyen műanyag betét töri meg, hogy az antennák szabadon kilássanak a világra, ezekkel kapcsolatban a Huawei külön kiemelte, hogy az arany és pezsgő változatoknál a csíkok „színre fújtak”, hogy minél kevésbé törjék meg az egységet. A sarkokat lekerekítették, a széleket pedig lecsapták és fényesre polírozták a Huawei mérnökei. A hátlap még további érdekességekkel is szolgál: a hátsó kamerához kettős fényű LED-es villanó tartozik, és a mobilra ujjlenyomat-olvasó is került, ez az objektív alatt foglal helyet. Ez utóbbi a tapasztalatok szerint is nagyon jó helyre került, ha kézbe vesszük a telefont, akkor pontosan a mutató ujjunk alá esik – de a Huaweinél ezt már nyilván tudták, hiszen az érzékelő a Mate 7-nek is része volt már.


Az előlap főként a vékony(nak tűnő) keret valamint az előlapi kamerához tartozó vaku miatt izgalmas, ha ezeket nem számítjuk, akkor viszont egy teljesen kommersz, gombok nélküli sémát (és a felső részhez kissé közelebb tolt kijelzőt) kapunk. A vékony kerethez még annyit, hogy ez csak trükk, maga a panel bő két milliméterrel beljebb kezdődik, mint ahogyan azt kikapcsolt kijelző mellett sejtenénk – a megoldás mindenesetre látványos. És ugyanezt elmondhatjuk az oldalakról is, amelyek igen vékonyak (2,75 mm-esek). A kártyákat tálcás megoldással juttathatjuk el a Mate S gyomrába, emellett az alsó részen elhelyezett sztereo hangszórókról érdemes még szólni, amelyek elhelyezkedésükből adódóan hangosan szólnak, bárhogy is tesszük le a készüléket az asztalra. Érdekesség, hogy mindkét rács alatt van mikrofon, így a felső élen lévővel együtt összesen három dolgozik a Mate S-ben.

A telefon az 5,5 colos kijelző miatt nyilván nem kicsi és nem is pehelysúlyú (149,8×75,3×7,2 mm, 156 g), de fogása kellemesnek mondható – az élek például egyáltalán nem „vágják” a kezet. Ráadásul a Mate S jóval kisebb, mint az iPhone 6S Plus, pedig a két készülékben pontosan ugyanakkora a kijelző.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 53820
Geekbench (s): 957
Geekbench (m): 3966
GFXBench 3 (M, on): 9,5 fps
GFXBench 3 (M, off): 8,2 fps
GFXBench 3 (T, on): 15 fps
GFXBench 3 (T, off): 14 fps
Browsermark 2.1: 865
SunSpider 1.0.2: 1045 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 297 cd/²
Kontraszt: végtelen
Színhőmérséklet: 7000K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 97 perc
Üzemidő (normál): 1 nap
Üzemidő (video): 9 óra 11 perc
Szabad kapacitás: 22,7 GB

A Huawei Mate S hardverében túl sok meglepő dolog nincsen, hiszen a vas minimális előrelépést jelent mind az Ascend P8-hoz mind a Mate 7-hez képest, de nyilván ezek hardvere számít kiindulási pontnak. A Huawei ezúttal is a házon belül tervezett HiSilicon Kirin termékcsaládból választott rendszerchipet, mégpedig az egyik leggyorsabb modellt, a 935-ös változatot, amiben nyolc Cortex-A53-as mag duruzsol (big.LITTLE elrendezésben négy 2,2 GHz-es és négy 1,5 GHz-es egység). A RAM és a belső memória mérete a kategóriában elvárt szinthez igazodnak (3 illetve 32 GB-ról beszélünk), utóbbi pedig igény esetén bővíthető, akár egy 128 GB-os microSD-kártyával is. Ha a Samsung Exynosokat nem számítjuk, akkor simán top ligás a hardver, kényelmesen elég bármilyen feladathoz, egyedül a játékok akadhatnak meg: a kijelzőt ugyanis egy Mali-T628 MP4-es GPU hajtja meg, amely se nem friss, se nem gyors. A nálunk járt modell SIM+microSD-s verzió volt, azonban a telefonból lesz olyan változat is, amelynek második rekesze microSD-kártyát vagy második SIM-et tud fogadni.

És ha már kijelző: az 5,5 colos panel AMOLED és Full HD felbontású (401 PPI), amelynek színei teltek, de nem túl harsányak, a képe pedig akár oldalról nézve is remekül látható. A színhőmérséklete alapból ugyan kicsit magas, de az Emotion UI-ban van lehetőség a korrekcióra, így a fehéret mindenki olyanra állíthatja, amilyenre csak akarja. Viszont az OLED-panelek fényereje általánosságban nem túl jó, és ezt a Huawei Mate S sem cáfolja meg: a legnagyobb fényesség 297 cd/² volt. Ennek ellenére a láthatósággal szabadban sincsen komolyabb gond, mivel a felülete csak mérsékelten tükröződik. Az 5,5 colos méret már filmnézésre is simán alkalmas lehet, ilyenkor pedig jól jön a kiváló fekete és a vele járó nagy kontraszt.

A 13 MP-es hátsó és az 5 MP-es előlapi kameráról a következő oldalon szólunk majd bővebben, az adapterekkel, szenzorokkal kapcsolatban azonban még van pár említésre méltó dolog. Például az, hogy a készülék a HSPA hálózatok mellett az LTE-t is támogatja, nem kevesebb, mint 27 féle frekvencián, így a mobil gyakorlatilag a világ összes 4G hálózatán használható, és akár 300 Mbps-os letöltésre is képes. A WiFi és a Bluetooth viszont nem a legfrissebb változatok.

Az valószínűleg senki számára nem lesz meglepő, hogy a sebességgel gond egy szál se, a telefon csak a legritkább esetben akadt meg, és az alkalmazások is nagyon fürgén, pattogósan indultak, közöttük pedig azonnal lehetett váltani.

Üzemidő

A készülékben 2700 mAh-s akkumulátor található, valószínűleg Li-polimer technológiájú. Nagyjából ekkora telep (2680 mAh-s) működik az Ascend P8-ban is, amely hasonló hardverrel, de kicsit kisebb kijelzővel rendelkezik. Az Ascend P8 simán kibírja a nap végéig, így azt vártuk, hogy ez nem fog gondot okozni a Mate S-nek sem – és nem is kellett csalódnunk. A kétnapos rendelkezésre állás viszont megint csak álom marad.

A Huawei Mate S-ben vannak energiagazdálkodási profilok is, ám a teljesítményorientált és intelligens változatok között csak minimális az eltérés. Jelentős üzemidő többletet az Ultra beállítás ad, ilyenkor azonban csak a hívással és üzenetkezeléssel kapcsolatos funkciók elérhetők. Az viszont ötletes, és akár még hasznos is lehet, hogy alkalmazásonként lehet beállítani, hogy egy adott program egyáltalán futhat-e kikapcsolt képernyő mellett, és az is, hogy akár alkalmazásra lebontva meg lehet nézni, hogy mi mennyire szívja éppen az akkut.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások