- 2015. szeptember 15., 13:00
ASUS ZenPad 8.0 táblagép teszt

Az ASUS akkor jött bele a táblagépek gyártásába, amikor a Google-lel partnerséget kötött az első Nexus 7 gyártására. A tajvani gyártó azóta ontja magából a készülékeket, amelyek rendre jól sikerülnek, azonban eddig egyetlen modellt sem sikerült olyan nagy számban értékesíteni, hogy az ASUS-t a táblagépek piacán előkelő pozícióba repítse. Mostani tesztünk alanya a ZenPad S 8.0 jóárasított verziója, amely egyszerűen csak ZenPad 8.0 névre hallgat – a tablet a Computexen mutatkozott be, most pedig alkalmunk nyílt arra, hogy alaposan leteszteljük.

Külső

Az ASUS táblagépei sokáig jellegzetes formát öltöttek, az új modelleknél azonban mintha elfogyott volna a mérnökök fantáziája: a készülékekről a márkajelzés alapján persze most is meg lehet mondani, hogy melyik vállalat készítette, ezt leszámítva azonban a forma semmi különöset nem tartogat – de legalábbis azt biztosan elmondhatjuk, hogy láttunk már olyan tabletet, amely szinte pontosan úgy nézett ki, mint ahogyan a ZenPad 8.0 fest.

Hozzánk egy fehér színű változat érkezett, de a tabletből létezik fekete színű verzió is. A fehér változat jellegzetessége, hogy a hangszóró rácsa és az érzékelők eléggé hangsúlyosak. Ami persze nem gond, mindezt csak érdekességképpen említetjük. A Tablet felépítése szimmetrikus: a kijelző felett és alatt ugyanakkora a hely, ami főleg akkor lehet hasznos, amikor a készüléket kézben, fektetett helyzetben használjuk. A panel felett a telefonoknál megszokott kiegészítők kaptak helyet (beszédhangszóró, közelségérzékelő, fénymérő szenzor, előlapi kamera), lent pedig csak a márkajelzést találjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ASUS mérnökei úgy döntöttek, ezúttal sincsen szükség hardveres gombokra – persze az lett volna igazán meglepetés, ha ennek ellenkezője történik, tekintettel arra, hogy az ASUS eddig egyetlen Android OS-t használó készülékénél sem élt a fizikai gombok beépítésének lehetőségével.

Az előlapot egy króm színű, de műanyagból készült, vékony díszítés veszi körbe, amely csak nagyon kis mértékben lóg rá a tablet oldalaira; az oldalsó rész már fehér, és az egyik hosszabb oldalán egyben van a hátsó traktussal is. Hátlapot nem lenne helyes mondani, mivel az ASUS úgy döntött, hogy a tablet levehető hátlapot kap, amely ezt a kb. egy centiméteres részt nem számítva a teljes felületet beborítja. A hátlap alatt találjuk a micro-SIM foglalatot és a microSD-kártya helyét, valamint egy tízpólusú érintkezőt is. A levehető hátlap nemcsak azért fontos része a tabletnek, mert alatta fontos részegységek lapulnak, hanem azért is, mert cserélhető, és így a táblagép hátsó részének színe változtatható. Sőt, akár arra is van mód, hogy egyszerű plasztik helyett extra akkumulátorral egybeépített (vastag és relatív nehéz) változatot pakoljunk fel ide, amivel az üzemidő elég rendesen megnyújtható. A kialakításból adódóan hangszórót ide nem lehetett tenni; az előlapi modul szolgál tehát a beszélgetés mellett arra is, hogy zenét hallgassunk, stb.

A gombok és csatlakozók a szokásos elrendezés szerint sorakoznak: lent egy mikrofon, jobbra a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók, fent pedig a microUSB csatlakozó és a hangkimenet kaptak helyet. Hátul természetesen kamera is van, de LED-es villantó ezúttal nem tartozik hozzá.

A gép a 8 colos kijelzővel rendelkező készülékek mezőnyében átlagos méretűnek és tömegűnek számít: 209×123×8,5 mm-es méretéhez 350 grammos tömeg párosul.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00
Hozzászólások