- 2015. szeptember 18., 13:00
Egy sok szempontból átlagos, de összességében ennek ellenére jó vételt jelentő notebookot próbáltunk ki.

A Dell tavaly szedte ráncba termékpalettáját, a kesze-kusza, a felhasználói igények alapján gyakran egymást fedő termékcsaládok között rendet vágott, és egyértelművé tette, hogy melyik felhasználói rétegnek melyik termékvonalat szánja. Az átlagos felhasználók számára az Inspiron modellek készülnek, mostani tesztünkben az 5000-es széria 15 colos példányával ismerkedünk meg közelebbről. Ez a gép minden szempontból az arany középutat jelenti, hiszen van nála kisebb és nagyobb kijelzővel szerelt változat (14 és 17 colos méretekről beszélünk), míg alá pozícionálták a 3000-es, fölé pedig a 7000-es típusokat.

Külső

A konzumer termékeknél a gyártók gyakran a funkcionalitás alá rendelik a dizájnt, hiszen az ilyen notebookoknál fontosabb a praktikum, mint az, hogy a masina valamilyen speciális igényben is megfeleljen: például az átlagosnál kisebb vagy könnyebb, esetleg strapabíróbb legyen. Ez a szemlélet tükröződik a Dell Inspiron 15 5000 kialakításában is, amely majdnem minden szempontból teljesen klasszikus külsőt kapott. Azért csak majdnem, mert a szokásos, fekete (vagy esetleg ezüst/szürke) borítás helyett tesztalanyunk két színben pompázott, legalábbis kívülről.

A notebook fedlapja (monitorja) és oldalsó része lett színes, és ahogyan azt valószínűleg sokan kitalálták, a gépet kék helyett más árnyalatokban is lehet kérni. A notebook teljes egészében műanyagból készült készülékházba került, viszont a Dell egy egyszerű trükkel megoldotta, hogy az összhatás ne tűnjék nagyon „olcsónak”: a monitor hátsó részét (vagyis a fedlapot) textúrázta. Ez az apróság a Dell logóval együtt éppen annyira dobja fel a gép küllemét, hogy a dizájnt ne mondhassuk dögunalmasnak.

Kinyitva a fedelet a kategóriában szokásos kép tárul elénk: egy teljesen fekete belsőt kapunk, fényes kijelzővel és chicletes (szigetes) kialakítású billentyűzetet. A Dell mérnökeinek dicséretére legyen mondva, hogy a monitort körülölelő káva relatív vékony, persze nem annyira azért, mint az XPS gépeknél alkalmazott megoldás: kb. 1,5 cm-es keretre kell gondolni. A kijelző sajnos fényes, többet most még nem mondunk róla, a részletes vizsgálatra a következő oldalon fogunk sort keríteni. A panelt tartó zsanérok két oldalt helyezkednek el.

A klaviatúra elég „magasra” került, aminek több előnye is van: gépelés közben a csuklónknak kényelmes támaszt biztosít a notebook, hatalmas hely jutott a tapipadnak, ráadásul ha sötétben gépelünk, akkor nagyobb esélye van annak, hogy a kijelző, hacsak halványan is, de megvilágítja a gombokon lévő feliratokat – a kategóriában billentyűzet világítással természetesen nem számolhatunk.

Ha megfordítjuk a notebookot, akkor látható, hogy az alsó része is teljesen fekete. Igazából számunkra persze nem ez az érdekes, hanem az, hogy van egy levehető fedél, amely két csavar eltávolítása után pattintható le óvatosan. Alatta találjuk a 2,5 colos HDD-t és a memóriafoglalatokat, amelyek közül csak egy foglalt, tehát ha bővíteni szeretnénk, akkor azt minden további nélkül, a meglévő módul megtartásával is megtehetjük. Aki később a HDD-t szeretné SSD-re cserélni, annak jó hír, hogy egy teljesen szabványos, 9,5 mm magas bővítő helyről van szó, tehát gyakorlatilag bármelyik boltban vásárolható meghajtót gond nélkül be tudjuk majd építeni.

A bővítési lehetőséget szépen illeszkednek a kategóriában elvárt szinthez. Jobb oldalra került kevesebb dolog: itt találjuk a fülhallgató/mikrofon kombó csatlakozót, két USB csatlakozót, a DVD-újraírót és a Kensington lock nyílását. Bal oldalt, elölről hátrafelé haladva SD-kártya nyílást, egy harmadik USB csatlakozók, HDMI kimenetet, a szellőző rácsát, egy gigabites Ethernet portot és legvégül a tápegység csatlakozóját helyezkedik el. A szellőző a kimenet, a gép a levegőt alul, a gép bal első részéhez közel szívja be.

A Dell Inspiron 15 5000 (2015) a kategóriában megszokott méretekkel bír: 380×259×22 mm-es és 2,38 kg tömegű.

Címkék
Hozzászólások