- 2015. szeptember 24., 12:00
Középkategóriás mobil nagy kijelzővel, az átlagosnál jobb dizájnnal, de átlagos teljesítménnyel és szoftverrel.

Végre megkaparintottuk az Acer középkategóriás mobilját, a Liquid Jade Z410-et, amelyet a tajvani gyártó a CES-en jelentett be, idehaza viszont csak sokkal később került hivatalosan a boltokba.

Külső

Az Acer korábban már többször is bizonyította, hogy a középkategóriában is lehet olyan készüléket letenni az asztalra, amely mutatós, így számunkra nem volt meglepő, hogy a Liquid Z410 is a pofásabb modellek közé tartozik. A telefon ugyan nagyrészt műanyagból készült, de van rajta bőven díszítő elem és egyedi megkülönböztető jel ahhoz, hogy kiemelkedjék a szürkeségből. A telefon kialakítása elölről nézve teljesen szimmetrikus; hangszóróból is kettő van rajta, ezeket a mérnökök a kijelző alatt és felett helyezték el. A hangszórók rácsa egyedi arculatot kölcsönöz a mobilnak, de lassan az is ritkaságszámba megy, hogy az Android szoftveres gombjai helyett valódi érintőgombokat nyomogathatunk az LCD alatt.

A kijelzőt körülölelő keret és azt védő üveglap nem fut ki a mobil széléig, körbeveszi az oldalsó rész egyik felét is alkotó, sötétbarna műanyag. Az oldal másik fele már a hátlaphoz tartozik – a két rész között pedig egy ezüstre fújt, de műanyagból készült betét húzódik. A hátsó fertály szintén mutatós. Az Acer egyrészt mellőzte a fényezést, másrészt viszont textúrázott, puha tapintású felületet kapunk – mindez nemcsak praktikus, hanem kellemes fogást is biztosít a telefon számára.

A hátlap ad helyet természetesen a fő kamerának (és a LED-es villanónak), de meg kell említenünk azt is, hogy a szokásos oldalsó gombokat kiegészítendő, egy extra kezelő is került ide. Most már több olyan mobiltelefon is a piacon van, amelynek hátlapja is fontos szerepet kap: említhetnénk az LG több készülékét is, vagy a Huawei Mate S-t, amelynek az ujjlenyomat-olvasója került a kamera mellé (alá).

A készülék hátlapja eltávolítható, a benne lévő Li-Polymer akkumulátor pedig egy mozdulattal cserélhető, ha arra kerülne a sor. Ennél érdekesebb azonban, hogy a hátsó traktus két SIM-kártya foglalatot is tartalmaz, amellett természetesen, hogy a belső memória bővítését szolgáló microSD-kártya helye is a lepattintható plasztik alatt csücsül.

A telefon mérete alapján erős középkategóriás versenyző: 136×66,7×9,9 mm-es, a mérlegen pedig 145 grammot nyom.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 31554
Geekbench (s): 888
Geekbench (m): 2914
GFXBench 3 (M, on):8,1 fps
GFXBench 3 (M, off): 4,1 fps
GFXBench 3 (T, on): 18 fps
GFXBench 3 (T, off): 12 fps
Browsermark 2.1: 697
SunSpider 1.0.2: 1245 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 289 cd/²
Kontraszt: 242:1
Színhőmérséklet: 7100K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 134 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): 8 óra 41 perc
Szabad kapacitás: 3,1 GB

Az 50 ezer forintos telefonok mezőnye nemcsak meglehetősen sűrű, hanem még homogén is, ebben a kategóriában hemzsegnek például az olyan mobilok, amelyek a MediaTek valamelyik négymagos rendszerchipjét használják. Eddig többnyire az MT6532-ről volt szó, a Liquid Z410-nél azonban pozitívan csalódtunk, hiszen a telefon a még mindig négymagos, de 64 bites MT6732-es SoC-t tartalmazza. Amelyhez a kategórián belül az átlagosnál jobbnak számító Mali-T760MP2-es grafikus gyorsító tartozik. Sajnos a tajvani gyártó mérnökei azt a hibát viszont elkövették, hogy a RAM mennyiségét csak a 16 GB-os háttértárral szerelt modellnél állapították meg 2 GB-ban, a tesztre érkezett verzióban a 8 GB-os ROM-hoz csak 1 GB RAM társul. A belső tárhely természetesen bővíthető, azonban a RAM-ot nem tudjuk felturbózni – pedig a 2 GB-os rendszermemória a sebesség szempontjából, főleg akkor, ha valaki rendszeresen több appot futtat egymás mellett, nagyon sokat számított volna. Az UI ezzel együtt korrekt sebességgel fut, de néha megakad. Szerencsére amikor a telefon gondolkozik valamin, akkor az mindig legfeljebb csak pár pillanatig tart, így ez a dolog a felhasználói élményt jelentősen nem befolyásolja.

A kijelző miatt részben dicséret illeti az Acert, mivel az alkalmazott panel egy IPS-panel, kiváló betekintési szögekkel és szép, telt színekkel. Noha azt semmiképpen sem mondhatjuk, hogy a Liquid Z410 panelje bármilyen tulajdonsága alapján is etalon lenne, a kategóriában megállja a helyét. A legnagyobb gondunk nekünk qHD felbontással volt, 960×540 képpont 4,5 colon nem túl sok, de ez főleg akkor érződik, ha az ember egy jobb kijelzővel szerelt telefon után veszi kézbe az Acer üdvöskéjét. Fényerő és színhelyesség szempontjából átlagos teljesítményt kapunk, erős napsütésben enyhén korlátozott láthatósággal; mégis ha minden mobilba csak annyira jó kijelző kerülne, mint az Acer Z410-esébe, akkor annak mindenki nagyon örülne.

Kommunikációs fronton az LTE-t mindenképpen ki kell emelni, még ha csak 150/50 Mbps-os maximális sebességről beszélhetünk is, hiszen a 4G-s hálózatok támogatása még mindig nem mondható általánosnak. A WiFi és a Bluetooth adapterek a legfrissebb szabványokat sajnos ezúttal sem ismerik, a microUSB port viszont nemcsak töltésre használható, hanem OTG funkciója révén USB-s hardvereket is csatlakoztathatunk hozzá.

Üzemidő

Ha van is valami trükkje annak, hogyan lehet a kétnapos üzemidőt kicsikarni egy készülékből, akkor annak az Acernél biztosan nincsenek birtokában. A Liquid Z410 2100 mAh-s telepe az egynapos rendelkezésre állást még erős igénybevétel mellett is megbízhatóan hozza, és filmlejátszásnál is jól teljesít, de sajnos arra esélyünk sincsen, hogy a második napot is kihúzza töltő nélkül.

A menüben egyébként van néhány energiagazdálkodási funkció (adott töltöttségi szint alatt fényerő, alvó állapotba lépés idejének változtatása, WLAN, GPS, BT és 3G/4G letiltása is opció), de közülük csak a mobil adat tiltása az, amely jól érezhető hatást gyakorol a készenléti időre – cserébe viszont kiheréljük a mobilt, mivel kikapcsolt képernyő esetén szinte semmi nem történik a motorháztetőt alatt, még az értesítések sem érkeznek meg (kivéve SMS-ek, persze).

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 25., 14:00
2020. március 13., 07:00
2020. március 27., 06:00
Hozzászólások