- 2015. szeptember 30., 13:00
Videolejátszó minden mobilon van, a gyári programok azonban kevés formátumot ismernek. Jobbakat mutatunk helyettük.

Aminek van képernyője, azon előbb vagy utóbb filmet is fogunk nézni. Ha telefonról, ráadásul androidos telefonról van szó, akkor jó eséllyel hamar fogunk olyan programot keresni, amelyik lejátssza a korábban, netán évekkel ezelőtt letöltött filmeket és sorozatokat. A Google Play áruházban rengetet a médialejátszó (érdemes a video player és media player szavakkal is keresni), sok közöttük a PC-ről is ismerős lehet. A VLC példája azonban mutatja, hogy ami PC-n kiváló, az mobilon már nem biztos: az app tudása bizony kevés. Tény, hogy rengeteg a használhatatlan, csak szoftveres dekóderrel rendelkező (elsősorban reklámokat nyomató) alkalmazás, ezeket jobb elkerülni.

Az ideális program kiválasztásakor azonban az sem mindegy, hogy milyen készüléken nézünk filmet: mobilon, tableten, vagy androidot futtató, HDMI-s készüléken. Utóbbi már a hardveres médialejátszókhoz tartozik, amelyekhez kapunk saját lejátszó programot, de valójában azok sem mindig gyorsabbak egy átlagos mobiltelefonnál. Filmet sok esetben utazás közben, gyakran pedig otthon nézünk, így jogos az igény, hogy egy videolejátszó éppúgy kezelje a helyi, microSD kártyán lévő adatokat, mint a netről streamelt, vagy a PC megosztott mappájában lévő filmeket. A hálózati lejátszás miatt ne nagyon aggódjunk, egy megfelelő programmal (például az X-plore fájlkezelővel) a hálózati mappából is megnyithatunk filmet lejátszásra olyan lejátszóval, ami nem kezeli az SMB/Samba megosztásokat.

BSPlayer

Platform: Android, Windows
Ár: ingyenes, Pro változat reklámok nélkül: 2073 Ft
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


A BSPlayer nevével először PC-n találkozhattunk, ott azzal tűnt ki a hozzá hasonló programok közül, hogy a különféle formátumokat külön kodek telepítése nélkül le tudta játszani. Ezt persze sokan mások is tudták, azt viszont már nem sokan másolták, hogy az alkalmazás a filmekhez a feliratokat könnyen és gyorsan tudott letölteni. Ezeket a képességeket az androidos verzió is magának tudhatja: ha elindítunk egy idegen nyelvű filmet, azonnal ellenőrzi az online feliratokat, és megjeleníti a listát. A menüvel választhatunk hangsávot, és aktív feliratot is, a film lejátszása közben pedig jobbra-balra csúsztatással tekerhetünk, a baloldalon fel-le a fényerőt, jobboldalon pedig a hangerőt állíthatjuk be nagyon gyorsan. Ehhez még az idősávot és a fő vezérlőgombokat sem kell előhívni, ami nagyon kényelmes, teljes képernyős lejátszást biztosít, méghozzá hardveres gyorsítással (is). Hálózati meghajtóról (NAS-ról) is lejátszik, és ehhez megkeresi a helyi hálózaton a megosztott mappákat. Egy közepes kétmagos telefonon sem okoz számára gondot a 1080p-s film dekódolása és átméretezése – hiszen ahol lehet, a hardveres gyorsítást is használja.

Fontosabb tulajdonságok
- Hardveres gyorsítás, többmagos CPU használata;
- Szinte minden formátum ismerete (AVI, DIVX, MKV, FLV, MOV, M4V, WMV, stb.);
- Stream formátumok ismerete (http, rtsp);
- Hangsávok és feliratok kezelése, azonnali letöltése;
- Külső feliratok betöltése;
- Médiaállományok keresése helyben és a hálózaton konverzió nélkül;
- Filmek lejátszása közvetlenül a tömörített, RAR állományokból;

Kodi

Platform: Android, iOS, Linux, OS X, Windows, stb.
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés


A Kodi az XBMC (Xbox Media Center) utója, és fő ismertető jegye, hogy szinte bármiből képes médiaközpontot varázsolni: telepíthető PC-re és NAS-ra, iOS-re és akár Paspberry Pi-re is. Nem csak egy szimpla videolejátszó, de sokan csak filmeket néznek vele. Kicsit kilóg a sorból, hiszen inkább Media Center, mintsem Media Player, hiszen a filmekhez rengeteg extra adatot is le tud tölteni (szereplők, tartalom, értékelések, stb.) Kívülről is meg lehet hívni, ekkor hamar elkezdi játszani a filmet vagy a zenét, de kilépéskor a főmenübe dob vissza, ahonnan még ki kell lépni. Ebben a pillanatban szembesülhet bárki azzal, hogy a Kodi gyári felülete ugyan szép és praktikus, de egy 5-6 colos telefon kijelzőjén nehezen kezelhető (a menüből választható, mobilra optimalizált skinnel azért jobb a helyzet). Mindenféle formátumot lejátszik, hardveres gyorsítás és a feliratok kezelése mellett, még egy régebbi kétmagos telefonon is lejátszotta a hálózaton keresztül a Full HD-s x.264 kódolású, DTS hanggal ellátott filmet, bármiféle probléma nélkül. Fő gondja az, hogy kifejezetten nagy mennyiségű film, zene és kép kezelésére találták ki, ami mobilon felesleges.

Fontosabb tulajdonságok
- Hardveres gyorsítás, többmagos CPU használata;
- Szinte minden formátumot ismer (pl. 3D, HEVC, WEBM);
- TV-tunerek kezelése, webes tartalmak lejátszása;
- Változtatható stílusú felület, beépülőkkel bővíthető;
- A médiatár a filmek, zenék információit letölti az internetről;
- Távirányítható;

MX Player

Platform: Android
Ár: ingyenes, Pro változat reklámok nélkül: 2000 Ft
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


Az MX Player már az első indításnál figyelmeztet arra, hogy van egy HW+ dekódere is, ami nem működik minden gépen. Ez több kérdést is felvet: miért nincs bekapcsolva alapból, ha a program amúgy is visszavált a kevésbé fejlett dekódolásra? Miért nekünk kell megadnunk, hogy helyben és hálózaton hardveres vagy szoftveres dekódolást szeretnénk képre és a hangra? Ez bizony túl sok lehetőség, ráadásul nekünk kell külön-külön bekapcsolnunk a kódolást, és akkor még azt sem tudjuk, hogy az első filmnél, amit megnéznünk vele, működni fog-e. Igaz, hogy akár x.265-öt is dekódolhatunk, ha a mobil támogatja, de egy egyszerűbb felállásba sajnos beletört az MX Player bicskája: sok filmnél írja, hogy az AC3 hang nem támogatott. Se hardveres, se szoftveres módban nem működik, inkább letiltja a hangot. Az AC3, MLP, DTS és Dolby hangsávok lejátszásához külön kodeket (AIO codec pack) kell letölteni, és beállítgatni a lejátszót.

Ennek fényében az sem vígasztal, hogy éppen melyik ARM processzorhoz tölthető le hardvergyorsító modul. A fájlok keresése és kiválasztása csak a helyi meghajtón könnyű, hálózatról csak úgy játszik le, ha külső program, vagy a rendszer meghívja. Lejátszás közben az idősáv megjelenítése nélkül is kezelhető, és ugyan online feliratokat is keres az opensubtitles.org oldalon, ennek a használata nehézkesebb.

Fontosabb tulajdonságok
- Hardveres gyorsítás, többmagos CPU használata;
- Hangsávok és feliratok kezelése, azonnali letöltése;
- Lejátszás közbeni nagyítás;
- Feliratok, gesztusok támogatása a feliratokhoz is;
- Hálózati lejátszás közvetlen link beírásával;
- Gyerekzár;

PopPlayer

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Root kötelező: nem
Letöltés


Sok más videolejátszó próbája után, amelyek azon túl, hogy az esetek többségében nem támogattak több formátumot, igazi felüdüléssel szolgált ez a program. Ugyan vannak itt-ott jobbak nála (például a DicePlayer, ami FTP, WebDav és Samba szerverről is lejátszik), de a PopPlayerre sem lehet panasz, még Dropbox fiókhoz is csatlakozni tud, hogy onnan streamelje a filmeket, képeket, zenéket. Jellemzően az MP4 formátumot ismeri, de néhány más konténert is kezel. A Full HD-s filmeket is gond nélkül lejátssza, de már a kevésbé egzotikus hangsávokba is beletörhet a bicskája. Zenére viszont jó, ha pedig fejhallgatóval használjuk, akkor annak csatlakoztatásakor automatikusan visszább veszi a hangerőt. A zenék egyszerűbb kezeléséhez még widgetet is kapunk. Változtatható a videolejátszás sebessége, és egy nagyobb filmből egy tetszőleges részt folyamatosan ismételve is lejátszhatunk vele.

Fontosabb tulajdonságok
- H.264 + AAC/MP3 formátumra optimalizálva (korlátozott formátum-támogatás);
- Felhő-támogatás (Dropbox);
- Streamek lejátszása;
- Hangeffektek, változtatható lejátszási sebesség;
- Widget a zenehallgatáshoz;
- Tetszőleges rész lejátszása egy filmből;

VLC for Android

Platform: Android, Linux, OS X, Windows, stb.
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Root kötelező: nem
Letöltés


Amilyen híres a VLC Media Player, olyan sok letöltést ért már el a Play áruházban. A nagyobb népszerűség gyakran nagyobb pontszámot is jelent, ami elfogultsággal párosulva jól félrevezeti a felhasználókat. A VLC for Android ugyanis nem egy jó médialejátszó. A kezelői felületével semmi gond nincs, még jobb is a többinél a médiaállományok listázásakor, lejátszáskor pedig még a kép illeszkedését (képarányát) is gyorsan átállíthatjuk. Elég sok formátumot ismer, nem panaszkodik kodekek hiányára sem, viszont a hardveres gyorsítást ismét nekünk kell bekapcsolnunk, mert az automatikus felismerés tökéletlen. Ha régi, gyenge a telefonunk, ez a lejátszó nem lesz megfelelő. De ha mégis, akkor is többször előfordul vele, hogy pár másodperc lejátszása után kilép, különösen a hálózati lejátszás során. A VLC pedig alapból egy hálózati lejátszó (VideoLAN Client). Kár, hogy ebben nem igazán jeleskedik. Kár érte, de mivel a honlapon az "erőteljes fejlesztés alatt" olvasható, pár verzióval később akár még tényleg jó is lehet.

Fontosabb tulajdonságok
- Hardveres gyorsítás (ARMv6 kivételével);
- Szinte minden formátum ismerete (mint a PC-s VLC);
- Szinte minden felirat-formátum ismerete (köztük ASS, DVD);
- Hálózati streamek kezelése (http, HLS)
- Zenelejátszó és ekvalizer;
- Könnyen állítható képarány lejátszás közben;
- Másodlagos kijelző támogatása;

Összegzés

Nagyon sok, néha a sikeresebb programokhoz hasonlóan elnevezett videolejátszó létezik, amelyek egy része kétségtelenül a reklámokból él. A legtöbb alkalmazás megmaradt klasszikus videolejátszónak, ami a telefon, tablet vagy éppen TV-okosító készülék memóriájából játssza le a filmeket, esetleg a zenéket is. Ma viszont csak akkor másoljuk át a filmeket egy telefonra, ha azokat internetkapcsolat nélkül néznénk utazás közben. Más esetekben szinte mindig van elég gyors net, házon belül a WiFi-n is nézhetünk filmet a hálózat más gépeiről. Nem bajlódnánk se konverzióval, se beépülőkkel, se külön letölthető kodekekkel. Itt lenne az a minimum, amit egy androidos médialejátszónak tudnia kell. Ha ezt vesszük alapul, akkor a célra leginkább a BSPlayer felel meg, még akkor is, ha sokan nem szeretik „ódivatú” kezelői felületét. Ha tableten, videolejátszón nézünk filmet, esetleg Miracast adapterrel a tévére küldjük a képet és a hangot, akkor a Kodi a legjobb választás. Végül, bontakoznak ki új tehetségek is, például a PopPlayer, ami egyedülálló módon Dropbox fiókból játszik le filmet, vagy a tesztben nem szereplő DicePlayer, ami FTP és WebDAV szervert is kezel.

Címkék
Hozzászólások