- 2015. október 6., 13:00
Az Acer V3-574G járt nálunk tesztelésen; a gép elődjéhez képest jobb proceeszort, de gyengébb akkut kapott.

Az Acer V3-574G a tavaly megjelent 572-es modell utódja, majdnem csak jó tulajdonságokkal: Core i5 CPU, 8 GB memória, dedikált GPU és 1 TB-os háttértár jellemzi. Viszont akkumulátora jócskán összement, a fő kérdés tehát az, hogy a kötelező ráncfelvarráson túl a gép az üzemidő tekintetében pozitív vagy negatív meglepetést szállít.

Külső

Az Acer Aspire V3-574G az otthoni asztalra szánt kategóriába tartozik, vagyis egy mindenes gép. Tervezésekor az alacsony tömeg és a kis méret helyett a kényelmes használat volt az elsődleges szempont. A készülékház ennek ellenére nem lett átlagos, az Aspire V3-574 több olyan jellemzővel is bír, amely kiemeli kategóriatársai közül. Ezek egyike a fedlap, amely mintázott alumíniumból készült, és nagyon jól néz ki. A fém ráadásul kellő merevséget ad ahhoz is, hogy a kijelzőn látható kép a pozíció változtatásakor ne torzuljon.

A kijelzőt és a gépet a zsanérok súrlódása tartja csukott állapotban, ami ekkora méretben rendszerint azt is jelenti, hogy a panelt nem lehet hátrafelé dönteni anélkül, hogy a gépet megfognánk – ehhez túlságosan is szoros a fogás. Mondanunk sem kell, a masina az egyujjas teszten sem ment át, kinyitásához mindenképpen kettő kézre van szükség. A billentyűzet körüli rész szintén alumínium, „natúr” színben, amelynek jó kontrasztot adnak a fekete, szigetes elrendezésű gombok. Amilyen gyönyörű és igényes a notebooknak ez a két része, annyira semmitmondó a többi: a kijelzőt körülölelő káva sima plasztik, és a gép alsó része is egyszerű műanyagból készült.

A zsanéroknál kintről látszódó műanyagokban is legfeljebb annyi számít különlegesek, hogy ezeket ezüstszínűre fújták. Az összeszerelés minőségével viszont elégedettek voltunk, és igazából a gép méreteire sem lehet panasz: a 382×256×24,9-29,2 mm-es méret és a 2,4 kg-os tömeg is teljesen elfogadott ebben a kategóriában.

Egy notebooknál mindig fontos kérdés a bővíthetőség; a gép csatlakozókkal átlagosan felszerelt, sajnos ennél többet szinte egyetlen gép sem biztosít. Bal oldalán kombinált fülhallgató-mikrofon bemenet, két USB 3.0 csatlakozó, HDMI, Ethernet és D-Sub csatlakozók követik egymást, leghátul pedig a Kensington zár nyílása található. Jobbra került az optikai meghajtó és egy harmadik USB port, ami viszont csak a 2.0-s szabványt ismeri, hátul pedig a töltő csatlakozója várja a tápegységet.

A notebook előlapja is tartogat egyetlen érdekességet, ez pedig az SD-kártya nyílása, amely természetesen az SDHC szabványú kártyákat is tudja olvasni. A bővítési lehetőségek sora azonban így még nem teljes, a borítás alsó részének eltávolítása után férünk hozzá ugyanis a merevlemezhez, az optikai meghajtóhoz, a memóriamodulokhoz és az akkumulátorhoz is. A borítás eltávolítása ugyanakkor nem túl egyszerű, mivel összesen tizennyolc csavart kell eltávolítani, és a levétel előtt még egy kábelt is le kell húzni.

Az Acer a notebook csomagolásába ezúttal semmi meglepőt nem pakolt, a géphez csak a tápegységet és egy tápkábelt kapunk.

Hardver

Az Acer Aspire V3-574G hardvere a hétköznapi igényeket minden gond nélkül képes kiszolgálni, az Intel Core i5-5200U CPU, a 8 GB RAM és a 4 GB saját memóriával rendelkező NVIDIA GeForce 940M bőven elég teljesítményt nyújtanak az átlagos felhasználó számára. Az SSD-t azonban hiányoltuk a gépből; beépítésével az összteljesítményt sokkal jobban meg lehetne dobni, mint például további 8 GB RAM vagy akár Core i7-es CPU használatával. A nagy méretből adódóan optikai meghajtót viszont kapunk – akinek erre szüksége van, az örül majd, a többiek meg bosszankodhatnak, hogy miért nem került inkább nagyobb akku a gépbe helyette. Annak viszont mindenképpen lehet örülni, hogy a kommunikációhoz vezetékes LAN csatlakozó is rendelkezésre áll.

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-5200U (2,2-2,7 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 5500 + NVIDIA GeForce 940M
Memória 8 GB DDR3
HDD 1 TB HDD
ODD DVD-újraíró
Ethernet 1000 Mbit-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 2×USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, D-Sub, audio ki/mikrofon be, Ethernet
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 37 Wh, 4 cellás

Teljesítmény

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 7: 4542 pont
PCMark 8 (Home): 3084 pont
PCMark 8 (Work): 3873 pont
HDD írási/olvasási sebesség: 81/82 MB/s
HDD IOPS (4k): 112
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 271 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 189 cd/m²
Kontraszt: 559:1
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 6,4
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,8

A gépben lévő Core i5-5200U CPU órajele 2 GHz, azonban Turbo módban ez 2,5 vagy 2,7 GHz-re is emelkedhet, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét mag órajele növekszik meg (ami pedig az éppen futtatott alkalmazás függvénye). A CPU természetesen az órajelet a másik irányba is változtatja, üresjáratban 800 MHz-es a működési frekvencia.

A kijelzőt alapesetben az integrált Intel HD Graphics hajtja meg, amely még akkor is elegendő teljesítményt szolgáltat, ha videókat nézegetünk. Játékoknál viszont beugrik helyette az NVIDIA GeForce 940M, amely 3D-ben jóval erősebb. Nagy pozitívum, hogy az Acer nem spórolta ki a RAM-ot a gépből: az operatív tár mérete 8 GB, ami ma szinte mindenre elég, és még a GPU számára is jutott 4 GB dedikált (D)RAM. Nem vagyunk ugyanakkor kibékülve a HDD-vel, amely ugyan nagy kapacitású, de sokkal lassabb, mint egy SSD. Akkor már egy hibrid meghajtó sokkal jobb választás lett volna, így sajnos mindenki, aki SSD-hez szokott, bosszankodni fog az apró, de gyakori várakozások miatt.

Kijelző

Az Acer Aspire V3-574G-be 15,6 colos, Full HD felbontású IPS-kijelző került, matt felülettel. Ebből adódik, hogy nem érintőpanelről van szó – de ez egyébként valószínűleg senkinek nem is fog hiányozni ebből a masinából. A panel betekintési szögei minden irányból jók, és nem rossz a maximális fényerő sem: 271 cd/m²-t mértünk, ami azzal együtt, hogy nem tükröződő felületről van szó, relatív jó láthatóságot biztosít erős háttérfény mellett is. Amit úgy kell érteni, hogy filmet nézni nem nagy élmény ilyenkor, de dolgozni bőven lehet a géppel. Sajnos a képet árnyalja, hogy akkumulátoros üzemnél a maximális fényerő 200 cd/² alá csökken. A kontrasztarány egyébként 559:1-hez, ami jelzi, hogy a fekete sem rossz, de attól azért természetesen messze van a mélysége, mint amit egy IPS-panellel szerelt LCD-tévé nyújtani tud (0,48 cd/²-es feketét mértünk).

A színhelyesség sajnos messze van az elvárt szinttől: a 6,4-es átlagos deltaE távolról sem mondható jónak, és persze az is csalódást keltő, hogy a kijelző csak az sRGB színtér 60 százalékát képes lefedni. Kalibrálás után a helyzet sokat javult, az átlagos 1,8-es deltaE már nem rossz.

Üzemidő

Az Acer egy nem túl izmos, 37 Wh-s telepet választott a gépbe. Alacsony terhelésen (minden kommunikáció ki, minimális fényerő, olvasgatás) az Acer Aspire V3-574G ennek ellenére akár 11 órán keresztül is bírja, teljes terhelésen viszont 89 perc alatt megadja magát. Hogy pontosan mennyi ideig fogjuk tudni használni, az nyilván függ attól is, hogy pontosan mire használjuk, de a gyakorlatban kb. 5 órás rendelkezésre állásra számíthatunk, akár normál munkára használjuk a gépet, akár filmnézésre.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások