- 2015. november 19., 12:00
Az ASUS ismét készített egy jó telefont, amelynek az árcéduláján lévő összeg is stimmel.

Az ASUS az utóbbi években rengeteg kiváló telefont alkotott, de többnyire valamilyen speciális igényt próbáltak meg a mérnökök kielégíteni, így a várva várt siker elmaradt. Alighanem érezték a vezetésben is, hogy nem klappol minden, így a koncepciókkal együtt a termékek neve is évről évre változott – hogy aztán tavaly piacra kerüljön az első ZenFone, amely könnyedén a tajvani gyártó legsikeresebb modelljévé avanzsált. Nem volt kérdés tehát, hogy jön a folytatás – sőt, a dolog igazából már január óta tudott, hiszen a ZenFone 2 hivatalosan a CES-en debütált. A mobil kétféle méretben és méretenként kétféle hardverben, tehát összesen négyféle variációban készült; hozzánk az 5,5 colos, erősebb konfigurációval szerelt modell (ZE551ML) érkezett.

Külső

Az ASUS telefonjainak dizájnjával különösebb probléma sosem volt, de a tajvani gyártónak igazán különlegeset nem sikerült alkotnia azóta, amióta beszállt a mobilok piacára. Az elmúlt években persze sorra érkeztek az érdekesebbnél érdekesebb megoldások, de ezek a külcsín tekintetében éppen azért nem tudtak kitörni, mivel esetükben nem a dizájn, hanem a funkcionalitás volt a fő szempont.

Félreértés ne essék, az ASUS telefonjai nem rondák, sőt. De vegyük mostani teszünk alanyát, a Zenfone 2-t: előlapja teljesen átlagos, ha nincs az ASUS logó, akkor a mobilt bárki gyárthatta volna, és bár hátlapja is gyönyörű, egyedinek nem mondható. Az ASUS ráadásul nemcsak a formát, hanem a hátsó elhelyezkedésű gombokat is a riválisoktól vette kölcsön. Az előlap, amint mondtuk, teljesen átlagos kiépítéssel rendelkezik, a panelt és a gombokat védő Corning Gorilla Glass 3 viszont nem terpeszkedik el teljesen a rendelkezésre álló felületen, a gombok alatt egy kb. fél centiméter vastag csík műanyag bevonatot kapott. Természetesen az 5,5 colos panel felett azért elfért a beszédhangszóró, a márkajelzés, az előlapi kamera és a szenzorokhoz tartozó mindkét nyílás is. Az ASUS továbbra is ragaszkodik a fizikai gombokhoz, így a vissza, Home és feladatváltó gombok is ott csücsülnek a telefon alján. A telefon igen robusztus, többek között azért, mert az 5,5 colos kijelző nagyságát a mérnökök semmilyen módon nem próbálták meg kompenzálni – az oldalt lévő keretek vastagok, és a sarkok lekerekítése is elég szűk ív mentén történt.

A telefon oldala teljesen műanyag, de két összetevőből is áll. Az egyik egy vékony fekete csík, ami teljesen körbefut a mobilon. A másik maga a hátlap, amelynek kialakítása olyan, hogy felhajlik az élekre is. A mintázat alapján a hátsó rész akár fémből is lehetne, de ez ne tévesszen meg senkit, a hátlap teljes egészében műanyagból készült. A kezelőszervek és egyéb csatlakozók elhelyezkedése elég érdekesre sikerült. Két oldalt nincsen semmi, mivel a gombokat az ASUS máshová költöztette: a hangerőszabályzók a hátlapon, a bekapcsoló gomb pedig a felső élen kapott helyet. Utóbbi egyik oldalán mikrofon, másik oldalán pedig a jack hangkimenet figyel, míg a mobil alsó részére a fő mikrofon és a microUSB csatlakozó kerültek. Egy 5,5 colos telefonnál szerintünk nagy hiba volt a felső élre pakolni a bekapcsoló gombot, mivel így feloldásnál, ha a műveletet egy kézzel csináljuk, biztosan át kell fogni – valószínűleg éppen ezért lehet a mobilt felébreszteni úgy is, hogy duplán megérintjük a kijelzőjét.

A hátsó traktus a gombokon kívül a fő kamerát és a hozzá tartozó LED-es villanót tartalmazza még, valamint ide kerültek a hangszóró furatai is. A hátlap ívelt formája egy dolog miatt viszont kellemetlen: az asztalra letett mobilt böködve a készülék folyamatosan billeg, ami nem kicsit zavaró.

Az 5,5 colos képátló alapján borítékolható, hogy az ASUS Zenfone 2 a nagy telefonok táborát gyarapítja, amelyre ékes bizonyíték az is, hogy a kicsinek éppen nem mondható LG G4-nél is nagyobb kiterjedéssel és tömeggel számolhatunk: a Zenfone 2 152,5×77,2×10,9 mm-es és 170 grammot nyom.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 48437
Geekbench (s): 921
Geekbench (m): 2312
GFXBench 3 (M, on): 13 fps
GFXBench 3 (M, off): 13 fps
GFXBench 3 (T, on): 30 fps
GFXBench 3 (T, off): 28 fps
Browsermark 2.1: 1899
SunSpider 1.0.2: 613 ms
JetStream 1.1: 16,9
Kijelző
Maximális fényerő: 330 cd/²
Kontraszt: 813:1
Színhőmérséklet: 7700 (állítható)
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 80 perc
Üzemidő (normál): 1 nap
Üzemidő (video): 10 óra 57 perc
Szabad kapacitás: 22,5 GB

Az androidos okostelefonok szinte kivétel nélkül ARM architektúrájú processzorokon futnak, de ott van az a szinte – és éppen az ASUS miatt. A tajvani gyártó ugyanis előszeretettel használ Intel megoldást a mobil készülékeiben is. No nem mindegyikben, a vállalatnak van például ARM processzoros táblagépe is, a Zenfone 2 viszont az inteles termékek csoportját gyarapítja. A teszt elején említettük, hogy a Zenfone 2 többféle kiszerelésben is érkezik: az egyikben négymagos, 2,3 GHz-es Atom Z3580-as rendszerchip van és 4 GB memória, a másikban viszont csak 1,8 GHz-es (de még mindig négymagos) Atom Z3560-as, 2 GB RAM-mal. A GPU mindkét modellben azonos, mégpedig egy PowerVR G6430-as egység. Tesztalanyunk a durvább változat, tehát Z3580-as chip és 4 GB memória található benne. A belső memória mérete 16, 32 és 64 GB is lehet, hozzánk a középső modell került. A tárhely minden esetben bővíthető microSD-kártya segítségével, amelynek slotjához a hátlap levétele után férünk hozzá. A levehető hátlap ellenére az akku nem cserélhető, viszont nemcsak a memóriakártya helye, hanem a SIM-ek helye is a fedél alatt van – akár két szolgáltató hálózatához is kapcsolódhatunk egyszerre. Az ASUS mérnökei ráadásul megoldották azt is, hogy a két SIM-et valóban párhuzamosan lehessen használni.

Az Intel Atom rendszerchipnek igazából nincsen oka szégyenkezni, bár a Qualcomm Snapdragon 810 teljesítményétől kis mértékben, a Samsung Exynos 7420-tól pedig alaposan le van maradva nyers erő tekintetében – ez még akkor is igaz, hogy ha teljesen korrektek akarunk lenni, akkor belátjuk, hogy az adatokat az eltérő architektúra miatt nem lehet fej-fej mellett összevetni. A Huawei HiSilicon Kirin 930/935 teljesítménye is hasonló egyébként, viszont az ASUS-nál nem követték el azt a hibát, hogy a jó processzort gyenge GPU-val párosították. A PowerVR G6430-as a Full HD felbontáshoz nem rossz választás, a legnagyobb hardverigényű játékok is megfelelő sebességgel futnak. Ez természetesen elmondható minden más alkalmazásról is, a böngészés is gyors – és az UI-ra sem jellemző, hogy megakadna. Ráadásul a telefon 4 GB memóriát tartalmaz, így multitaskingban is jeleskedik. Nem lehetetlen telepakolni a telefon memóriáját, de nagyon nehéz.

A kijelző 5,5 colos, IPS és Full HD felbontású. A számokból következik, hogy a PPI érték (403) nem annyira jó, mint a Samsung Galaxy S6, a Huawei Ascend P8, a HTC One M9 vagy az ugyanekkora kijelzővel szerelt, de QHD felobontású LG G4 esetében. Ugyanakkor a 400 feletti érték garancia arra, hogy a pixeleket még a legélesebb szeműek sem fogják látni, így a Full HD felbontás untig elegendő erre a telefonra (is). Az IPS-panel szép színekkel és jó betekintési szögekkel rendelkezik, színhelyessége és maximális fényereje viszont csak átlagos. Előbbi alapbeállítás szerint 7900K-s, viszont van lehetőség a javításra, sőt a színtelítettség, az árnyalat és a kék komponens intenzitásának finomhangolására is (Splendid). A legnagyobb fényerő viszont csak 330 cd/m², ami kültéren bizony megbosszulhatja magát.

Kapcsolódási lehetőségek terén a kínálat teljes, még ha nem is kapjuk meg minden adapterből a leggyorsabbat: van 150/50 Mbps-os LTE, 42/5,76 Mbps-os HSPA+ adapter, ac-s WiFi, Bluetooth 4.0, A-GPS (+GLONASS), NFC és FM-rádió is, a microsUSB csatlakozó pedig hostként és HDMI kimenetként is funkcionál (MHL szabvány szerint természetesen, így az adatátvitel mellett a telefon töltése is párhuzamosan zajlik). A közelségérzékelő és a fénymérő szenzor ma már alap, ezek mellé gyorsulásmérőt, giroszenzort és digitális iránytűt kapunk. Különleges szenzorok, úgymint ujjlenyomat-olvasó vagy pulzusmérő, az ASUS telefonjában nincsenek.

Üzemidő

Az Asus 3000 mAh-s akkumulátort épített a készülékház alá, és korábban már szó volt róla, hogy a levehető hátlap ellenére az áramforrást nem lehet cserélni. Egy ekkora méretű telep persze az 5,5 colos kijelző mellé kötelező is, ha az Asus nem szeretné, hogy a felhasználók a nap vége felé minden alkalommal, izgatottan vegyék kézbe a mobilt: vajon bekapcsol-e még. A kétnapos üzem sajnos elérhetetlen álom, cserébe viszont az ASUS egy nagyon hasznos fícsörrel, a gyorstöltéssel is megörvendezteti a Zenfone 2 vásárlóit. A készülék 2 amperes áramerősséggel tölt, így akár 10 perc alatt képes annyi energiát felvenni, amivel 4-5 órát simán kibír, vagyis ha reggel jövünk rá, hogy este elfelejtettük feltenni az ASUS-t a töltőre, akkor sincs gond, a reggeli készülődés alatt simán pótolható a dolog.

A teljes töltés sem tart sokáig: 80 perc alatt teljesíthető a feladat 10%-os szintnél kezdve. Az ASUS egyébként több energiagazdálkodási lehetőséget is beépített a telefonba, ám ezek közül látványosan csak az Ultra energiatakarékos mód tudja megnövelni a készenléti időt, az összes többi beállítás némi pluszt ad ugyan, de cserébe kényelmetlenséggel is járnak, ami szerintünk már nem éri meg.

Címkék
Hozzászólások