- 2015. november 30., 12:00
A belépő szintű telefonoknak is megvan a helye a piacon – feltéve, hogy az árazás tekintetében nincsenek elszállva.

A kínai gyártók termékeinek sok sztereotípiával kell megküzdenie: noha a kütyük jó ár/érték arányát mindenki elismeri, sokan a gyenge minőséget is automatikusan társítják hozzájuk. Ezúttal a Coolpad E560-as modellje járt nálunk tesztelésen, kíváncsiak voltuk, hogy a készülék tudása indokolja-e az átlagosnál kicsit magasabb árazását.

Külső

Ha az ember kézbe vesz egy telefont, akkor általában el tudja dönteni róla, hogy belépő szintű modellről vagy felsőkategóriás termékről van-e szó, hiszen mind az olcsó mind a drága készülékeknek vannak jellegzetességei. A Coolpad E560 az olcsó modellek egy kiváló mintapéldánya, hiszen fényes fekete előlappal, króm díszítőcsíkkal valamint műanyag hátlappal rendelkezik, formája pedig tökéletesen átlagos a lekerekített sarkoknak valamint az enyhén ívelt hátlapnak köszönhetően.

Jól látszik, hogy a tervezéskor a mérnökök meg sem próbáltak kitörni a szokásos formák világából, így a külső tényleg a tizenkettő egy tucat kategóriába sorolható. Ez persze nem biztos, hogy baj, nem mindenki akar villogni újdonsült telefonjával. Ráadásul a műanyagnak megvan az az előnye is, hogy a fémhez képest kevésbé sérülékeny, így ha esetleg leesik a mobil, külsérelmi nyomok valószínűleg akkor sem lesznek rajta. Ez részben azért is lehetséges, mert a telefon nagyon könnyű: 4,7 colos kijelzője ellenére tömege csupán 119 gramm.

A Coolpad Porto előlapjának felső része kicsit iPhone-os, meglepetéseket viszont nem tartogat: a beszédhangszóró, két szenzor (fény- és közelségérzékelő) valamint az előlapi kamera került ide. A kijelző alatt csak annyi az említésre méltó, hogy a telefon külön érintőgombokat kapott, amelyek helyét az Android 5.0-nál bevezetett piktogramok jelzik – háttérvilágítással a kezelők nem rendelkeznek, de mivel elég nagyok, sötétben sem nehéz őket megtalálni.

A műanyag kialakítás ellenére a Coolpad telefonja unibody kialakítású, így a hátlap nem eltávolítható. A SIM-et és a microSD-kártyát éppen ezért egy tálca segítségével tudjuk behelyezni. Az oldalsó gombok és csatlakozók száma és elhelyezkedése valamint a hátlapon lévő kiegészítő elemek elrendezése a megszokott sémát követi, azt viszont érdemes kiemelni, hogy a telefonra infra port is került. Ez nemcsak a kategóriában, hanem még a csúcskészülékek körében sem mondható teljesen általánosnak, a Sony például a Z5-ökbe nem szerelt ilyen interfészt. A kihangosító az újabban terjedő divattal ellentétben nem oldalra, hanem szintén hátra került.

A készülék könnyűnek könnyű, kicsinek viszont nem mondanánk: 139×67,8×8 mm-es.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 17419
Geekbench (s): 379
Geekbench (m): 1062
GFXBench 3 (M, on): 5,8 fps
GFXBench 3 (M, off): 1,8 fps
GFXBench 3 (T, on): 12 fps
GFXBench 3 (T, off): 5,2 fps
Browsermark 2.1: 998
JetStream 1.1: 19,67 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 357 cd/²
Kontraszt: 879:1
Színhőmérséklet: 8300K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 122 perc
Üzemidő (normál): 1 nap
Üzemidő (video): 9 óra 38 perc
Szabad kapacitás: 5 GB

Ebben a termékkategóriában szinte adná magát, hogy a kütyü belsejében MediaTek processzor működik, de csak szinte – meglepetésre ugyanis egy Snapdragon 410-es duruzsol a motorháztető alatt. Persze már ez sem mai chip, és nem is egy teljesítménybajnok, de fogyasztás szempontjából mindenképpen jobb választás, mint egy kínai alternatíva. Más meglepetés azonban nincsen: az 1 GB RAM, az Adreno 306-os GPU, a 8 GB belső tárhely mind megfelelnek a belépő szintű modelleknél elvárt szintnek. Az előző oldalon már utaltunk rá, hogy a tárhely bővíthető, a Snapdragon chipnek hála ezt akár 128 GB-is is megtehetjük (legalábbis a gyakorlati tapasztalat ezt mutatja, a specifikációban szereplő 32 GB-os korlát ellenére). A telefon nyilván nem lesz egy erőgép, de a vas alapján arra azért számíthat(t)unk, hogy az OS és a programok futtatásával különösebb gond nem lesz. Főleg, hogy a GPU-nak, hiába nem számít ma már az erősebb versenyzők közé, nem volt nehéz dolga a qHD felbontású kijelző meghajtásával. A szintetikus tesztekben elért eredmények jól tükrözik a rendszerchip teljesítményét.

A teszteredményekből az viszont már nem látszik, hogy a szoftvert a mérnököknek nem igazán sikerült hozzáigazítania a hardverhez, így megakadásokkal többször is találkoztunk. Persze a kategóriában ezt akár még el is néznénk, ha nem arról lenne szó, hogy adott esetben akár háttérben futó programok nélkül, pusztán a beállítások menüben a görgetésnél is előjön ilyen apróság.

Kijelző fronton is csak az átlagot hozza a mobil: habár IPS-panelt kapunk, ennek felbontása nem túl nagy. És sajnos még így sem sikerült a feliratokat mindenhol a panelmérethez igazítani, az értesítési tárhely üzenetei például annyira aprók, hogy már-már nehéz elolvasni őket. A színekkel alapvetően nincsen gond, de a színvilág kicsit hideg, és a fényerő is csak közepes. A betekintési szögek megfelelőek: alapvetően oldalról sem rossz a kép, azonban a kontraszt eléggé csökken, ha nem pont szemből nézzük a képet.

A Snapdragon 410 a kapcsolódási lehetőségek szempontjából viszont nem rossz megoldás: 150/50 Mbps-os LTE-t is kapunk a HSPA, Bluetooth és WiFi adapterek mellé. A költségkeretbe a GPS és az infra is belefért, az NFC viszont sajnos már nem, és a szenzorok tekintetében a gyorsulásérzékelő is eléggé egyedül érzi magát. A Coolpad microUSB csatlakozóját is csak töltésre és adatátvitelre használhatjuk, USB sticket vagy kijelzőt már nem csatlakoztathatunk rá.

Üzemidő

A telefon akkumulátora 1800 mAh-s, így már a teszt előtt biztosak voltunk benne, hogy a mobil a sztendernek számító egynapos készenléti időt fogja teljesíteni, se többet se kevesebbet. A menüben kissé eldugva találtunk ugyan egy energiatakarékos üzemmódot (ami akár automatikusan is be tud kapcsolni), de ez tényleg csak akkor ajánljuk, ha már nagy a baj, mivel lassul a rendszerchip, a háttérben futó alkalmazások nem férnek hozzá a nethez, nincs rezgés, helyszolgáltatások, stb. Vagyis szinte semmi, amitől a telefon okos lenne. Cserébe 10 százaléknyi töltéssel is kihúzhatjuk még pár órát. A dobozban nem túl meglepő módon normál töltőt találtunk, amivel a készülék feltöltése 10%-os szintről kb. 2 órát veszi igénybe. Nem tudjuk, hogy egyedi hiba-e, mindenestre a tesztkészüléknél a microUSB port annyira mélyen volt, hogy a kábelt éppen, hogy be tudtuk dugni; ha kézbe vettük a telefont töltés közben, akkor pedig a vezeték könnyen kicsúszott, a töltés pedig ilyenkor megszakadt.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások