- 2015. december 3., 12:00
A tablet egyelőre még nem váltotta ki a játékkonzolokat, de az Acer azon dolgozik, hogy ez megváltozzon.

A táblagépet a legtöbben tartalomfogyasztásra: internetezésre, filmnézésre és játékra használják. Az Acer gondolt egyet, és mérnökeivel terveztetett egy olyan kütyüt, amely kifejezetten a játékosok számára ajánl. A terület persze nem új a tajvani gyártó számára, hiszen a Predator sorozatú termékei (köztük notebookok, monitorok) már eddig is ezt a felhasználói réteget célozták meg. Tablet viszont még nem volt a sorozatban.

Külső

Az Acer Predator termékvonalba tartozó készülékei jellegzetes, harapós dizájnnal rendelkeznek, és természetesen a tablet tervezésekor is az volt a cél, hogy ezek a jellegzetes stílusjegyek visszaköszönjenek. Túl egyszerű dolga nem volt a fejlesztőknek, mivel a tableteknél eléggé kötött a forma ahhoz, hogy a fantáziát ne lehessen rendesen szabadjára engedni. A lehetőségekhez képest azonban a tervezők nagyon jó munkát végeztek, az előlapon a színválaszték és a hangszórók trükkös elhelyezésre is karakteres megjelenést kölcsönöz a Predator 8-nak.

A kijelzővel persze nem lehetett variálni, de ennek környékét is sikerült feldobni pusztán azzal, hogy az LCD-t körülölelő fekete keret nem éri el a masina szélét. Igazán azonban a hangszórók száma és elhelyezkedése az érdekes: hangkeltőből négyet kapunk, amelyek a tablet sarkaiba kerültek. Egyébként az előttük lévő rácsok bordó színe révén ezek adják meg a Predator jelleget is a kütyünek. A felépítés, talán mondanunk sem kell, szimmetrikus, hiszen egy tabletet fektetve és állítva egyaránt szokás használni. A Predator 8 esetében valószínűleg a fektetett helyzet lesz inkább gyakori, mivel a játékok többsége, a filmek és az internetezés is ezt a pozíciót kívánja meg.

A kijelzőt (de nem a teljes előlapot) karcálló, de meg nem nevezett üveg borítja, a hátsó részen pedig fémet és műanyagot is találunk. A középső rész fémből készült, oldalt viszont műanyagot kapunk, hogy az antennák kilássanak. Illetve a képen a fekete színű V alakú területek szilikonosak, hogy amikor játszunk, akkor is stabil legyen a kütyü fogása. Részben ez is okozza, hogy a tabletet kényelmes tartani, bár a mutató ujjunkra érdemes azért figyelni, mert a hangszórók hátsó része picit szúr – ezt a területet nyilván el kell kerülni.

Az Acer Predator 8-ra került kamera is, de valószínűleg csak becsületből. Gombok elöl nincsenek, csak oldalt találjuk meg a szokásos bekapcsoló gomb-hangerő párost. Az Acer elég nagy tárhellyel szerelte fel a táblagépet, de még így is van lehetőség a bővítésre, mégpedig microSD –kártya segítségével. Az erre szolgáló nyílás nem került fedél mögé, valószínűleg azért, hogy könnyebb legyen cserélgetni a kártyát.

A tablet külseje mellett az összeszerelés minősége ezúttal is kiváló – az Acertől persze ezt el is várjuk, a vállalatnak már nem kis tapasztalata van a gyártás terén, tudja is, hogy mikre kell nagyon odafigyelni. A Tablet a 8 colos kijelzőt figyelembe véve sem számít nagynak: 218×127×8,6 mm-es, tömege viszont már átlag feletti (de még mindig nem túl nagy), 358 gramm.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 51288
Geekbench (s): 1030
Geekbench (m): 2999
GFXBench 3 (M, on):16 fps
GFXBench 3 (M, off): 16,2 fps
GFXBench 3 (T, on): 32 fps
GFXBench 3 (T, off): 31 fps
Browsermark 2.1: 654
JetStream 1.1: 16 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 422 cd/²
Kontraszt: 1406:1
Színhőmérséklet: 7500K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 155 perc
Üzemidő (normál): 3 nap
Üzemidő (video): 8 óra 34 perc
Szabad kapacitás: 26 GB

A tableten Android fut, ennek ellenére az Acer az Intel platformja mellett döntött. A borítás alatt így egy Atom chip dolgozik: az x7-Z8700 egy négymagos, 1,6-2,4 GHz-es működő egység, integrált GPU-val (Intel HD Graphics). Az x7-es a Cherry Trail platformon belül a legerősebb verzió, és ez nemcsak a nyers erő, hanem a grafikus egység teljesítményét illetően is megmutatkozik – utóbbi nagyjából kétszer olyan gyors, mint közvetlen elődje volt. A tabletben 2 GB RAM és 32 GB-os háttértár lapul (és az előbb már mondtuk ugye, hogy utóbbit, ha akarjuk, akkor lehet bővíteni. Egyébként van 64 GB-os modell is, de ilyen verzió információink szerint idehaza nem lesz kapható. Átlagos feladatokra már a korábbi Atomok is teljesen megfelelőek voltak, ebből adódóan a Predator 8-at nem kell félteni ilyen környezetben: netezés, filmnézés biztos, hogy nem fogja kiakasztani. Az igazán érdekes az volt, hogy vajon a játékok miként futnak rajta; de ezekkel sincsen semmi gond, még az Asphalt 8 is hasított.

Az ACer egy Full HD felbontású IPS-kijelzőt szerelt a Predator 8-ba, amely ráadásul Zero Gap technológiával készült, vagyis a különféle rétegek között nincsen légrés – ez csökkenti a belső tükröződést és javítja a betekintési szögeket. Az 1920×1200 pixeles részletesség 283 PPI-t ad ki, azaz a tabletre még nem érvényes, hogy a képpontokat élő ember nem tudja megkülönböztetni egymástól, ha nagyon nézi – de normál távolságból a részletek így is kellően finomak. A kijelző maximális fényereje és színhőmérséklete nem rossz, a színek pedig kellően teltek, amihez az is hozzájárul, hogy a panel az NTSC színspektrumot teljesen le tudja fedni – panaszra összességében tehát nincs okunk.

Mobilhálózatra a Predator 8 nem tud kapcsolódni, ha kommunikáció, akkor a WiFi (802.11n) és a Bluetooth 4.0 vethetők be. A gyártó mérnökei az NFC-t és az FM-rádiót sem tartották fontosnak, GPS viszont került a tabletbe. Ami inkább érdekes lehet játékok szempontjából, az az, hogy hattengelyes mozgásérzékelő figyeli a tabelet pozícióját, hogy a játékok irányítását a lehető legpontosabban tudjuk kivitelezni. A microUSB port opcionális SlimPort adapterrel HDMI-kimenetként is használható.

Üzemidő

Egy Predator táblagépnél az üzemidőről beszélni nem túl hálás feladat, főleg ha az akkumulátor kapacitása csak 4420 mAh, ami jó esetben is csak átlagosnak mondható. A tablet filmnézésre normál fényerő mellett 8 óra 34 percig képes, ennél azonban talán sokkal fontosabb, hogy játék közben meddig bírja: nos, abban az esetben, ha a rendszerchip folyamatosan 100 százalékon pörög, akkor akár 90 perc alatt is le tudjuk meríteni. A töltési idő átlagosnak mondható.

Címkék
Hozzászólások