- 2015. december 22., 08:00
Az Acer a phabletek kategóriábjára is rákacsintott, a Liquid Z630 pedig egy egész jó belépőt jelent erre a piacra.

Az Acer egyre bátrabb a mobil kütyük piacán, és most már nemcsak középkategóriás telefonokkal, hanem középkategóriás phabletekkel is harcba száll a vásárlók kegyeiért.

Külső

Az Acer egyre több okostelefont ad ki, így nem meglepő, hogy a telefonok között most már olyan is akad, amely nem feltétlenül az átlagos igények kiszolgálására törekszik. Mostani tesztünk alanya, a Liqud Z630 is pontosan ebbe a kategóriába esik, hiszen 5,5 colos kijelzője van, amivel már a phabletek kategóriáját erősíti. Az Acertől azt szokhattuk meg, hogy a telefonjai dizájnja a tisztességes iparosmunka kategóriába esik, és ez igaz a Liquid Z630-ra is. A kütyü elöl karcálló üvegborítást kapott, oldalsó része és hátlapja pedig műanyagból van; a kategóriában ez teljesen rendben van. Sőt, igazából a telefont kellemesebb fogni, mint egy átlagos mobilt, mivel a hátsó része szálcsiszolt felületre hajazó, kiváló tapintású mintázatot is kapott.

A külsőt tekintve az Acer Liquid Z630 igazi meglepetéssel nem szolgál, de azért vannak rajta olyan dizájnelemek, amelyek kimondottan az Acer telefonjaira jellemzőek. Ilyen például az oldalsó rész kettős színe valamint az is, hogy a beszédhangszóró nem csík hanem kör alakú kivágást kapott. Az előlap karcmentes, de nem nevesített üvegből készült, és nemcsak a kijelzőt, hanem a felette elhelyezkedő modulokat is védi, így a visszajelző LED-et, a közelség- és fényérzékelő szenzorokat valamint az előlapi kamerát is. Az Acer ennél a telefonnál is a gombmentes kialakításra szavazott, így az Androidot a rendszerbe integrált szoftveres gombokkal kezelhetjük.

Oldalt természetesen azért akad pár kezelő, így a bekapcsoló gombot és a hangerő szabályzót is erre találjuk. Mindkettő jobb oldalra került, ez a nagyméretű kijelzővel szerelt készülékeknél a megszokott elrendezés, mivel így lehet kényelmesen feloldani a telefont akkor is, ha csak az egyik kezünkkel tudjuk megfogni. A fülhallgató csatlakoztatására szolgáló dugasz a felső, a microUSB pedig az alsó részre került. Mivel a hátlap eltávolítható, a SIM-kártyák és a microSD memóriakártya behelyezésére szolgáló nyílások is a fedél alatt találhatók. A hátsó fertály semmi meglepőt nem tartogat, hiszen ide a fő kamera (plusz a hozzá tartozó LED és mikrofon) valamint a kihangosító hangszórója kerültek.

Ami a fizikai méreteket illeti, a készülék 156×77,5×8,9 mm-es méretével illetve 165 grammos tömegével teljesen átlagosnak mondható. Persze nagy és nehéz, de egy phablet nem is lehetne másmilyen.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 33581
Geekbench (s): 859
Geekbench (m): 2843
GFXBench 3 (M, on):6,1 fps
GFXBench 3 (M, off): 3,9 fps
GFXBench 3 (T, on): 16 fps
GFXBench 3 (T, off): 11 fps
Browsermark 2.1: 711
JetStream 1.1: 21 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 379 cd/²
Kontraszt: 456:1
Színhőmérséklet: 7200K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 151 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): 10 óra 3 perc
Szabad kapacitás:12,2 GB

Az Acer nem szokott túl sokat válogatni a rendszerchip tekintetében, a tajvani gyártó szinte mindig a MediaTek valamely megoldására szavaz. Így történt ez a Liquid Z630 esetében is, amelybe az MT6735-ös chip került. Ez gyakorlatilag egyezik az MT6732-vel, legalábbis abban a tekintetben, hogy szintén négy darab, 1,3 GHz-en üzemelő Cortex-A53-as magot tartalmaz (amelyek 64 bitesek). A GPU viszont egy Mali-T720-as, és további fontos különbség, hogy ehhez a chiphez Android 5.1-es ROM is van már, míg az MT6732-es SoC-t használó készülékek megragadtak az Android 4.4.4-nél. A telefonból többféle kiszerelés is létezik: nálunk a 16 GB-os változat járt, amelybe 2 GB RAM került. Van viszont egy 8 GB-os típus is, ebben a RAM is kevesebb, mindössze 1 GB. És van egy Liquid Z630S jelzésű modell is, amelyben 32 GB ROM mellé 3 GB RAM-ot társítottak a vállalat mérnökei. Ami közös mindegyik típusban, az a két SIM-kártya használatának lehetősége, valamint az, hogy a tárhely szükség esetén bővíthető. Ez főleg a 8 GB-os kiszerelésnél érdekes, de 16/32 GB-on sem feltétlenül könnyű elférni. A 16 GB-os verzión egyébként alapállapotban 12,2 GB tárhely áll rendelkezésre.

A kijelzőt sajnos nem gondolták túl, az 5,5 colos mérethez a HD (720×1280 pixel) felbontás még éppen nem karcsú: 267 PPI-s részletességről beszélünk, ami azt jelenti, hogy annyira azért nem finomak a pixelek, hogy ha valaki nagyon akarja, akkor ne tudja őket megkülönböztetni egymástól. Szerencsére a minőséggel úgy egyébként semmi gond nincsen, az IPS-panel közepes kontraszttal, jó fényerővel, szép színekkel és kiváló betekintési szögekkel rendelkezik. A mérési adatokból azért kiderül, hogy a fényerő kültéren picit kevés lehet, és a színhőmérséklet sem teljesen pontos.

Kommunikációs fronton az LTE-t érdemes megemlíteni, amely 150/50 Mbps-os sebességet biztosít. Természetesen van még 3G, WiFi és Bluetooth is, utóbbiak az n-es illetve a 4.0-s szabványt támogatják. Sajnos az NFC ebből a telefonból is kimaradt, pedig nagyon olcsó, és egyre több helyen hasznos extráról beszélünk. A tájékozódást viszont GPS segíti. A microUSB csatlakozó HDMI kimenetként ennél a telefonnál sem működik, viszont akkor azért nem jön zavarba, ha USB sticket csatlakoztatunk hozzá.

Üzemidő

Végre egy telefon, amelynél a szokásos szöveg helyett azt tudjuk írni, hogy kétnapos készenléti idővel számolhatunk! Az Acer Liquid Z630-ba ugyanis 4000 mAh-s akkumulátor került, ami még akkor is szinte biztosan kibírja kettő napig, ha a mobil miniden képességét kihasználjuk. Ami nyilván nem azt jelenti, hogy a kütyüt nem is lehet úgy használni, hogy este töltőt kérjen, de azt kijelenthetjük, hogy ebben az esetben az igénybevétel az átlagosnál biztosan nagyobb volt. A hosszú üzemidő hátulütője, hogy mivel gyorstöltés nincsen, a teljes töltési idő két és fél óránál is több.

Természetesen ez a telefon is rendelkezik energiatakarékos funkcióval, de ezeket viszont szokás szerint nem ajánlott használni. Egyrészt a kétnapos használat így is megvan, másrészt pedig ha letiltjuk az adatkapcsolatot akkor, amikor a mobil készenléti állapotban van, akkor rengeteg alkalmazás nem fog megfelelően működni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások