- 2016. február 4., 12:00
A Google piactere tele van jobbnál jobb jegyzetelő appokkal. Ezekből szemezgettünk.

Valószínűleg mindenki került már olyan helyzetbe, amikor valamit gyorsan fel kellett írnia; régen ehhez tollat és papírt használtunk, ma viszont erre a feladatra (is) az okostelefon tűnik a legjobb alternatívának. Persze csak akkor, ha van kéznél megfelelő szoftver. Kiválogattuk a hét legjobb jegyzetelő alkalmazást.

Evernote

Az Evernote a listánkon az a program, amelyet biztos, hogy mindenki ismer. Nagyon sokat tud, viszont ha minden képességét ki szeretnénk használni, akkor már fizetni kell érte; persze nem sokat, de éves szinten 20-40 euró azért kevésnek sem mondható. Az Evernote természetesen online tárolja a jegyzeteket, amelyek szinkronizálhatók is az eszközök között. Az ingyenes verzióval havonta maximum 60 MB-nyi adatot tölthetünk fel – szöveggel ezt nehéz megtölteni, de aki képeket vagy hangot is szeretne rögzíteni, annak ez a kapacitás gyorsan kevés lesz. Merthogy a sima, szöveges jegyzetek mellé képeket, hangjegyzetet, egyéb csatolmányokat (például névjegyek, számlák), emlékeztetőket és kézírásos feljegyzéseket is csatolhatunk.
Az Evernote-ban a jegyzetek formázása jól megoldott, de a kötött struktúra miatt a kreativitás nem fog szárnyalni, az teljesen biztos. A rendszerezést segíti, hogy a jegyzeteket jegyzetfüzetbe rendezhetjük, és még címkéket is rendelhetünk hozzájuk. Ami nagyon hasznos még a programban, az az, hogy a lapok megosztása mellett arra is van lehetőség, hogy chateljünk azokkal, akikkel a feljegyzéseket megosztottuk.

Aki kinövi az ingyenes verzió korlátait, és hajlandó fizetni is, az további extra képességekkel javíthatja fel a programot: évi 20 dollárért a levelekből közvetlenül készíthetünk jegyzetet, és a feljegyzések jelszóval is védhetők. Ennél többet viszont nem érdemes áldozni, mivel a 40 dolláros csomag már csupa olyan fícsört tartalmaz, ami inkább a vállalati felhasználóknak lehet előnyös.
Az Evernote-hoz Android Wear kliens is jár, amivel csak megnézni lehet a jegyzeteket (kivéve a jelölős listákat), amivel még nem lenne gond, de a dolgot elég bénán sikerült megoldani: a dokumentumok az értesítési tárhelyre kerülnek, és önállóan nem is lehet megnyitni őket (kivéve a listákat), ami szerintünk elég zavaró.

Google Keep

Természetesen egy ilyen összeállításból a Google saját jegyzetelője, a Keep sem maradhat ki, amely főleg egyszerűségével tűnik ki a mezőnyből. Összesen négyféle dokumentumtípust támogat: szöveges feljegyzést (igény esetén jelölőnégyzetekkel, például bevásárlási listához), hangjegyzetet (ez magyarul nem túl jól működik), fényképet valamint rajzot. Új jegyzet létrehozásához csak a címet kell megadni, és máris gépelhetünk. Túl sok beállítási lehetőséget a program nem tartalmaz, viszont a jobb szortírozás érdekében a „lapokat” beszínezhetjük és címkéket is adhatunk hozzájuk, a fontos teendőkhöz pedig riasztás is rendelhető. A Keep a feljegyzéseket a felhőben tárolja (így böngészőből is elérhető minden) de természetesen az app offline is működik. Tény ugyanakkor az is, hogy az egyszerűséggel együtt jár, hogy a Keep, ha már nagyon sok a jegyzet, nem túl átlátható.

A jegyzeteket más Gmail fiók tulajdonosával minden további nélkül meg tudjuk osztani (ilyenkor a közös szerkesztés is működik), és persze további is lehet küldeni az információkat. A Keep egyik erőssége, hogy jár hozzá egy kiváló widget, a másik dolog pedig az, hogy a készítők arra is figyeltek, hogy a jegyzeteket Android Weart futtató karórán is szépen el lehessen olvasni – ez utóbbiban a Keep minden riválisánál jobb.

OneNote

Vajon bárkinek is a meglepetés erejével hat, hogy a Microsoft másképpen képzeli el az ideális jegyzetelő szoftvert? A OneNote jegyzetek alapvetően természetesen a felhőben laknak, azonban a platformhoz van offline PC-s kliens is, mégpedig az Office csomag részeként. Ez elméletben kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a jegyzetek készítését, főleg ha nem egy sima bevásárló lista készítéséről van szó, hanem mondjuk arról, hogy egy külföldi látogatás során milyen nevezetességeket és milyen sorrendben nézünk majd meg – térképes nézettel megtámogatva. A OneNote relatív nagy felhasználói bázisát egyébként éppen az adja, hogy az alkalmazás már a 2007-es Office-nak is része volt, két éve pedig végre a Microsoft is kapcsolt, és elkezdte kiadni a mobilos klienseket hozzá.

Mivel a OneNote alapvetően egy PC-s platformból nőtt ki, sokkal komplexebb formázási lehetőségeket rejt (a OneNote magasan a legjobb e szempontból), ami számítógépen, nagy képernyőn, mindenképpen jobb rendszerezhetőséget is jelent. Viszont mobilon, főleg kis felbontás és kis képátló mellett, kevésbé jól érvényesülnek ezek az előnyök. Természetesen hangjegyzetet valamint fotókat is csatolhatunk a szövegek mellé. A OneNote sajnos egy kicsit lassan tölti be a jegyzeteket, és a tárolási struktúra is olyan, hogy egy-egy jegyzet megnyitásához adott esetben elég sokat kell kattintani.

A widgetek és az elég jól használható Android Wear kliens mellé még egy, a telefon kijelzőjének szélére tapadó gombot is kapunk, amivel a OneNote megnyitása nélkül készíthetünk új feljegyzéseket.

Wunderlist

A Wunderlist valamelyest kakukktojás, mert a szó szoros értelmében jegyzetelni nem lehet vele, viszont úgy gondoltuk, hogy beveszünk egy olyan appot is a gyűjteménybe, amely listák (teendők) készítésére szakosodott. A Wunderlist ebben a minőségében a legjobb: mindent online (is) tárol, ezért a teendők listája mindenhol elérhető, ahol van internet, a jegyzeteket megoszthatjuk, e-mailből is készíthetünk listát, az egyes dolgokra pedig még figyelmeztetést is kérhetünk.

A Wunderlisthez kiváló widget is jár, viszont az Android Wear kliense kritikán aluli, annyira használhatatlan, hogy az is jobb lett volna, ha inkább nincs.

Simplenote

Nemcsak a Wunderlist az egyetlen szakosodott program a listában, a Simplenote viszont nem listák, hanem szöveges jegyzetek kezelésében nagyon jó. Ennél többet mondjuk tényleg nem tud: se hang, se kép, se szín, se jelölő négyzet nem jöhet szóba, ha fel szeretnénk dobni az irományokat, és még a szöveget sem igazán lehet formázni. A Simplenote a sima jegyzetelésnél annyival nyújt többet, hogy képes szinkronizálni a felhőbe, és meg lehet jelölni benne a fontos írásokat, amelyek felugranak a lista tetejére.

A kategorizálásban címkék segítenek, és van egy kereső is, amely villámgyorsan megtalálja a keresett szöveget, bármelyik jegyzet(ek)ben is bújt el. Ha ez elég, akkor a Simplenote verhetetlen; ha viszont nem, akkor keressünk inkább mást.

INKredible

Nem szokványos alkalmazás az INKredible sem, mivel ezt a szoftvert elsősorban azoknak fejlesztették, akik kézírással szeretnek jegyzetelni – tableten. Persze ahhoz, hogy a szoftvert igazán jól lehessen használni szükség van egy stylusra és egy megfelelő készülékre is. Utóbbi alatt elsősorban a nagyméretű, nagy felbontású és elég érzékeny kijelzőt értjük, hiszen ezek hiányában vagy nem lesz elég hely jegyzetelni, vagy a visszaolvasásnál adódhatnak problémák. A jegyzeteléshez többféle háttér (sima, vonalas, négyzetrácsos) választható, és természetesen a toll színe és stílusa is változtatható.

Az INKredible a sajátos megközelítési mód miatt egyedi fájlformátumot használ, ami a megosztási lehetőségeket a saját formátum mellett a PDF-re és az egyszerű képre korlátozza. És azt kell, hogy mondjuk, a program sajnos tényleg csak a kézzel írt jegyzetek készítéséhez jó, mivel kezdésként csak üres lapot használhatunk, nem lehet mondjuk képpel vagy weboldalból készített kivágással indulni.

SomNote

A modern kor követelményeinek a SomNote is kiválóan megfelel, többek között azért is, mert nemcsak saját azonosítóval, hanem Facebook és Google+ azonosítóval is beléphetünk, így telepítés után azonnal elkezdődhet a jegyzetelés. Az irományok természetesen a felhőbe kerülnek, így amit készítünk, az más eszközre is könnyen átvihető. Az egyszerű szöveges feljegyzések és listák csak a kezdetet jelentik, a jegyzeteket például képekkel is megspékelhetjük.

A tárolásban és rendszerezésben elsősorban mappák, másodsorban színkódok segíthetnek, de jól jön az is, hogy többféle nézet közül tudunk választani. A SomNote-ot főleg azért válogattuk be, mert azon kevés programok egyike, amely ingyenessége mellett is kínál jelszavas (PIN kódos) védelmet, így akár az érzékenyebb információk (például kártyaszámok) tárolására is alkalmas lehet.

Hozzászólások