- 2016. február 4., 12:00
A Google piactere tele van jobbnál jobb jegyzetelő appokkal. Ezekből szemezgettünk.

Valószínűleg mindenki került már olyan helyzetbe, amikor valamit gyorsan fel kellett írnia; régen ehhez tollat és papírt használtunk, ma viszont erre a feladatra (is) az okostelefon tűnik a legjobb alternatívának. Persze csak akkor, ha van kéznél megfelelő szoftver. Kiválogattuk a hét legjobb jegyzetelő alkalmazást.

Evernote

Az Evernote a listánkon az a program, amelyet biztos, hogy mindenki ismer. Nagyon sokat tud, viszont ha minden képességét ki szeretnénk használni, akkor már fizetni kell érte; persze nem sokat, de éves szinten 20-40 euró azért kevésnek sem mondható. Az Evernote természetesen online tárolja a jegyzeteket, amelyek szinkronizálhatók is az eszközök között. Az ingyenes verzióval havonta maximum 60 MB-nyi adatot tölthetünk fel – szöveggel ezt nehéz megtölteni, de aki képeket vagy hangot is szeretne rögzíteni, annak ez a kapacitás gyorsan kevés lesz. Merthogy a sima, szöveges jegyzetek mellé képeket, hangjegyzetet, egyéb csatolmányokat (például névjegyek, számlák), emlékeztetőket és kézírásos feljegyzéseket is csatolhatunk.
Az Evernote-ban a jegyzetek formázása jól megoldott, de a kötött struktúra miatt a kreativitás nem fog szárnyalni, az teljesen biztos. A rendszerezést segíti, hogy a jegyzeteket jegyzetfüzetbe rendezhetjük, és még címkéket is rendelhetünk hozzájuk. Ami nagyon hasznos még a programban, az az, hogy a lapok megosztása mellett arra is van lehetőség, hogy chateljünk azokkal, akikkel a feljegyzéseket megosztottuk.

Aki kinövi az ingyenes verzió korlátait, és hajlandó fizetni is, az további extra képességekkel javíthatja fel a programot: évi 20 dollárért a levelekből közvetlenül készíthetünk jegyzetet, és a feljegyzések jelszóval is védhetők. Ennél többet viszont nem érdemes áldozni, mivel a 40 dolláros csomag már csupa olyan fícsört tartalmaz, ami inkább a vállalati felhasználóknak lehet előnyös.
Az Evernote-hoz Android Wear kliens is jár, amivel csak megnézni lehet a jegyzeteket (kivéve a jelölős listákat), amivel még nem lenne gond, de a dolgot elég bénán sikerült megoldani: a dokumentumok az értesítési tárhelyre kerülnek, és önállóan nem is lehet megnyitni őket (kivéve a listákat), ami szerintünk elég zavaró.

Google Keep

Természetesen egy ilyen összeállításból a Google saját jegyzetelője, a Keep sem maradhat ki, amely főleg egyszerűségével tűnik ki a mezőnyből. Összesen négyféle dokumentumtípust támogat: szöveges feljegyzést (igény esetén jelölőnégyzetekkel, például bevásárlási listához), hangjegyzetet (ez magyarul nem túl jól működik), fényképet valamint rajzot. Új jegyzet létrehozásához csak a címet kell megadni, és máris gépelhetünk. Túl sok beállítási lehetőséget a program nem tartalmaz, viszont a jobb szortírozás érdekében a „lapokat” beszínezhetjük és címkéket is adhatunk hozzájuk, a fontos teendőkhöz pedig riasztás is rendelhető. A Keep a feljegyzéseket a felhőben tárolja (így böngészőből is elérhető minden) de természetesen az app offline is működik. Tény ugyanakkor az is, hogy az egyszerűséggel együtt jár, hogy a Keep, ha már nagyon sok a jegyzet, nem túl átlátható.

A jegyzeteket más Gmail fiók tulajdonosával minden további nélkül meg tudjuk osztani (ilyenkor a közös szerkesztés is működik), és persze további is lehet küldeni az információkat. A Keep egyik erőssége, hogy jár hozzá egy kiváló widget, a másik dolog pedig az, hogy a készítők arra is figyeltek, hogy a jegyzeteket Android Weart futtató karórán is szépen el lehessen olvasni – ez utóbbiban a Keep minden riválisánál jobb.

OneNote

Vajon bárkinek is a meglepetés erejével hat, hogy a Microsoft másképpen képzeli el az ideális jegyzetelő szoftvert? A OneNote jegyzetek alapvetően természetesen a felhőben laknak, azonban a platformhoz van offline PC-s kliens is, mégpedig az Office csomag részeként. Ez elméletben kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a jegyzetek készítését, főleg ha nem egy sima bevásárló lista készítéséről van szó, hanem mondjuk arról, hogy egy külföldi látogatás során milyen nevezetességeket és milyen sorrendben nézünk majd meg – térképes nézettel megtámogatva. A OneNote relatív nagy felhasználói bázisát egyébként éppen az adja, hogy az alkalmazás már a 2007-es Office-nak is része volt, két éve pedig végre a Microsoft is kapcsolt, és elkezdte kiadni a mobilos klienseket hozzá.

Mivel a OneNote alapvetően egy PC-s platformból nőtt ki, sokkal komplexebb formázási lehetőségeket rejt (a OneNote magasan a legjobb e szempontból), ami számítógépen, nagy képernyőn, mindenképpen jobb rendszerezhetőséget is jelent. Viszont mobilon, főleg kis felbontás és kis képátló mellett, kevésbé jól érvényesülnek ezek az előnyök. Természetesen hangjegyzetet valamint fotókat is csatolhatunk a szövegek mellé. A OneNote sajnos egy kicsit lassan tölti be a jegyzeteket, és a tárolási struktúra is olyan, hogy egy-egy jegyzet megnyitásához adott esetben elég sokat kell kattintani.

A widgetek és az elég jól használható Android Wear kliens mellé még egy, a telefon kijelzőjének szélére tapadó gombot is kapunk, amivel a OneNote megnyitása nélkül készíthetünk új feljegyzéseket.

Wunderlist

A Wunderlist valamelyest kakukktojás, mert a szó szoros értelmében jegyzetelni nem lehet vele, viszont úgy gondoltuk, hogy beveszünk egy olyan appot is a gyűjteménybe, amely listák (teendők) készítésére szakosodott. A Wunderlist ebben a minőségében a legjobb: mindent online (is) tárol, ezért a teendők listája mindenhol elérhető, ahol van internet, a jegyzeteket megoszthatjuk, e-mailből is készíthetünk listát, az egyes dolgokra pedig még figyelmeztetést is kérhetünk.

A Wunderlisthez kiváló widget is jár, viszont az Android Wear kliense kritikán aluli, annyira használhatatlan, hogy az is jobb lett volna, ha inkább nincs.

Simplenote

Nemcsak a Wunderlist az egyetlen szakosodott program a listában, a Simplenote viszont nem listák, hanem szöveges jegyzetek kezelésében nagyon jó. Ennél többet mondjuk tényleg nem tud: se hang, se kép, se szín, se jelölő négyzet nem jöhet szóba, ha fel szeretnénk dobni az irományokat, és még a szöveget sem igazán lehet formázni. A Simplenote a sima jegyzetelésnél annyival nyújt többet, hogy képes szinkronizálni a felhőbe, és meg lehet jelölni benne a fontos írásokat, amelyek felugranak a lista tetejére.

A kategorizálásban címkék segítenek, és van egy kereső is, amely villámgyorsan megtalálja a keresett szöveget, bármelyik jegyzet(ek)ben is bújt el. Ha ez elég, akkor a Simplenote verhetetlen; ha viszont nem, akkor keressünk inkább mást.

INKredible

Nem szokványos alkalmazás az INKredible sem, mivel ezt a szoftvert elsősorban azoknak fejlesztették, akik kézírással szeretnek jegyzetelni – tableten. Persze ahhoz, hogy a szoftvert igazán jól lehessen használni szükség van egy stylusra és egy megfelelő készülékre is. Utóbbi alatt elsősorban a nagyméretű, nagy felbontású és elég érzékeny kijelzőt értjük, hiszen ezek hiányában vagy nem lesz elég hely jegyzetelni, vagy a visszaolvasásnál adódhatnak problémák. A jegyzeteléshez többféle háttér (sima, vonalas, négyzetrácsos) választható, és természetesen a toll színe és stílusa is változtatható.

Az INKredible a sajátos megközelítési mód miatt egyedi fájlformátumot használ, ami a megosztási lehetőségeket a saját formátum mellett a PDF-re és az egyszerű képre korlátozza. És azt kell, hogy mondjuk, a program sajnos tényleg csak a kézzel írt jegyzetek készítéséhez jó, mivel kezdésként csak üres lapot használhatunk, nem lehet mondjuk képpel vagy weboldalból készített kivágással indulni.

SomNote

A modern kor követelményeinek a SomNote is kiválóan megfelel, többek között azért is, mert nemcsak saját azonosítóval, hanem Facebook és Google+ azonosítóval is beléphetünk, így telepítés után azonnal elkezdődhet a jegyzetelés. Az irományok természetesen a felhőbe kerülnek, így amit készítünk, az más eszközre is könnyen átvihető. Az egyszerű szöveges feljegyzések és listák csak a kezdetet jelentik, a jegyzeteket például képekkel is megspékelhetjük.

A tárolásban és rendszerezésben elsősorban mappák, másodsorban színkódok segíthetnek, de jól jön az is, hogy többféle nézet közül tudunk választani. A SomNote-ot főleg azért válogattuk be, mert azon kevés programok egyike, amely ingyenessége mellett is kínál jelszavas (PIN kódos) védelmet, így akár az érzékenyebb információk (például kártyaszámok) tárolására is alkalmas lehet.

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2014. augusztus 22., 08:00
2015. november 19., 12:00
2012. június 18., 12:00
2012. november 30., 15:22
Hozzászólások