- 2016. február 15., 16:00
Meglévő tévé felokosítására használható a Pipo X9, amely néhány igen érdekes tulajdonsággal is rendelkezik.
Hirdetés


some text

Az okostévék egy ideje már velünk vannak, egyelőre azonban a gyártóknak – az LG kivételével – nem sikerült olyan platformot letenni az asztalara, amely mind tudás mind használhatóság alapján megfelelne a széles tömegeknek. Ez a helyzet természetesen az alternatív megoldásoknak is kedvez, a választékot pedig néha egy-egy igen érdekes kütyü is színesíti. A kínai Gearbest terméke, a Pipo X9 is ezek közé tartozik: egy olyan tablet/PC hibridről van szó, amely egyszerre futtat Androidot és Windows 10-et.

Külső

A kütyü furcsa szerzet, igazából nehezen tudjuk beskatulyázni a konvencionális kategóriák segítségével. Mérete és formája alapján olyan, mint egy közepes méretű set-top-box, viszont került rá kijelző is, amely ráadásul érintős is, ami pedig egyértelműen a táblagépeket idézi. Éppen ezért mondtuk rá a bevezetőben, hogy tablet/PC hibrid, de a dolog annyi pontosítást még igényel, hogy a hibrid inkább PC semmint tablet, mivel saját akkumulátor nélkül működése mindenképpen helyhez kötött.

A kijelző 8,9 colos és az előre felé lejtő felső részen található, itt fent rajta és egy Windows gombon kívül (ami szintén érintős) nincs is más. A panelt egy üveglap védi, oldalt és az alsó részen viszont sima fekete plasztikot találunk. A Pipo X9 összeszerelése ennek ellenére korrekt, ennél több pedig az árkategóriában nem is igazán lehet elvárás. Jobb oldalt két USB port szintén inkább a PC-s vonalat erősíti. Ide került még a bekapcsoló gomb és egy hangerőszabályzó valamint egy analóg hangkimenet (jack). Szintén ezen az oldalon találunk egy hangszórót is, amelynek természetesen az egyébként teljesen üres bal oldalon is van egy párja. A hátsó fertály két további USB csatlakozót, Ethernet portot, HDMI-t és egy kártyaolvasót tartalmaz, utóbbi a nem túl bőséges belső tárhely bővítésére használható. Sajnos erre más lehetőség nincs is, mert bár belül lenne hely akár egy 2,5 colos merevlemez számára is, az alaplapon nincsen olyan interfész, amelyet ilyen célra használni lehetne. Az USB csatlakozók mindegyike 2.0 szabványú.

Látszik még kívülről az is, hogy a Pipo X9-be WiFi adapter is került; ehhez ugyanis egy elég nagy, állítható helyzetű (de nem cserélhető) antenna tartozik. Amit hiányoltunk, az a digitális hangkimenet; persze a HDMI csatlakozón keresztül továbbítható a hang ilyen formátumban is, de mi jobban örültünk volna, ha optikai vagy S/PDIF csatlakozót is kapunk.

Alul négy darab vaskos gumitappancs biztosítja a stabil pozíciót; a lábak rezgéselnyelő funkciót nem kell, hogy ellássanak, mivel a tabletben nincsen mozgó alkatrész, még ventilátor sem.

Hardver

A motorháztető alatt Intel Atom processzor duruzsol, ami az árkategória valamint a kettős operációs rendszer miatt aligha lehet meglepetés. Egészen pontosan egy Atom Z3736F-ről van szó, amelynek négy magja 1,33 GHz-es órajelen üzemel. A processzor 22 nm-es csíkszélességgel készült és természetesen 64 bites, bár ennek a gyakorlati használat szempontjából sok jelentősége nincsen (az előre telepített Windows 10 is 32 bites). Fogyasztás szempontjából a lapka nagyon jó választás, átlagos energiafelvétele ugyanis mindössze 2,2 watt. Dedikált GPU egy ilyen kütyübe nem kell, a processzorba integrált Intel HD Graphics is teljesen megfelelő, főleg, hogy a népszerű videoformátumok dekódolásához hardveres gyorsítást is kínál. A proci mellé 2 GB RAM-ot kapunk, ez nem sok, de szintén elegendőnek tűnik. Nem úgy a belső tárhely (ami egyébként egy eMMC modul), amelynek 32 GB-os mérete már akkor is karcsú lenne, ha csak a Windowst kellene kiszolgálnia, a Pipo X9-nél azonban még egy Android is képben van. (A megosztás úgy történt, hogy 21 GB jutott a Windowsnak és 8 GB az Androidnak, így alapesetben előbbinél 13,7, utóbbinál pedig kb. 4 GB szabad kapacitással számolhatunk.)

Az Atom processzor és a Windows 10 párosáról már több ízben írtunk: a rendszer megfelelő sebességgel fut ezen a gyengének nevezhető processzoron is, videókhoz, internetezéshez teljesen megfelelő a teljesítménye. Nyilván az nem fog menni, hogy egyszerre 20-30 fület nyissunk meg a böngészőben, de a Pipo X9 nem is erre való. Az Android (is) tökéletesen fut – minderről bővebben egy picit később.

A kijelző első ránézésre kakukktojásnak tűnhet, hiszen a kütyüt úgyis egy tévéhez kell csatlakoztatni; a Gearbest célja azonban nyilvánvalóan nem az volt, hogy a beépített érintőképernyőt második kijelzőként használjuk, hanem hogy az irányításban legyen szerepe. Mint ilyen, szerintünk nem igazán válik be: egyrészt Windows alatt nem elég érzékeny, másrészt a távirányító kényelmét a tévé alatti kijelző nem igazán pótolhatja. Persze jobb, mint a semmi, és az is igaz, hogy így legalább nem kell USB-s egérrel és billentyűzettel bajlódni. Maga a panel egyébként kifogástalan: a 8,9 colos képátló mellé IPS technológiát és 1920×1200 pixeles felbontást kapunk, ami több mint elegendő.

A további adapterek és szenzorok között sok említésre méltó nincsen, hacsak az nem, hogy az n-es WiFi mellé Bluetooth adaptert és gyorsulásmérőt is beépítettek. A HDMI csatlakozó az 1.4a szabványt ismeri, a LAN csak 100 Mbites; és amit már említettük, az USB-k is csak 2.0-sak, így legjobb esetben is csak 35-40 MB/s-os átvitelre számíthatunk tőlük.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 12., 13:36
2012. december 7., 12:00
2012. november 30., 15:22
2013. október 15., 18:00