- 2016. február 20., 09:55
Mégpedig egymillió dollárért: meghallgattuk a magyar fejlesztésű StradiSound Set System 1.3 hangrendszert.
Hirdetés


some text

Rögtön az elején érdemes tisztázni pár dolgot, nehogy félreértés legyen belőle: az 1.3 a verziószámra utal, nem pedig a felépítésre, azaz nem arról van szó, hogy 3+1 utas lenne akár a hangszóró, akár az erősítő, akár ezek összessége. A másik, hogy bár a gyártó komolyan gondolja az egymillió dolláros árat, a Set System 1.3 még nem kapható, így ez a piacra kerülésig módosulhat. Az összeg onnan származik, hogy a rendszert eddig meghallgató szakértők úgy vélik, hogy hangja alapján nyugodtan versenyezhet a többi hasonló árazású high-end rendszerrel (például a Magico Ultimate-tel). Ugyanakkor éles versenyben még nem mérkőzött meg velük, erre a várakozások szerint idén kerül majd sor, amikor is több nemzetközi high-end kiállításon lesz lehetőség párhuzamos meghallgatásra.

Az egymillió dolláros vételárban természetesen benne van a két hangfal, a hatalmas méretű erősítő, a különleges hangfalkábel, egy távirányítóként funkcionáló tablet, illetve a forgalmazó, a NEON Multimédia által biztosított router, a médialejátszó és NAS is, amelyről a zene érkezik. Az erősítő egyébként sztereo RCA bemenettel is rendelkezik, de beépített egyedi gyártású DAC is van benne (mondanánk, hogy elfér, hiszen nagyjából akkora, mint két egymásra pakolt sörösrekesz), az SSD-kkel felszerelt Synology NAS a Dune HD Smart B1-en keresztül pedig ideális forrás lehet egy nagy mintavételezésű HD Audio streamnek. A fejlesztés során egyébként a Smart B1 volt a forrás, és a forgalmazó elmondása szerint most is ezzel szól legszebben a Set System 1.3.


Aki kifizeti a szebb rózsadombi villa árának megfelelő összeget, annak természetesen házhoz is szállítják és össze is szerelik, ami azért sem egyszerű feladat, mert a komponensek igen nehezek. Érdekes adalék mindehhez, hogy a vastag pénztárcával rendelkező vevőknek viszont állítólag nem szükséges speciális hallgatószobát létrehozni, a StradiSound ugyanis egy közönséges, persze nem visszhangzó helyiségben is szuperül szól, mindenféle különleges beállítás és kalibráció nélkül. Lévén a tesztrendszert mi már összeszerelt állapotában és egy közönséges szobában próbáltuk ki, így nem tudunk nyilatkozni arról, hogy egy akusztikai szempontból jobb teremben mennyivel produkált volna többet.

Egy csipetnyi mágia

Ami a „hardvert” illeti, erről a forgalmazó, illetve a gyártó szakértője nem tudott és akart sokat elárulni. Ami biztos, hogy az erősítő oldalanként egy darab, kéteres kábelen keresztül csatlakozik a tíz hangszórót tartalmazó hangfalakhoz, amelyekben passzív keresztváltók vannak. Sem kettős kábelezés, sem kettős erősítés, sem aktív komponens nincs a rendszerben. A hangszórók közül a legnagyobb 50 cm-es, ez a gyártó saját tervezése és gyártmánya, de alighanem a többi is tuningolt példány (ilyen tuningolást az autókba épített hangszórókra is vállalnak, de erről majd később).

Az egyes hangfalak 92 kg tömegűek, méretük pedig 190×40×50 cm, az erősítő 52 kg-os és 50×37×60 cm-es. A rendszer teljesítményfelvétele 150 Watt, ami jól mutatja, hogy a hangdobozok érzékenysége óriási, jelentősen meghaladja a 100 dB/W/m-t.

A hangláda felépítése nyitott, vagyis inkább azt mondanánk, hogy alul, a padló felé néző nagy nyílással rendelkezik – hogy ez labirintus vagy egy egyszerű reflexport, azt nem tudni, de tulajdonképpen az is lehet, hogy valójában nem is nyitott a belső tér felé. Szintén nem lehetett megtudni semmit az erősítő felépítéséről (azon kívül, hogy a tápegység speciális), és a hangszórók vezetékezéséről sem. A fejlesztés során a teljesítménysűrűség-spektrum vizsgálatával azt próbálták meg felderíteni, hogy az adott időpillanatban az egyes frekvenciák milyen teljesítménnyel jelennek meg, illetve hogy mihez tartoznak, majd ennek megfelelően a lehető legjobban visszaadni az eredeti felvétel hangját. A továbbiakat idéznénk a gyártó anyagából:

"A Set System elnevezés abból ered, hogy egy régóta létező hangelméleti teória szerint lehetséges olyan „hangcsomagokat”, angolul set-eket előállítani, amelyek terjedésük során kimagaslóan jól viselik az ütközéseket, visszaverődéseket, ezek során minimálisan interferálódnak, sérülnek, kvázi „összerakják újra” magukat. Az eredmény az lesz, hogy a zenei élményt sokkal kevésbé torzítják el a környezeti viszonyok, a helyiség akusztikája."

Ez persze jól hangzik, hiszen minden high-end rendszer célja az, hogy az eredeti felvételt a lehető legtisztábban adja vissza, úgyhogy lássuk most a gyakorlatot!

A teszt során a gyártó által válogatott, de igen széles skálát lefedő (többféle klasszikustól a jazzen át a rockig) zeneszámokat hallgattunk meg. Ezek alapján biztosan állíthatom, hogy a StradiSound nagyon szépen szól – de hogy ez a hang egy millió dollárt érne? Abban már nem vagyok biztos. Az tény, hogy a tere, a levegőssége és a dinamikája gyönyörű, halkan és hangosan egyaránt tisztán és könnyedén szólal meg. Ami különösen impozáns volt, az a felbontása: rengeteg hangszer együttes megszólalása, vagy a zúzósabb gitárok alatt sem vált kásássá a hangja. Találtunk ugyanakkor hibákat is: a hallgatóságból más is érezte néha úgy, hogy a hang tolakszik, túl nagy: mintha benne ülnénk a szaxofonban, vagy mintha emberek helyett óriások kórusát hallanánk. Ez lehet azonban a hangerő hibája is: a rendszer sokkal nagyobb terek besugárzására is képes, sőt, állítólag nyílt téren is tökéletesen megállja a helyét.

Autóban is lehetséges

A NEON Multimédia és a StradiSound másik együttműködése az autóhifi-tuning. A tuning itt szó szerint értendő, a két napos procedúra alatt ugyanis kiszerelik az autó gyári hangszóróit, a StradiSoundnál átalakítják, majd visszaszerelik. A fejegység, a kábelezés marad gyári, sőt, az ajtókba sem tesznek rezgéscsillapítást vagy más trükköt. A megoldás előnye, hogy nincs semmiféle átépítés, burkolatbontás és eltörő bolhák. A tesztet két kombi Opel Insignia segítségével végeztük, amelyekben gyári alap hangrendszer volt. A különbség döbbenetes, tényleg nagyon érezhető a különbség az alap és a StradiSound-tuningolt hangszórók között: a zene sokkal levegősebb lett, a középtartomány kitisztult. Ugyanakkor ami nincs, azt a StradiSound sem fogja pótolni: a mélynyomó hiánya miatt az alapból hiányzó basszus nem került be a tuningolt rendszerbe sem. Ez pedig azt jelenti, hogy nem biztos, hogy minden szinten megéri a StradiSound eljárására költeni. A szóban forgó Insignia esetében például 400 ezer forint lett volna a tuning (az ár autónként eltérő). Ha ezt a pénzt a komponensek cseréjébe és egy mélynyomóba (erősítővel természetesen) fektetjük, könnyen lehet, hogy jobb végeredményt kapunk. Persze lehet, hogy egy alapból több százezer forintos hangrendszeren már drága cserékkel is csak minimálisan tudnánk javítani, miközben a StradiSound kedvezőbb áron hozná ki a maximumot belőle.

Címkék
Hozzászólások