- 2016. március 7., 12:00
A koreai gyártó a visszajelzésekre hallgatva dobja piacra idei csúcskészülékét – teszten az S7 edge.

Jó szokásához híven a Samsung 2016-ban is a barcelonai MWC-t használta fel arra, hogy leleplezze aktuális flaghsip kategóriás okostelefonjait, a konzervatívabb Galaxy S7-et és a trendibb Galaxy S7 edge-et, amelyek közül mi most az utóbbit fogjuk vallatóra.

Külső

Bevált recepten nem igazán érdemes változtatni, gondolták magukban a designerek, és tették mindezt nagyon is jól, hiszen a nem túl tetszetősre sikeredett Galaxy S5-öt váltó Galaxy S6 szemrevaló vonásait, illetve prémium fém-üveg felépítését a Galaxy S7 esetében is továbbvitték. A nálunk vendégeskedő S7 edge-nek nemcsak az előlap bal és jobb oldala, hanem a hátlap hasonló szekciói is lefelé vannak hajlítva, ily módon a 7,7 milliméter vastag készülék oldalélein a matt szürke fémkeret alig 2,5 milliméterre vékonyodik el. A telefon nagyon egyben van, nyiszegésnek, nyöszögésnek nyoma sincs, ami többek közt az unibody, vagyis házilagosan a garancia elvesztése nélkül megbonthatatlan kivitelnek köszönhető. Míg az S7 az S6-hoz nagyon hasonló méretben támad, addig az S7 edge jelentősen nagyobb lett az elődjénél, ami annak következménye, hogy az 5,1 colos kijelző képátlója 5,5 colra nőtt. Magyarul az S7 edge e tekintetben valahol félúton található az 5,1 colos S7 és az 5,7 colos S6 edge+ között. Nem meglepő módon a tömeg is nagyobb lett: az S7 edge közel 20 százalékkal nehezebb az S6 edge-nél.

A hangerőállító gombok a bal oldali élen keresendők és egyáltalán nem lötyögnek, az ellentétes oldal pedig a bekapcsoló gombnak ad otthont – dedikált exponáló gombot nem kapunk. Felül keresendő az a kipöckölhető mini tálca, amelybe nanoSIM és microSD kártyákat pakolhatunk egymás mellé, vagyis a Samsung az S6-os kitérőt követően visszakanyarodott a bővíthető memória irányába. Az S7-esekbe nemcsak 128 GB-os, hanem akár 200 GB-os memóriakártyát is bele lehet tenni – érdemes szétnézni a SanDisk kínálatában! Negatívum, hogy az infravörös port kikopott az S7-ből, így az ilyen jellegű tévé távirányításról sajnos le kell mondanunk. Mikrofonból felül és alul is találunk egyet-egyet, amelyek közös vonása a különleges Gore-Tex bevonat; ez garantálja, hogy a hangok bejussanak, de a víz kint maradjon. Ugyanis az S6-tól eltérően ezúttal a vízállóságról is gondoskodott a gyártó: az IP68-as minősítésű készülék elvileg minden további nélkül elviseli, ha 1,5 méter mély vízben 30 percig megúsztatjuk. A szokásos jack dugalj fedetlen, csakúgy, mint a microUSB 2.0 csatlakozó aljzat – a Samsung a jelek szerint egyelőre kivár a szimmetrikus USB Type-C-re történő váltással. Az alsó élen lévő tíz apró furat mögött figyel a kihangosításhoz használatos egyetlen hangszóró, amelynek minősége alapvetően korrekt, de HTC BoomSound hangzást azért senki ne várjon tőle.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 130816
Geekbench (s): 2130
Geekbench (m): 6438
GFXBench 3 (M, on): 14 fps
GFXBench 3 (M, off): 26 fps
GFXBench 3 (T, on): 52 fps
GFXBench 3 (T, off): 81 fps
Browsermark 2.1: 2613
JetStream 1.1: 62.736
Kijelző
Maximális fényerő: 855 cd/²
Kontraszt: végtelen
Színhőmérséklet: 6500 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 130 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 22 GB

Az S6-ban található Exynos 7420-as chipset sokáig nem talált legyőzőre, ami nem is csoda, hiszen ez a 14 nanométeres csíkszélességű SoC igen komoly tempót diktált relatíve visszafogott fogyasztás és melegedés mellett. Az S7-esekben lévő ugyancsak 14 nanométeres vonalszélességű Exynos 8890 pedig még magasabbra helyezi a lécet: az újdonságban négy darab 2,3 GHz-es Exynos M1 processzormag, négy darab 1,6 GHz-es Cortex-A53 mag és egy Mali-T880 MP12 grafikus gyorsító rejtőzik. A gyártó szerint 30 százalékos a CPU és 60 százalékos a GPU teljesítményének növekedése, és bizony nem is kell csalatkoznunk: az S7 edge minden körülmények között. villámgyors. Az AnTuTu tesztben elért 130 ezer pontos eredmény több mint impresszív, ráadásul a thermal throttling sem vészes, mert a tesztprogram az első három futtatás során ugyanilyen eredményt jelzett ki, és a későbbi futtatásokat követően is csak mintegy 5 százalékos teljesítménycsökkenést tapasztaltunk. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyes piacokon a mobilt Snapdragon 820-szal adja ki a Samsung – szerencsére ez minket, úgy tűnik, hogy nem érint.

A tesztprogramok általában csak sokadik futtatást követően bírják érezhetően felmelegíteni a telefon külsejét, elsősorban a hátlap középső szekcióját. A Samsung egy a Microsoft Lumia 950 XL-ben alkalmazotthoz hasonló úgynevezett hőcsöves hűtési megoldást alkalmaz, amely a telefon hosszanti irányában helyezkedik el, és tapasztalataink szerint igen korrekt munkát végez. Míg az S6 és S6 edge „csak” 3 GB RAM-ot kapott, addig idei utódaikban már 4 GB RAM rejtőzik, hasonlóan az S6 edge+-hoz, illetve a Note5-höz. Az LPDDR4 RAM mellett kiviteltől függően 32-64 GB flashmemória található, és a hozzánk érkezett 32 GB-os modell alaphelyzetben mintegy 22 GB szabad helyet biztosított. A villámgyors UFS 2.0 memória tavalyról már ismerős lehet, és úgy tűnik, hogy a Samsungnak idén sikerült összeházasítania a microSD bővíthetőséggel.

Kijelző fronton a Sonytól eltérően a Samsung még most sem lépte meg a QHD-ről 4K-ra történő előrelépést, no persze sokak örömére, hiszen a 4K paneleknek csak és kizárólag virtuális szemüveges felhasználáskor lenne értelmük. A 2560×1440 pixeles képmegjelenítő Super AMOLED technológiájú, ily módon a kontrasztaránya lényegében végtelen, a betekintési szögek hatalmasak, ezenkívül pedig tavalyhoz képest több mint 10 százalékot sikerült növelni a maximális fényerőn – az automatikus fényerőállítás kiválóan teszi a dolgát. Az előlap mintegy 76 százalékát uraló display képminősége elképesztően jó, az 534 ppi-s pixelsűrűségnél egyszerűen nem is kívánhatnánk jobbat. A bal és jobb oldali élein lefelé ívelt kijelzőn elérhető a már jól ismert „arcfigyelős” intelligens képernyőzár funkció, viszont a dupla koppintásos ébresztés sajnos nem. A betűméret 7 fokozatban állítható és alaphelyzetben 5 betűtípus közül lehet választani, illetve természetesen újabb betűtípusok letöltésére is lehetőség van. A négyféle képernyőmód (adaptív, mozi, fotó, alapvető) mellett említést érdemel még az úgynevezett táska/zseb funkció, melynek köszönhetően adott helyzetben véletlen gombnyomkodás esetén sem kapcsol be a kijelző. A sokat pletykált „force touch hiányzik: vagyis ez megmarad egyelőre az almás mobilok kiváltságának.

Az LTE Cat. 9 mobilnet révén maximum 450/50 Mbit/s-os sebesség érhető el, a dual-band Wi-Fi kontroller pedig a/b/g/n/ac szabványú. A letöltésgyorsító funkció lehetővé teszi, hogy 30 MB-nál nagyobb állományok letöltése esetén kombináljuk egymással az LTE és a Wi-Fi sávszélességét. Természetesen a Bluetooth 4.2, az NFC és a GPS-vevő sem hiányozhat a fedélzetről, ezenkívül pedig egy apró USB-adapter is jár a telefon mellé, amelynek köszönhetően pendrive-okat és egyéb perifériákat csatlakoztathatunk hozzá minden további nélkül.

Üzemidő

A microSD slot hiányán kívül a nem túl combos akkumulátor miatt is sok kritikát kapott az S6 edge, és a Samsung e tekintetben is igen jó munkát végzett az S7 edge esetében. Történt ugyanis, hogy a 2600 mAh kapacitású akksi helyét átvette egy nem kevesebb mint 3600 mAh-s egység, vagyis közel 40 százalékos növekményről beszélhetünk (S6 edge+: 3000 mAh). Ennek köszönhetően óvatosabb használat mellett simán benne van a pakliban a 2 napos használati idő, de persze ha sokat játszunk, fotózunk és navigálunk a készülékkel, akkor be kell érnünk körülbelül 24 órás üzemidővel. A 9 voltos és 1,67 amperes gyári vezetékes gyorstöltővel valamivel több mint 2 óra feltölteni a teljesen lemerült akkumulátort, és ennél nem sokkal lassabb az opcionálisan megvásárolható vezeték nélküli gyorstöltő sem. Ez utóbbit egyébként egy ilyen drága high-end készülék esetében talán illett volna már kapásból az alapcsomagba tenni, de mint tudjuk, a kiegészítők is igen komoly bevételforrást jelentenek a gyártóknak.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00