- 2016. március 16., 12:00
Külső alapján semmi különös, mondhatnánk az Acer masinájára. Ennél nagyobbat viszont nehéz lenne tévedni.

Az Acer egy ideje már a játékosokra is kivetette a hálóját, a kifejezetten a gamereknek szánt termékvonalat a Predator név fémjelzi. Azonban nemcsak a hardcore játékosok számára van mondanivalója az Acernek, hanem azon felhasználóknak is, akik nagyteljesítményű, erős notebookra nem csak azért vágynak, hogy játszani tudjanak vele. Az Aspire V sorozat legerősebb tagját, a V15 Nitro Black Editiont teszteltük.

Külső

A notebook ismerős lehet azok számára, akik korábban is látták már az Acer Aspire V sorozat valamelyik Nitro modelljét, mivel a külsőhöz csak minimális mértékben nyúltak hozzá az Acernél; inkább a belső értékek felfrissítésére helyezték a hangsúlyt. A notebook kívül-belül műanyag borítást kapott, amely szépen megmunkált, de azért nem tudja felvenni a versenyt a fémházas modellekkel. A mérnökök csínján bántak a díszítésekkel is, egyedül a zsanérokat tartó rész kapott ezüstös fényezést. Itt viszont mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a rész hangsúlyos legyen, még az Aspire V Nitro feliratot is „bemarták” ide. A zsanérok csak oldalt tartanak, a típusjelzés pedig a notebook csukott állapotában is remekül látszik. A fedlap csíkos mintázata valamennyire feledteti a műanyag külsőt, bent azonban a csuklótámasz és a kijelzőt körülölelő rész is a legegyszerűbb kezelést kapta. Ennek mondjuk megvan az az előnye, hogy egyik felület sem gyűjti különösebben az ujjlenyomatokat. A gép a már említett díszítést leszámítva egyedi megkülönböztető jegyekkel nem rendelkezik.

Kicsit sérelmezzük, hogy bár hely valószínűleg lett volna egy jobb megoldáshoz, az Acer amellett döntött, hogy nem épít be kisebb ajtókat a komponensek cseréjéhez. Jó, azt is aláírjuk, hogy ennél a hardvernél erre valószínűleg csak keveseknek lesz szüksége, de a 256 GB-os SSD annyira azért nem nagy, hogy tényleg senki ne akarja nagyobbra cserélni. És két-három év múlva akár a 8 GB RAM is kevésnek bizonyulhat. A bővítés azért megoldható, de nem egyszerűen, mivel a csavarok eltávolítása után nem az alsó rész, hanem a billentyűzet(nél lévő fedlap) lesz eltávolítható – a cserére esélye komponensek pedig az alaplap alá kerültek.

Kategóriájában az Acer masinája nem számít nagyon nagynak, de persze így is teljesen egyértelmű, hogy sokkal több belül a rendelkezésre álló hely, mint mondjuk egy ultrabookban. Ennek megfelelően a csatlakozókkal nem is spórolt az Acer: balra egy USB 2.0 csatoló, az SD-kártyaolvasó és a fülhallgató-mikrofon dugasza került, jobb oldalt pedig a tápcsatlakozót, az Ethernetet, egy HDMI-t, két USB 3.0 és egy USB 3.0 Type-C csatlakozót találunk. Ugyan az USB-k száma csak eggyel több, mint általában lenni szokott, ez azonban már éppen elég lehet ahhoz, hogy egy utazás alkalmával ne kelljen a csatlakozókkal bűvészkedni.

Itt jegyeznénk meg, hogy a gép az USB Type-C csatlakozó ellenére sem kompatibilis a 3.1 szabvánnyal, és bár elméletileg megoldható lenne vele, a Thunderbolt kompatibilitás sem adott. A relatív kompakt méret részben egyébként annak is köszönhető, hogy elhagyták az optikai meghajtót – egy ilyen lépést persze mi csak támogatni tudunk.

Hardver

Az Acer nem spórolt a hardverrel, így tényleg egy olyan notebookot sikerült készíteni, amely akár az asztali gépek teljesítményével is felveszi a versenyt. A Core i7 chip nem U hanem HQ szériás, és már a Skylake generációból való. Négy processzormag dolgozik benne – ami az OS felé egyébként nyolcnak látszik, lévén hogy a Hyper-Threading szintén támogatott. A processzorban integrált GPU is van természetesen (Intel HD Graphics 530), ha viszont a 3D teljesítmény fontos, akkor a stafétabotot átveszi tőle a saját memóriával rendelkező NVIDIA GeForce 960M. A videovezérlők között a váltás automatikus, és a felhasználó semmit sem vesz észre az egész műveletből. A RAM mérete 8 GB, ami a kategóriában ma már elvárás; azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy az Acer nem a megszokott DDR3, hanem DDR4 memóriákat épített be a teljesítmény maximalizálása érdekében.

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-6700HQ (2,6 GHz, 4 mag, 4 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 530 + NVIDIA GeForce 960M
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.0 Type-C, 2×USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 52,5 Wh
Méret 389×257×24 mm
Tömeg 2,2 kg

A táblázat adataiból látható, hogy az Acer tényleg mindent beleadott, a hardvert igazán nem érheti kritika. Az SSD+HDD kombó dicséretes, hiszen az SSD a gyorsaságot, míg a merevlemez a nagy tárolási kapacitást biztosítja.

Teljesítmény

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3512 pont
PCMark 8 (Work): 4442 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 509/322 MB/s
SSD IOPS (4k): 77500
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 333 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 333 cd/m²
Kontraszt: 983:1
Színhőmérséklet (gyári): 7000K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 4,5
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,7

A gép teljesítményét nem érheti kritika. A processzor felveszi a versenyt a legjobb asztali CPU-k teljesítményével is, a GPU sem lassú, és a DDR4 memória valamint az SSD is felnő az elvárásokhoz. A kijelző is elég nagynak vehető ahhoz, hogy a gépet tényleg be tudjuk tenni egy asztali masina helyett, és még külön monitorra sem lesz feltétlenül szükségünk. Az Aspire V Nitro sorozat csúcsverziója nemcsak általános munkára alkalmas, és nemcsak játszani lehet vele, más komoly feladatoktól sem riad meg. Képszerkesztés, videovágás is simán benne van a pakliban, ha valakinek erre van szüksége. A 15 colos méretnek hála a hűtési rendszer is elég hatékony ahhoz, hogy a CPU teljesítményét átmenetileg se kelljen visszafogni. Persze az is igaz, hogy cserébe a notebook valóban nagyobb annál, mint ami egy normál táskába kényelmesen beleférjen; inkább azoknak találták ki, akik jellemzően otthon vagy irodában használják a gépet, ha pedig vinni kell, akkor azt többnyire kocsival teszik.

Az Acer az olyan részletekre is figyelt, mint a WiFi adapter teljesítménye. A gépbe ac-s adapter került de ennél fontosabb, hogy két antenna található benne (a kijelző felső sarkaiba került egy-egy). Ezeket MU-MIMO technológiával összekapcsolva egészen gyors, akár 2-300 Mbps-os sebességet lehet elérni a routertől egészen távol is.

Kijelző

Arról már esett szó, hogy az Acer 15,6 colos kijelzőt épített a V15 Nitro Black Editionbe, arról viszont még nem, hogy a választott modell kiváló jellemzőkkel bír: egy Full HD felbontású IPS-panelről van szó. És az sem mellékes, hogy nem kell beérni az olcsóbb gépeknél megszokott 50-60 százalékos NTSC színtér lefedettséggel: a gép papíron 90, a gyakorlatban pedig kb. 85 százalékos lefedettséget kínál. A panel színek kellően élénkek, ami a matt felülettel és a kiváló betekintési szögekkel együtt minden igény kielégítésére alkalmas, függetlenül attól, hogy éppen filmet szeretnénk nézi, tervrajzokat akarunk böngészni vagy simán csak internetezünk. A fényerő sem rossz, bár nem is egetverően nagy: 333 cd/m²-es értékével a notebookot világos környezetben is megfelelően lehet használni.

Ez a gyári állapot

A gyári állapot szerint a színhőmérséklet 7000K, ami nem rossz, de nem is tökéletes. Mindenesetre ennél nagyobb gond, hogy a gyári színhelyesség nem igazán jó, az átlagos deltaE értéke 4,9, pedig ahhoz, hogy szabad szemmel nem látható eltérésről beszéljünk, ennek az értéknek 3 alatt kellene lennie. Kalibrációval persze könnyen lehet orvosolni a helyzetet, és a színek egy csapásra a helyükre kerülnek (átlagos deltaE 1,9). A kijelző válaszideje G2G váltás esetén 8 ms, ami játékra is relatív megfelelő, de persze annyira azért nem jó, mint az IPS-sel szerelt asztali monitorok 4 ms-os értéke.

Akkumulátor, üzemidő

A nagy teljesítménnyel szükségszerűen a nagy fogyasztás is együtt jár, ezért egy játékra kihegyezett géptől a modern kor vívmányai ellenére sem lehet 10-12 órás készenléti időt várni. Főleg, ha a négymagos processzor mellé még 15,6 colos kijelző is kerül, amelynek háttérvilágítása elég gyorsan le tudja szívni a telepet. Alapjáraton 5-6 órányi rendelkezésre állást várhatunk el, ez 50%-os fényerővel és mondjuk laza internetezéssel vagy filmnézéssel értendő. Ha belehúzunk, és a nyaralási fotókat még a gépen retusálni szeretnénk, akkor teljesen feltolt fényerővel és csúcsra járatott procival gyorsan, 2,5 óra alatt le fogjuk tudni meríteni a masinát. Ha játszunk, és még a GPU is becsatlakozik, akkor könnyen lemehetünk 2 óra alá is.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások