- 2016. március 24., 12:00
4 GB RAM, nyolcmagos SoC, Full HD kijelző, ujjlenyomat szenzor és USB Type-C az új kínai versenyzőben.

Az Elephone márkanév egyelőre még abszolút ismeretlen az átlagos okostelefon vásárlók körében, azonban a téma iránt fokozott érdeklődést mutatók már egészen biztosan belefutottak valahol ebbe az enyhén furcsa hangzású brandbe. Idióta szóviccek helyett röviden csak annyit erről a kínai mobilgyártótól, hogy 10 évvel ezelőtt alapították Shenzenben, ma pedig már több mint 1000 munkatárssal rendelkezik, akik közül több százan a kutatási-fejlesztési részlegen dolgoznak. A feltörekvő vállalat jelenleg éves szinten mintegy 10 millió készüléket hoz forgalomba, és amennyiben a jövőben sok olyan mobilja lesz még, mint az alábbiakban tesztelt modell, akkor a dinamikus fejlődés garantáltnak tűnik.

Külső

Az Elephone P9000 egy felső-középkategóriás okostelefon, amely néhány tekintetben high-end elemeket vonultat fel. Ahogy az ilyenkor, vagyis a kisebb kínai gyártók nem túl ismert készülékeinek kidobozolásakor lenni szokott, kellemes izgalom fogott el minket: vajon mennyire lesz gagyi a produkció? Nos, az első pillanatok abszolút kellemesen teltek, ugyanis a készüléknek mind a dizájnja, mind pedig a minősége teljesen rendben van. Adott egyrészt egy 7075-ös alumíniumból 34 óra alatt 220 munkafolyamat révén előállított keret, amely matt, szürke színnel rendelkezik, másrészt pedig egy ugyancsak matt és enyhén érdesített műanyag hátlap, ami korrekt fogást biztosít, és csak nagyon minimális mértékben piszkolódik. Lényeg a lényeg, a külcsínt nagyon eltalálták a designerek, de persze a szépség megítélése meglehetősen szubjektív dolog.

A nem vízálló kivitelű P9000 a gyári adatok szerint 7,3 milliméter vastag, vagyis e tekintetben tökéletesen pariban van a hasonló méretű kijelzőt virító Apple iPhone 6s Plusszal, méréseink szerint viszont a kínai készülék vastagsága ennél 2 milliméterrel nagyobb. A 145 grammos tömeg átlagosnak mondható, mint ahogyan azon sem lepődtünk meg, hogy a telefon unibody kialakítású, vagyis házilagosan nem igazán bontható meg. A bal oldali élen található az a kombinált tálca, melybe két nanoSIM-kártyát, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t lehet behelyezni. Elvileg akár 200 GB-os memóriakártyát is simán kezel a készülék, mi egy 16 GB-os példányt használtunk benne, sikerrel. Az operációs rendszer a microSD első behelyezésekor megkérdezi, hogy hordozható tárolóként (fotók, videók), vagy pedig belső tárhelyként (alkalmazások) szeretnénk használni az extra memóriát – szabad a választás!

Ugyanezen az oldalon keresendő az úgynevezett okos gomb, amelynek révén villámgyorsan elnémítható a készülék, illetve bármelyik kedvenc alkalmazásunk gyorsindítását is rá lehet programozni. Az ellentétes oldalon figyel a szokásos hangerőállító gombpár és a bekapcsoló gomb – ezek némileg lötyögnek, de nem jobban, mint nem is olyan régen néhány nálunk járt, sokkal drágább Samsung készülék esetében. A felső élen landolt a jack dugalj, amelybe simán be lehet csúsztatni azt az egyik végén vastagított tűt is, amivel a SIM-tálcát lehet kipöckölni a helyéről. Az alsó él kétszer hat apró furatot vonultat fel, melyek közül csak a jobboldaliak alatt található hangszóró. Ugyancsak itt keresendő a rendszercsatlakozó aljzat, mely a legfrissebb trendnek megfelelően USB Type-C kialakítású, tehát szimmetrikus kivitelű.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 46260
Geekbench (s): 840
Geekbench (m): 3032
GFXBench 3 (M, on): 5,1 fps
GFXBench 3 (M, off): 4,7 fps
GFXBench 3 (T, on): 7,5 fps
GFXBench 3 (T, off): 7,1 fps
Browsermark 2.1: 1619
JetStream 1.1: 20.992
Kijelző
Maximális fényerő: 600 cd/²
Kontraszt: n/a
Színhőmérséklet: 7000 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 70 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 24 GB

A motorháztető alatt egy középkategóriás Helio P10 chipkészlet rejtőzik. A leánykori nevén MediaTek MT6755-nek hívott SoC nem pont a legújabb, még 28 nanométeres gyártási technológia segítségével készül, ettől függetlenül sem fogyasztási, sem pedig melegedési anomáliákat nem okozott, és alapvetően a sebessége is rendben van. A többek közt a kiválóan sikerült Honor 5X-ben is található Qualcomm Snapdragon 615-nél némileg fürgébb 64 bites chipset nyolc darab 2 GHz-es órajelű Cortex-A53 processzormagot és egy 700 MHz-es Mali-T860 MP2 grafikusgyorsítót virít. Galaxy S7 szintű rekordteljesítményt persze senki se várjon, azonban a P9000 mind a hétköznapi használat, mind játékok során abszolút korrekt, zökkenőmentes használati sebességet biztosít. Ebben komoly szerepe van annak, hogy a RAM kapacitása ezúttal nem a szokásos 2 GB magasságában alakul: az Elephone nem kevesebb mint 4 GB LPDDR3 memóriát pakolt a legfrissebb fejlesztésébe. Ehhez hozzájön még 32 GB belsőmemória, amelyből alaphelyzetben mintegy 24 GB szabad, tehát memóriafronton nem sok panaszunk lehet.

Amennyiben 2560×1440 pixeles QHD kijelzőre vágyunk, akkor inkább a gyártó Vowney modelljére érdemes néhány pillantást vetnünk, de a P9000 1920×1080 képpontos Full HD paneljére sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Az LG gyártósorain készülő LTPS LCD panel négy helyett csak két rétegből épül fel, ezáltal szupervékony és rendkívül érzékeny. A képminőség teljesen rendben van és a fényerőre sem lehet panaszunk: a P9000 mellé tettünk egy LG G3-at, és a két készülék lényegében ugyanakkora fényerőt produkált. Ezenkívül a kijelző mindkét említett telefonon az előlap körülbelül 76 százalékát uralja, és itt egy kicsit ferdít a gyártó, mely 82 százalékos rekordértéket kommunikál, illetve 1,6 milliméteres szupervékony oldalsó kávát reklámoz (valóság: 2,1 milliméter). Az 5,5 colos képátlójú és 401 ppi pixelsűrűségű displayen négyféle betűméret közül választhatunk, és remek dolog, hogy a dupla koppintásos felébresztés is működik. A proximity szenzor extra funkciójának köszönhetően a zsebünkben még véletlenül sem kapcsol be a kijelző, és az inaktív kijelzőre különböző karaktereket rajzolva villámgyorsan elindíthatunk előre definiált appokat is. A kijelző alatt egyetlen érintőgomb található. Ennek közepébe került a notifikációs LED, de más trükkökre is fel kell készülni: a gombot egyszer megérintve vissza, kétszer megérintve Home, nyomva tartva pedig alkalmazásváltó funkciót kapunk. Ha ez esetleg nem tetszik, akkor a kijelző alsó sorára odapakolhatjuk a szokásos virtuális funkciógombokat is.

Az LTE mobilnet maximum 150/50 Mbit/s-os tempóra képes, a dual-band Wi-Fi a/b/g/n szabványú, ezenkívül pedig a Samsungéhoz hasonló letöltésgyorsítót is kapunk, ami a 20 MB-nál nagyobb állományok esetében összevonja az LTE és a Wi-Fi sávszélességét. Természetesen a Bluetooth 4.0, az NFC és a GPS-vevő sem hiányozhat a repertoárból, csakúgy, mint az USB OTG, ellenben az infravörös portról le kell mondanunk.

Üzemidő

A fixen beszerelt lítium-polimer akkumulátor kereken 3000 mAh kapacitással rendelkezik, és mivel nem QHD kijelző és ultrabrutál chipset található mellette, minden további nélkül hozza a 1,5 napos használati időt. Remek dolog, hogy gyorstöltési lehetőségünk is van: a Pump Express Plus PE+ technológia révén körülbelül 80 perc alatt feltölthető a teljesen lemerült akkumulátor, és 10 pernyi töltéssel mintegy 3 órás beszélgetési idő nyerhető. A gyorstöltő 5, 7 és 9 Volt mellett 1,67 Ampert, 12 Volt mellett pedig 1,25 Ampert tud – töltés közben mind a töltő, mind pedig a telefon jól érezhetően melegszik. Végül de nem utolsó sorban a Qi kompatibilitás is adott: kipróbáltuk, a P9000 remekül tölthető vezeték nélküli módon is.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások