- 2016. április 6., 11:00
Bátran kijelenthetjük, hogy jelen pillanatban a Mate 8-nál nem igazán találunk jobb 6 colos mobilt.

A Huawei az elmúlt években jó néhány alkalommal igen elegáns módon is letette már a névjegyét az asztalra: itt van rögtön például a 2014 őszén bejelentett Ascend Mate7, ami egy minden hájjal megkent felsőkategóriás phablet. Egy évvel később aztán megérkezett a Mate S (már Ascend jelölés nélkül), amelyről néhányan talán azt hitték, hogy a Mate7 utódja, ez azonban messze nem volt így; a Mate S mind a kijelző mérete, mind pedig az akku kapacitása tekintetében más ligában focizott, mint az említett delikvens. A Mate 8 „személyében” viszont már ténylegesen a Mate7 utódját köszönthetjük, és annyit már most, írásunk elején elárulhatunk, hogy fogást alig találtunk rajta.

Külső

Nyílt titok, hogy a kínai ipar már jó ideje nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is képes előállítani, és ez hatványozottan igaz a Huawei esetében is. A Mate 8 ugyanis olyan kiváló minőséget és olyan szemrevaló külcsínt virít, melyet akár még az Apple és a Samsung, adott esetben sokkal drágább készülékei is megirigyelhetnek. Az unibody kialakítású készülékház remek tapintásérzetet biztosító alumíniumból készült: míg az oldalélek szálhúzott díszítéssel bírnak, addig a hátlap matt felületű, és szinte egyáltalán nem látszanak meg rajta a különböző szennyeződések. Hozzánk egy ezüst Mate 8 érkezett, de ezenkívül szürke, arany és barna színben is készül az egyébként kellemesen vékony, 7,9 milliméter vastag telefon. A 185 grammos tömeg elsőre talán sokkolóan hangzik, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy vérbeli phablet óriásról beszélünk, amelyben hatalmas kapacitású akkumulátor rejtőzik, és amelynél a kisebb kijelzős iPhone 6s Plus még mindig nehezebb 7 grammal.

Bal oldalt egyetlen, tűvel kipöckölhető tálcára lehetünk figyelmesek, melyben két foglalat található. Ezek közül mindkettőbe pakolhatunk egy-egy nanoSIM kártyát, vagy pedig szavazhatunk az egy nanoSIM, egy microSD konfigurációra is – a Mate 8 maximum 128 GB-os memóriakártyákat képes kezelni. A hangerőt az ellentétes oldalon figyelő gombpár segítségével lehet állítani, és ugyanitt keresendő a kellemesen érdesített felületű on/off billentyű is. A felső élen lévő dugaljba tudjuk csatlakoztatni kedvenc vezetékes fülesünket, és itt kapott helyet az egyik mikrofon is. Ennek társa a készülék ellentétes végén hallgatózik. Alul két torx csavarfejre, egy fedetlen microUSB portra és kétszer kilenc darab lyukra lehetünk figyelmesek: becsapós a dolog, mert utóbbiak közül csak a jobboldaliak mögött van hangszóró. A sztereó kihangosítás tehát felejtős: a hangminőség korrekt, de a hangerő lehetne kicsit nagyobb is. Infravörös portot nem kapunk és a vízállóságról sem gondoskodott a gyártó.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 91510
Geekbench (s): 1645
Geekbench (m): 6219
GFXBench 3 (M, on): 18 fps
GFXBench 3 (M, off): 16 fps
GFXBench 3 (T, on): 39 fps
GFXBench 3 (T, off): 39 fps
Browsermark 2.1: 2470
JetStream 1.1: 40.493
Kijelző
Maximális fényerő: 500 cd/²
Kontraszt: 1400:1
Színhőmérséklet: 8000 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 150 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 24 GB

A Huawei-féle különböző HiSilicon Kirin chipsetek már az előző években is felhívták magukra a figyelmet, de valahogy sohasem voltak teljesen tökéletesek. A Mate 8-ban debütált viszont a Kirin 950, amely az Exynos 8890-es Samsung Galaxy S7 duó érkezéséig stabilan ült a sebességtesztek képzeletbeli trónján, és simán legyorsulta a Galaxy S6-osokban ott lévő, és amúgy igen kiváló Exynos 7420-as SoC-t is. A 90 ezer feletti AnTuTu pontszám elérésében kiemelt szerepet játszik a négy darab 2,3 GHz-es órajelű Cortex-A72 processzormag, illetve a négy 1,8 GHz-es Cortex-A53 mag. A Mali-T880-as grafikusgyorsító az Exynos 8890-ből lehet ismerős, azonban lényeges eltérés, hogy amíg az S7-esekben tizenkettő, addig a Mate 8-ban csak négy ilyen egység található. A helymeghatározási feladatokat a korábbiaknál 70 százalékkal kisebb fogyasztás mellett abszolváló, multifunkciós i5 segédprocesszor mellett 3 GB RAM-ot és 32 GB flashmemóriát (24 GB szabad) is pakoltak a fedélzetre. 4/64 GB-os változatban is gyártják a készüléket, szerintünk az elhibázott döntés, hogy a 4 GB RAM nem jár a 32 GB-os tárhely mellé.

Pixelsűrűség-fetisiszták jobban teszik, ha inkább a Nexus 6P felé kacsintgatnak, hiszen ott az 5,7 colos képátló és a QHD felbontás kombinációjából 518 ppi-s pixelsűrűség adódik. A Mate 8-ban lévő 6 colos Full HD panel ehhez képest csak 368 ppi-t virít, mi azonban ezt abszolút nem érezzük kevésnek, hiszen a képminőség így is nagyon rendben van. És mivel csak 1920×1080 pixelt kell „megmozgatni”, a fogyasztás is kordában tartható, valamint arra is magyarázatot kapunk, hogy miért csak egy MP4-es Mali-T880 került a motorháztető alá. Mivel az előlap több mint 78 százalékát kijelző uralja, jelen tesztalanyunk még a 6 colos gigantpanel ellenére is relatíve kompakt benyomást kelt.

A Force Touch és AOD nélküli IPS-NEO LCD színhőmérséklete manuálisan állítható, a Nexus 6P-ben lévő Super AMOLED képmegjelenítő végtelen kontrasztarányáról és elképesztően nagy betekintési szögeiről viszont ezúttal le kell mondanunk. Az akár normál kesztyűben is kezelhető kijelző egyszerűen témázható, a fényerőt automatika állítja, betűméretből pedig ötfélét kapunk. Érdekesség, hogy ezeken kívül a felhasználói felület egyéb elemeinek a mérete is variálható, mégpedig három fokozatban. Az LCD felett egy közelségérzékelőre, egy apró notifikációs LED-re és egy szelfikamerára lehetünk figyelmesek, az alatta lévő felület pedig teljesen csupasz. A szokásos funkciógombok a kijelző alsó sorában virtuális formában kaptak helyet, sorrendjük személyre szabható.

Az LTE Cat. 6 mobilnet egyértelműen szerényebb produkciót ad elő, mint például az S7-ben lévő LTE Cat. 9, azonban emiatt az vesse az első követ a Mate 8-ra, aki valaha tapasztalta már a 450 helyett mindössze 300 Mbit/s-os letöltési sebesség gyakorlati hátrányait. A dual-band Wi-Fi a/b/g/n/ac szabványú, a Bluetooth a 4.2-es verziószámot visel magán, ezenkívül pedig NFC-t, mindentudó GPS-vevőt és USB OTG támogatást is kapunk.

Üzemidő

A Mate7-féle 4100 mAh-s akkumulátort nagyon szerettük. Ehhez képest hatalmas visszalépés volt a Mate S-ben lévő 2700-as akksi. A Mate 8-ban szerencsére megint nagy, kereken 4000 mAh kapacitású akkumulátor landolt, ami a korábbiaknál sokkal hatékonyabb működésre képes hardverelemekkel párosítva egészen kiváló üzemidőt biztosít. Ez bizony egy olyan okostelefon, aminek abszolút nem jelent kihívást egy kétnapos megfeszített üzem, sőt, óvatosabb használat mellett akár a háromnapos használat is benne lehet a pakliban. Természetesen nem hiányozhat az intelligens és ultratakarékos akkumulátor menedzsment opció sem, amelyek révén vészhelyzetben nagyon hasznos extra percekhez és órákhoz juthatunk. Ha teljesen lemerült az akksi, akkor a 9 voltos és 2 amperes gyári vezetékes töltő révén mintegy 2,5 óra alatt oldható meg a teljes feltöltés, és talán ennél is fontosabb, hogy 60 perc alatt körülbelül 70 százalékosra pumpálható fel a teljesen üres akksi. Vezeték nélküli töltési lehetőség viszont nincs.

Címkék
Hozzászólások