- 2016. május 10., 17:00
Az ASUS végre csinált egy olyan telefont, ami minden körülmények között kibírja két napig a feltöltések között.

Az ASUS Zenfone Max a tavalyi év második felében jelent meg, idehaza viszont csak januártól lehet megvásárolni a készüléket. A mobil a középkategóriában indul, viszont nemcsak az ismert márkanévre és a kedvező árra alapoz; a versenytársakhoz képest néhány igen kellemes meglepetéssel is szolgál.

Külső

Az ASUS-ra azt nem lehet rásütni, hogy folyamatosan váltogatja a készülékek formatervét, a Zenfone sorozat valamennyi modellje szinte ugyanarra a kaptafára készül. Persze nyilván vannak apróbb eltérések attól függően, hogy az adott készülék kisebb vagy nagyobb méretet képvisel, de ezek marginálisak. A Zenfone Max is szépen hozza a gyártótól már ismert vonalakat, így például a lekerekített sarkokat és az oldalakra minden irányban rásimuló hátlapot is. Nálunk a készülék fekete színű verziója járt, amelynek oldalán vékony, ezüstszínű díszítés fut végig. Ez csakúgy, mint a telefon hátlapja, műanyagból készült, de ez a kategóriát és a 75 ezer forintos vételárat ismerve aligha lehet meglepetés.

Az ASUS azon kevés gyártók egyike, amelyek még mindig ragaszkodnak a fizikai gombokhoz – ám ezúttal csak egy, a kijelző alatt elhelyezkedő érintésérzékeny sávról van szó, háttérvilágítás nélküli érintőgombokkal. Ami érdekesség, az az, hogy az ASUS továbbra is ragaszkodik a gombok alatti extra, körkörös mintázattal ellátott betéthez. A kijelző felett az ASUS a szokásos kiegészítőket helyezte el; a márkajelzés és a beszédhangszóró mellett ide került még a visszajelző LED, a közelségérzékelő és a fénymérő valamint az előlapi kamera is.

Az ASUS a kezelők és csatlakozók terén a minimumra szorítkozott, ez természetesen a bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzót (jobb oldalt), a microUSB csatlakozót (lent) valamint a jack dugót (fent) jelenti. A mikrofonok közül az egyik az USB csatlakozó mellé került, a másik pedig a hátlapra, a fő kamera nyílása fölé. A kamerához egy kettős fényű LED és egy lézeres távolságmérő tartozik, a hátsó fertályról pedig azt kell még tudni, hogy ez ad helyet a kihangosító hangszórójának is. A hátlap bőr mintázatot kapott, ami nemcsak látványra sokkal kellemesebb, mint a sima felületű plasztik, hanem érintésre (fogásra is). Ha eltávolítjuk a fedelet, akkor az akku mellett két SIM-kártya nyílás valamint a microSD-kártya olvasója bukkan elő.

A Zenfone Max, ahogyan arra neve is utal, a nagyobb készülékek közül való, és a nehezebbek közül is. 5,5 colos kijelző mellett is nagy a 156×77,5×10,6 mm-es méret, ahogyan a 202 grammos tömeg is jóval több a megszokottnál – ezért cserébe az akku is brutális, erre pár sorral lejjebb vissza is fogunk térni.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 5: 23599
Geekbench (s): 502
Geekbench (m): 1444
GFXBench 3 (M, on):4,1 fps
GFXBench 3 (M, off): 1,9 fps
GFXBench 3 (T, on): 9,7 fps
GFXBench 3 (T, off): 5,1 fps
Browsermark 2.1: 1045
JetStream 1.1: 37 ms
Kijelző
Maximális fényerő: 507 cd/²
Kontraszt: 1959:1
Színhőmérséklet: 6800K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 292 perc
Üzemidő (normál): 914 óra
Üzemidő (video): 17 óra 12 perc
Szabad kapacitás:9,38 GB

Általánosságban azt szoktuk meg, hogy a nagyobb telefonok egyben csúcskategóriás modellek is, de ez persze nem feltétlenül vagy íg;, egyre több a nagy kijelzős középkategóriás modell is. Az ASUS Zenfone Max is ezt a tézis cáfolja meg (vagy erősíti, attól függ, hogy honnan nézzük a dolgot). A hardver összeállításakor a Qualcomm-féle Snapdragon 410-re esett a választás, ennek négy Cortex-A53-as magja ebben a telefonban 1,2 GHz-en ketyeg. A GPU a nem különösebben erős, de a HD kijelző meghajtásához azért elegendő tartalékkal bíró Adreno 306-os. Szerencsére ma már az olcsóbb modelleknél is alap a 2 GB memória, és a belső tárhely is bőséges: a bővítési lehetőség ellenére 16 GB-tal gazdálkodhatunk. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a Zenfone Max készül 8 GB-os kivitelben is, de mi nem ilyet kaptunk szerencsére. Alapállapotban a 16 GB-ból 9,4 GB szabad. Ami fontos lehet még, az az, hogy a telefonba két SIM-kártyát is berakhatunk, így nyaralásnál úgy tudunk külföldi hálózatra csatlakozni, hogy közben az „itthoni” elérhetőségünk is megmarad. A teljesítménnyel normál körülmények között nincsen gond, de nyilván a 3D-s játékok közül már kevés az, amely megfelelő sebességgel fut a telefonon.

Az ASUS úgy döntött, hogy fontosabb a költségek alacsony szinten való tartása, így az 5,5 colos képátló ellenére csak HD felbontást (1280×720 pixelt) kapunk. Itt azért már elmondható, hogy bőven van különbség a Full HD részletességet felmutató versenytársakhoz képest, de azért az is teljesen egyértelmű, hogy a Zenfone Max képével sincsen komoly probléma. Főleg úgy, hogy technológiáját tekintve IPS-panelről van szó, amelynek ráadásul nemcsak színei és betekintési szögei jók, hanem a fényereje is kiemelkedő, 500 cd/m² feletti. Az LCD-t Gorilla Glass 4 védi.

Főleg a Qualcomm érdeme, hogy a telefon kommunikációs fronton jól teljesít: az LTE modem 150/50 Mbps-os sebességet, a HSPA adapter pedig 42/5,76 Mbps-os tempót biztosít. LTE hálózatra viszont csak az elsődleges kártya tud felcsatlakozni, általánosságban pedig az mondható el, hogy aktív módban mindig csak az egyik kártya lehet. Jár még n-es WiFi és Bluetooth 4.0 is, A-GPS és rádió is, az NFC viszont legnagyobb bánatunkra kimaradt a csomagból. A microUSB csatlakozóra tévét hiába is kötnénk, viszont USB sticket csatlakoztatunk rá, annak tartalmát a készülék látni fogja.

Üzemidő

Kevés olyan telefon van, amelynek legizgalmasabb része az akkumulátor, a Zenfone Max viszont pontosan ilyen! Merthogy brutális, 5000 mAh kapacitású, ráadásul Li-Po telepről van szó. A technológiánál persze a kapacitás a fontosabb, mivel ekkora tartalékkal simán elérhető a kétnapos készenlét, még akkor is, ha nem fogjuk vissza magunkat a használatot illetően. Sokat mondó már eleve az is, hogy katalógusadat a készenléti és beszélgetési időt illetően 914 illetve 38 óra, de elég megnézni a fenti táblázatban akár csak azt is, hogy filmnézéssel milyen időket mértünk. Egy kijózanító pofont a töltési idő azért ad: 10-ről 100 százalékra kb. 5 óra alatt tudjuk feltölteni a telefont, ami elsősorban nem a gyorstöltő hiányának tudható be, hanem annak, hogy a Li-Po telepeket nem lehet túl nagy áramerősséggel tölteni.

Az 5000 mAh kapacitást az ASUS igyekezett máshogy is kihasználni: ennyi tartalék már ahhoz is elég lehet, hogy a telefont külső akkumulátorként használva mondjuk a headsetet feltöltsük, így erre a mellékelt adapterrel lehetőség is nyílik.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00