- 2016. május 19., 13:00
Az Acer Aspire V sorozata nagy népszerűségnek örvend, mivel jó áron nyújt kiváló teljesítményt.

Külső

Az Acer termékpalettáján van pár dizájndíjra is esélyes termék, de azt azért be kell látnunk, hogy a tajvani gyártó termékeinek többsége a tisztességes iparos munka kategóriába tartozik. A klasszikus V sorozatba tartozó V15-ös modellre is ez utóbbi állítás az, ami igaz. Az Acernél a széria nem számít már újdonságnak, mostani tesztünk apropóját inkább a ráncfelvarrott belső adta. A V15 „egyszerűsége” inkább belülről fakad, hiszen a kijelzőt körülölelő káva faék egyszerűségű fekete plasztik.

Vele ellentétben a fedlap alumíniumból van, viszont a fényezés csak átlagos minőségű, így a gépet felületesen szemlélők könnyen műanyagnak hihetik ezt a részt is. A nálunk járt változata fekete színű volt, de az Acer a típust gyártja szürkében is. A tesztmodellen a mintás fedlap mellett a monitor kávája, a két zsanér és az alsó rész feketék, hátul egy vékony csík valamint a teljes csuklótámasz pedig ezüst(re hajazó szürke) színezést kapott. A notebook a sok műanyag miatt túlzottan elegánsnak nem mondható, az Acer tapasztalata a kiváló összeszerelési minőséget viszont garantálja, így összességében elégedetlenek azért nem lehetünk; a gép megépítését tekintve semmivel sem tűnik gyengébbnek főbb riválisainál, a fémházba bújtatott gépekhez képest pedig jelentős árelőnnyel bír.

Habár a notebookban a merevlemez és a memória is cserélhető, a gép hasán nincsenek ajtók, amelyeken keresztül ezekhez a részegységekhez célzottan hozzá lehetne férni. Ehelyett a teljes fedelet le kell venni, ami a rengeteg csavar miatt elég sokáig tart – de legalább a dolog házilag is kivitelezhető, manapság már ennek is örülni kell. A monitort és a gépet egyben tartó zsanérok két oldalt helyezkednek el. Bár elég aprók, ahhoz bőven erősek, hogy a kijelzőt bármilyen helyzetben képesek legyenek megtartani. Ennek hátulütője, hogy a gép kinyitásához mindenképpen két kézre lesz szükségünk. A monitort elég tág határok között döntögethetjük, hátrafelé nagyjából 135 fokos állásnál van az út vége.

A notebookoknál a csatlakozók többnyire szűk keresztmetszetet jelentenek, egy 15 colos masina esetében viszont azt gondolnánk, hogy van elég hely a különféle ki- és bemenetek elhelyezésére. Főleg úgy, hogy az Acer az optikai meghajtót is (nagyon helyesen) kispórolta. Ilyen felvezetést követően sajnos le kell lomboznunk mindenkit, mivel az Aspire V15-re semmivel sem került több csatlakozó, mint mondjuk egy ultrabookra. Bal oldalt a Kensington zár, a hűtő nagyméretű rácsa, egy D-Sub kimenet, Ethernet port, HDMI, két USB 3.0 csatlakozó és a kombinált fülhallgató/mikrofon dugasz sorakoznak szépen egymás után, míg jobb oldalt egy USB 2.0 csati és a tápegység csatlakozója árválkodnak. Sajnos el kell ismerni, hogy ennél többet nagyon kevés esetben kapunk, ettől azonban a dolog még nem lesz kevésbé problémás. Hátul az íratlan szabályokat tiszteletben tartva semmi nincsen, az SD-kártya adaptere pedig előre és balra került.

A gép mérete és tömege alapján bőven kimeríti az átlagos kategóriát, 28 mm-es vastagságához 381×256 mm²-es alapterület és 2,4 kg-os tömeg társul.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-6300HQ (2,3 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, TN
GPU Intel HD Graphics 530 + NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Memória 8 GB DDR4
HDD 128 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, D-Sub, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 52,5 Wh
Méret 382×260×27,5-30,3 mm
Tömeg 2,4 kg

Az Acer V15 nálunk járt példányába hatodik generációs Core i5 processzor került, méghozzá HQ szériás, vagyis olyan modell, amelynél a fogyasztásbeli optimalizáció miatt nem csökkentették a magok számát. A Core i5-6300HQ négy magja 2,3 GHz-es névleges órajelen üzemel, de ez teljesítményigényes feladatoknál egy mag esetében akár 3,2 GHz-re is felkúszhat. A masina összességében nem nyújt érezhetően gyengébb teljesítményt, mint egy Core i5-ös procival szerelt asztali gép, cserébe viszont az üzemidő messze nem olyan jó, mint egy ultrabook esetében. Valamit valamiért, nyilván akinek 10-12 órás rendelkezésre állás kell elsősorban, az nem a V15-re fog kacsintgatni. Integrált GPU a processzorban természetesen van, ha azonban jelentős 3D teljesítményre van szükség, akkor beugrik az NVIDIA GTX950 is, amelyhez 4 GB dedikált memória tartozik. A notebook memóriája 8 GB-os; a gépben kettő foglalat van, ha bővíteni szeretnénk, akkor ezt kell figyelembe venni. Az optikai meghajtót már az előző generációs modellnél is ki lehetett cserélni második merevlemezre (vagy SSD-re), a 2016-os változatnál pedig, mivel eleve nincsen ODD, a kérdés az, hogy kér-e valaki SSD-t a merevlemez mellé vagy sem. Az 1 TB-os HDD mellé érdemes legalább egy 128 GB-os SSD-t is választani, mint ahogyan az tesztalanyunk esetében is történt, hiszen így a rendszer számára gyors, az adatok számára pedig nagy adattároló áll rendelkezésre.

A gép teljesítménye nemcsak az átlagos igényeket elégíti ki, a Core i5-6300HQ akkor sem jön zavarba, ha nagy számítási kapacitást igénylő feladatokat bízunk rá. Aki emellett a gép mellett dönt, az nagy valószínűséggel később, ha már kiszolgálta idejét, sem azért fog cserélni, mert a teljesítménnyel gondok lennének.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3178 pont
PCMark 8 (Work): 3998 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 524/341 MB/s
SSD IOPS (4k): 68556
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 239 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 239 cd/m²
Kontraszt: 481:1
Színhőmérséklet (gyári): 6950K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 3,7
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,03

Hogy rögtön a rossz hírrel kezdjük, a kijelző sajnos nem tud felnőni az elvárásokhoz, mivel az Acer TN-panelt választott a gépbe, ennek pedig sem vízszintes sem függőleges irányban nem túl jók a betekintési szögei. És mivel egy notebookot jellemzően elég közelről nézünk, ez a széleken színtorzuláshoz vezethet; és persze arra is ügyelni kell, hogy a panelt ne hajtsuk túlságosan hátra. A panelméret 15,6 col, amihez a Full HD felbontás viszont jó választásnak tűnik, ekkora méretben már nem túlságosan aprók az ikonok akkor sem, ha a Windowsban nem változtatunk az alapértelmezett beállításokon. Az alapbeállításokkal a mutatott kép erős közepes: 113 cd/m²-es fényerőt, 0,24 cd/m²-es feketét, 481:1-es kontrasztot, 6950K-s színhőmérsékletet és 3,86-os átlagos deltaE-t mértünk. Kalibrálni természetesen lehet, de jóval kevesebb hardveres beállítási lehetőség van, mint egy monitornál, ezért az illesztőprogramokhoz kell nyúlni, ha igazán pontos eredményt szeretnénk. A maximális fényerő 239 cd/m², a legjobb átlagos deltaE pedig, amit ki tudtunk hozni, az 1,03 volt – ez utóbbi azt jelenti, hogy az elvárt és a megjelenített színek gyakorlatilag azonosak, szemmel nem lehet közöttük különbséget tenni. Azt jegyeznénk még meg, hogy a fényerőállításhoz az Acer PWM technológiát használ, így hacsak nem 100%-ra állítjuk a fényerőt, akkor az arra nagyon érzékenyek elképzelhető, hogy némi villódzást fognak felfedezni.

Akkumulátor, üzemidő

Az Acer Aspire V15 (V5-591G) nyilván nem a kiváló üzemidejéről lesz híres, hiszen sem a processzor sem a dedikált videokártya nem tartozik a legenergiatakarékosabb hardverek közé. A processzor TDP-je 45 watt, míg egy ultrabook esetében jellemzően 15 wattos értékről beszélhetünk. Mindennek tudatában az átlagos használattal realizálható 5 óra 20 perces rendelkezésre állás nem is rossz, filmet nézni pedig még ennél is hosszabban, 5 óra 51 percet tudunk (a fényerőt mindkét esetben 50%-ra állítottuk a WIFi előbbi esetben be volt kapcsolva, utóbbi esetben viszont nem). Ha a gép minden rejtett tartalékát bevetjük (mondjuk egy jó kis 3D-s játékkal), akkor az akkut akár 104 perc alatt is teljesen lemeríthetjük.

»1 - Külső, hardver, akkumulátor, üzemidő
Címkék
Hozzászólások