- 2016. június 21., 13:00
A tajvani gyártó egyik olcsóbb modellje járt nálunk, amely szolgáltatások terén ennek ellenére nagyon jól teljesít.

Ha valaki NAS vásárlásra adja a fejét, akkor kétféle stratégia szerint választhat. Amennyiben csak a hálózati adatelérés fontos, úgy a budget gyártók termékei között érdemes szétnézni, ha viszont a kényelmi szolgáltatások sem mellékesek, akkor az elit gyártók, elsősorban a QNAP és a Synology, termékei jöhetnek szóba. Ezúttal a QNAP termékpalettájáról érkezett hozzánk egy tesztmodell, mégpedig a kétlemezes TS-228. A NAS a jóárasított kategóriába tartozik, ami a márkát figyelembe véve még mindig 50 ezer forint körüli árat jelent (merevlemezek nélkül); a magasabb árkategória azonban a szolgáltatások terén is minőségi különbséget jelent.

Külső

A QNAP TS-228 alapvetően otthoni felhasználók számára vagy kisirodai környezetbe készült. Külsején inkább az előbbi látszik: ne egy unalmas, téglatest alakú dobozt, hanem egy dizájnos, ráadásul kompakt méretű kütyüt tessék elképzelni. Egy olyat, amit akár a tévé mellé is bátran odatehetünk, nem lesz „tájidegen”. A NAS felépítését tekintve már önmagában az eltér a megszokottól, hogy a merevlemezeket nem fektetve, hanem állítva kell beépíteni, ami magával hozza azt is, hogy az egész kütyü inkább emlékeztet egy apró toronyra semmint egy klasszikus hálózati adattárolóra.

A NAS azzal együtt sem nem néz ki rosszul, hogy borítása szinte teljes egészében műanyagból készült. Ebben nagy szerepe van persze annak is, hogy oldalai fehérek, csak a felső és az alsó rész sötétszürke, valamint az előlapi díszcsík fekete. És fényes. Ez a rész választja el a ház „fix” részét és a levehető fedlapot, valamint emellett a gombokat és visszajelző LED-eket valamint csatlakozókat is tartalmaz.

Elegáns megoldás, az egyetlen baj vele az, hogy amikor már egy kicsit is sötétebb van a szobában, akkor a kártyaolvasó nyílását megtalálni felér a lehetetlennel. Az itt lévő csatlakozó USB 3.0-s. A két beépített gombbal be- illetve kikapcsolni lehet a NAS-t, illetve a fájlmásolást lehet elindítani. Hogy ez szinkronizálást vagy átmozgatást jelent, azt mi magunk választhatjuk ki. Visszajelző LED-ből összesen öt van; azért van ennyi, mert a készenléti állapot mellett az USB, a HDD-k és a LAN adatforgalmát is külön LED jelzi.

Hátul a gigabites Ethernet és egy második, immáron csak 2.0-s USB csatlakozó kaptak helyet, illetve természetesen ide kell csatlakoztatni a külső tápegységet is. Érdemes említést tenni még a tappancsokról, amelyek gumiból készültek ugyan, de már bekapcsolás előtt is látszik rajtuk, hogy a meghajtók rezgéseit aligha fogják tudni hatékonyan csillapítani.

Hozzánk a NAS kétlemezes verziója érkezett tesztre, de természetesen van belőle olyan változat is, amibe csak egyetlen HDD-t lehet beépíteni; ez TS-128 néven fut. TS-428 viszont nincsen, mivel házon belül tényleg a jóárasított termékvonalat képviseli ez a két termék.

Üzembe helyezés, telepítés

A szétszereléshez nem kell atomfizikusi végzettség, hiszen csak az alsó csavart kell kiszedni – amire csavarhúzó nélkül is van lehetőség. Ha ezzel megvagyunk, akkor a NAS borításának nagyobbik részét kell kissé felemelni majd oldalra húzni; ily módon a fedelet teljesen eltávolíthatjuk. A belső rész nincsen túlbonyolítva. Alapvetően a két merevlemez rögzítésére szolgáló sínek látványa tárul elénk, az elektronika elbújt a fémszerkezet mögé. A sínek kialakításából adódóan 3,5 colos valamint 2,5 colos HDD-ket is beépíthetünk, viszont ha a kisebb méret mellett döntünk, akkor a HDD-ket csak egyetlen csavarral tudjuk fixálni (ami mondjuk untig elég).

Elméletileg persze SSD-ket is használhatunk, de a NAS annyira azért nem gyors, hogy az SSD-k alkalmazásának, főleg otthoni környezetben, legyen létjogosultsága. A 3,5 colos merevlemezeket viszont nem kell csavarozni, hiszen a csomagban van négy darab műanyag sín is, amivel a HDD-ket könnyen lehet fixálni. A rezgéseket nemcsak a gumitalpak, hanem a rögzítési pontoknál lévő gumibakok is tompítják, de ezzel együtt is csak annyira hatékony a rendszer, hogy a TS-228 az 5400 rpm-es meghajtókkal kezes legyen; a 7200 rpm-es meghajtók rezgései, hacsak nem gondoskodunk valamilyen extra tompításról, mindenképpen eljutnak az asztalig. A NAS-ba csak egy kisméretű légkavaró került, ennek ellenére a kütyü 1-2 méteres távolságból gyakorlatilag már hangtalan (a merevlemezeket nem számítva persze), mivel a légkavaró alacsony fordulatszámon üzemel.

A QNAP TS-228 hardverénél érdemes figyelembe venni, hogy otthoni felhasználóknak szánt eszközről van szó; a vas lelke egy nem túl izmos ARM processzor. Ennek ellenére, ahogyan a teszteknél látni fogjuk, a gigabites LAN-t egészen jól ki lehet használni az eszközzel. A kétmagos chip egyébként 1,1 GHz-es, a memória mérete pedig 1 GB. Ezek ebben az árkategóriában bőven elvárhatók. A QNAP NAS-oknál a firmware dedikált adattárolóra kerül, ami a TS-228 esetében (is) egy 4 GB-os ROM. Vagyis a NAS minden előzetes telepítgetés nélkül bekapcsolható, nincsen kötelező kör az első használat előtt. Persze azt azért nem árt ellenőrizni, hogy a NAS a legfrissebb szoftvert futtatja-e. Ha nem, akkor frissítsünk – a firmware ellenőrzése internetkapcsolat esetén egyébként automatikusan megtörténik, a frissítés pedig mindössze 10 perces művelet.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások