- 2016. július 6., 13:00
A japán gyártó Németországban összeszerelt újdonsága tabletként és ultrabookként egyaránt funkcionálhat.

A Microsoft tavaly október elején leplezte le negyedik generációs Surface készülékét, amely egy minden hájjal megkent 2-in-1 szétszedhető masina: a Surface Pro 4 feladata nem más, mint a tabletek és a hordozható számítógépek közötti határmezsgye elegáns módon történő elmosása. A redmondi mamutcég fejlesztésére néhány héttel később a Fujitsu adta meg a választ, még pedig a novemberben bejelentett, és nemrégiben végre piacra is dobott Stylistic R726 „személyében”. Lássuk, hogy mire képes a gyakorlatban a japán vállalat Windows 10-alapú legfrissebb csúcsmodellje!

Külső

Amíg a cikk elején említett Microsoft Surface Pro 4 egy abszolút eye-candy, vagyis nagyon is szemrevaló tech kütyü, addig a Fujitsu Stylistic R726-ról már korántsem mondható el, hogy azonnal magához vonzza a tekinteteket. Ez azonban nem is meglepő, hiszen a Microsoft készüléke igen széles felhasználói rétegeket vesz célkeresztbe, ezzel szemben a Fujitsu újdonsága sokkal inkább a business szektor igényeinek megfelelően lett kialakítva, így nem elsődleges elvárás az egyedi külcsín. Félreértés ne essék, az R726 a maga módján remekül néz ki, de a designjában nincs meg az a bizonyos plusz.

Az aktuálisan érintett célközönség számára a kiváló minőség, az ellenálló kivitel és a megbízhatóság tartoznak a legfontosabb elvárások közé, és ezen területeken jelen tesztalanyunk maximálisan brillírozik. A külső borítás teljes egésze hűvös tapintásérzetet biztosító magnézium-alumínium ötvözetből készült, ami egyrészt az alacsony tömegre, másrészt pedig a strapabíróságra jelent garanciát. Óvatosan megpróbáltuk elcsavarni oldalirányban a készüléket, aminek hatására csak minimális deformációt tapasztaltunk, és az alkatrészek ilyenkor sem nyiszegnek-nyöszögnek. A matt szürke hátlap mérsékelt mértékben hajlamos a piszkolódásra, ellentétben az előlappal, amely egyfajta ujjlenyomat-mágnesként funkcionál. A minőségre nagyon odafigyel a gyártó, olyannyira, hogy az összeszerelési munkálatokra nem valahol Ázsiában, hanem Európában, Németországban kerül sor – egész konkrétan Augsburgban. Érdekesség, hogy a masina mellé egy certifikációs lap is jár, amit az összeszerelést végző szakember, esetünkben „Hermann” kézjegye díszít. Valahogy úgy, ahogy az AMG Mercedesek esetében, csak ott ugyebár nem papírból, hanem fémből van a német kézimunkás minőséget büszkén hirdető táblácska.

Könnyen kikövetkeztethető módon az R726 még a legtöbb kompakt ultrabooknál is szerényebb méretben adja elő a maga produkcióját. A mindössze 9,5 milliméteres vastagság, illetve a 830 grammos tömeg abszolút elismerésre méltó, azonban megjegyzendő, hogy a sokat emlegetett Surface Pro csak 8,4 milliméter vastag, illetve a mérlegen is alig 786 grammot nyom. A baloldali élen keresendő a szabványos 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat, amelynek közvetlen közelében figyel az egyetlen USB-port. Szerencsére ez utóbbi már a villámgyors 3.0-ás fajtából való, és egyéb kütyüink megfáradt akkumulátorát akkor is képes tölteni, ha az R726 éppen ki van kapcsolva (USB Type-C támogatás nincs). Ugyanide került még a Mini DisplayPort aljzat, két működésjelző LED, valamint a hálózati töltő csatlakozója is.

Az ellentétes oldal a hangerőállító gombpárt, illetve a bekapcsoló gombot vonultatja fel. Amennyiben VGA-kimenetre, vagy HDMI-portra vágyunk, akkor ezeket a megfelelő Mini DisplayPort átalakítók beszerzését követően kaphatjuk meg. Vezetékes hálózati port nincs a készüléken, azonban az USB-portba dugható opcionális Ethernet adapter révén 10/100/1000-es drótos nettel gazdagodhatunk, ha pedig kevés az egyetlen USB-port, akkor ezt a problémát a dokkoló beszerzésével orvosolhatjuk. Utóbbin nemcsak két USB-port, hanem egy VGA- és egy Ethernet csatlakozó aljzat is ott figyel. Mikrofonból és hangszóróból is kettőt kapunk, csakúgy, mint kamerából, melyek közül az előlapi 2 megapixeles, a hátoldali pedig 5 megapixeles felbontású.

Hardver

Bár a Fujitsu R726 egy rendkívül kompakt és könnyű, tabletként álcázható hordozható számítógép, belsejében komoly tiszteletet érdemlő hardverelemek találhatók. Míg a legolcsóbb példányokban Intel Core i3-6100U processzor található, addig a csúcsmodell már egy Intel Core i7-6600U chipet rejt magában, számítási teljesítményből abszolút nincs tehát hiány. A legújabb Skylake architektúra adott, csakúgy, mint az Intel HD Graphics 520-as grafikus mag, illetve a 8 GB kapacitású LPDDR3 RAM (Surface Pro 4: max. 16 GB). Az olcsóbb változatokban 128 GB-os SSD rejtőzik, de akár 512 GB-os SSD-vel is rendelhető a gép (Surface Pro 4: max. 1 TB).

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-6300U (2,4-3,0 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 12,5 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 520
Memória 8 GB DDR3
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB 3.0, DisplayPort, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.1, NFC, 5+2 megapixeles kamerák, microSD slot, microSIM slot
Akkumulátor 34 Wh, 4 cellás
Méret 319×201×9,5 mm
Tömeg 830 g

Teljesítmény

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3153 pont
PCMark 8 (Work): 4284 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 281/479 MB/s
SSD IOPS (4k): 56000
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 399 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 279 cd/m²
Kontraszt: 702:1
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 2,9
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,1

Tesztalanyunk egy több tekintetben is középutas felszereltségű R726-os. A processzor feladatait egy 14 nanométeres gyártási technológia segítségével készülő, ULV (Ultra Low Voltage) sorozatú Intel i5-6300U látja el, amely alaphelyzetben 2,4 GHz-es órajelen ketyeg, de adott esetben felpöröghet egészen 3 GHz-ig is – a két processzormag a Hyper-Threading támogatás miatt az operációs rendszer felé négynek látszik. A hétköznapok során nyújtott teljesítménnyel tökéletesen elégedettek lehetünk, de ha esetleg mégsem, akkor ott a már említett i7-es nagytesó. A tesztmasinában egy 256 GB-os M.2-es SSD teljesített szolgálatot: a Samsung gyártósorain készült adattároló villámgyors, és többek közt OPAL 2.0 hardveres titkosítással is fel van vértezve.

Kijelző

A PLS LCD panel 12,5 colos képátlóval rendelkezik, vagyis ily módon valahol félúton helyezkedik el a Surface Pro 4-féle 12,3 colos display, illetve az Apple iPad Pro-féle 12,9 colos képmegjelenítő között. A nálunk járt modell fényes kivitelű volt, ennek megfelelően eléggé tükröződött a felülete, de jó hír, hogy a gép matt változatban is rendelhető. A 178 fokos betekintési szögek nagyon rendben vannak, mint ahogy a 400 cd/m2-es maximális fényerőre, illetve a 700:1-es kontrasztarányra sem lehet panaszunk. A 16:9 képarányú, egyszerre maximum 10 ujjal kezelhető kijelző igen vaskos, 2 centiméteres kávákkal bír, felbontása pedig „csak” 1920×1080 pixel. Az iménti idézőjelek használatát az indokolja, hogy tesztjeink során nem éreztük komolyabb hátrányát a Full HD felbontásnak, azonban megjegyzendő, hogy a 3:2 képarányú Surface Pro 4 képernyő 2736×1824 pixeles felbontású, pixelsűrűsége pedig nem kevesebb mint 267 ppi (R726: 176 ppi).

Üzemidő

A borítás alá egy 34 Wh-s és négycellás kivitelű akkumulátort sikerült bepréselniük a japán fejlesztőknek, ami csodákra ugyan nem képes, de kis odafigyeléssel remek üzemidőt biztosít. A gyári specifikációk 9-10 órás használati időről tesznek említést, mi pedig a gyakorlatban ennél 1-2 órával kevesebbet tudtunk kisajtolni a hardverből. A teljesen lemerült akkumulátor 100 százalékra történő feltöltése mintegy 3 órányi időt vesz igénybe, és jó hír, hogy a hálózati töltő adaptere relatíve kisméretű, vagyis a géphez hasonlóan ez a készség is csak kevés helyet foglal a táskánkban.

Címkék
Hozzászólások