- 2016. július 19., 13:00
A világ első beépített hőkamerás okostelefonja járt nálunk. A profiknak készült, ez árán és tudásán is látszik.

A CAT (vagyis a Caterpillar) márkanevet alighanem mindenki ismeri, azt viszont már kevesebben tudják, hogy ez a három betű nemcsak munkagépeken tűnik fel, hanem egy sor más, a vállalat eredeti profiljához egyáltalán nem kapcsolódó terméken is. Ezeket nem a Caterpillar gyártja, hanem tőle teljesen független vállalatok, akik licencdíjat fizetnek azért, hogy használhassák a márkanevet. Az egyik leghíresebb ilyen együttműködés a Wolverine World Wide-hoz kapcsolódik, ez a vállalat készít a CAT cipőket, több mint 20 éve. Számunkra persze az fontosabb, hogy már CAT okostelefonok is vannak, ezeket pedig a Bullit Mobile gyártja. A legújabb modell, az S60 járt nálunk, amelynek érdekessége, hogy a világon elsőként tartalmaz beépített hőkamerát. A kütyühöz a Mobile World Congressen már volt szerencsénk egy rövidke próba erejéig, de a telefon még így is rengeteg érdekességgel szolgált.

Külső

A Cat Phones termékvonal 2012 óta, vagyis idestova négy éve létezik. Ennyi idő általában elég szokott lenni ahhoz, hogy egy vállalat kitapasztalja, hogy a piacnak mire van szüksége, és persze ahhoz is, hogy a gyártás és tervezés során felbukkanó gyermekbetegségeket kiküszöböljék. Ezt a tézist a Cat S60 is kiválóan igazolja, hiszen sikerült az, amit a tervezők szerettek volna: egy olyan telefon készítettek, amelyet többségében már nem az elsődleges mobil mellett használnak majd, hanem elsődleges telefonként.

A Cat S60 különleges igények kielégítésére hivatott, ezért különleges külsővel ruházták fel. Az elsődleges szempont a strapabíró kialakítás volt; az hogy a készülék jól is nézzen ki és a lehetőségekhez képest még kompakt is legyen, csak másodlagos tényező lehetett. Ami mondjuk távolról sem jelenti azt, hogy az S60-nal bármi gond lennek külső alapján, viszont azt meg kell hagyni, hogy elég robusztus példányról van szó. Ha mondjuk a Samsung Galaxy S7-tel vetjük össze, akkor magassága, szélessége és vastagsága is kb. 5 mm-rel nagyobb, ami a vastagságnál igen szembetűnő, hiszen 7,9 helyett 12,7 mm-ről beszélünk. Ráadásul a kijelző majd’ 10 százalékkal kisebb képátlójú. A Cat S60 tömege is húzós, 223 gramm.

Amúgy a dizájnnal tényleg minden rendben, azt el kell fogadni, hogy aki extra tartósságot szeretne, annak ezért áldozatot is kell hoznia. Az S60 előlapja természetesen Corning Gorilla Glass 4, hátul műanyagot találunk, oldalt pedig egy vastag fémkeretet. A telefont úgy alakították ki, hogy bírja a strapát: a por garantáltan nem jut be a készülékházba, nem gond az sem, ha leejtjük, és természetesen a vízállóság is adott. Mégpedig elég jó paraméterek mellett: 5 méteres mélységben 60 percig biztosított a működés. Sajnos a vízállósághoz az is kell, hogy az oldalt lévő csatlakozók ajtaját becsukjuk; jobb lett volna, ha a vízállóságot más módon oldják meg, de hát ne legyünk telhetetlenek. Egyébként a telefon intelligens, és ha valamelyik csatlakozót használtuk, akkor utána szól, hogy ne felejtsük el a fedelet behajtani. Érdekes szolgáltatás még a hangszóró tisztítás: ha a mobilt vízbe tesszük, lehetséges, hogy a hangszóró rácsai csak nagyon lassan száradnak ki, ezt lehet a telefon ütemes rezegtetésével kicsit (vagy inkább nagyon) meggyorsítani. Aki szereti a betűszavakat, annak elmondjuk, hogy a por- és vízállóság IP68-as szabvány szerinti, de a telefon ennél többet is tud, hiszen egyéb külső hatások elleni védelme a MIL-STD-810G jegyében biztosított; a készülékben elvileg az sem tesz kárt, ha 1,8 méterről esik betonra, működőképessége pedig -25 és +55 fok között garantált.

Az előlap abból a szempontból természetesen hozza a szokásosat, hogy a kijelző feletti részen a beszédhangszórót, a kamerát, a szenzorokat és a visszajelző LED-et találjuk, lent pedig három (fizikai) gombot. Ezek mellett érdekesség még, hogy kapunk két kapcsolót is, amelyeket 5m és 2m állásba tudunk kapcsolni: ezeket akkor kell használni, ha 5 méteres mélységig szeretnénk merülni vízben a telefonnal. Ilyen mélységben ugyanis már olyan nagy a víz nyomása, hogy a hangszórót és a mikrofont fizikailag is le kell zárni, hogy ne sérüljenek – ebből adódóan használni sem lehet őket. Apró, de fontos tényező, hogy a kijelző süllyesztett, amelynek célja az, hogy ha esetleg esik a mobil, akkor a perem fogja fel az ütés erejét, ne pedig az üveg fogjon talajt. Egyébként a csomagolás egy kijelzővédő fóliát is rejt, amit érdemes az első használat előtt feltenni a telefonra.

Visszatérve az oldalsó részekre, amellett, hogy minden csatlakozó ajtó mögé került, az tűnhet még fel, hogy a felső részen van egy kiugrás, valamint hogy van egy SOS feliratú ajtócska is. Ez utóbbi a bekapcsoló gombbal, a programozható gombbal, a microUSB csatlakozóval és a jack csatlakozóval egyetemben a bal oldalra kerül, és ahogyan az kitalálható, vészjelzés leadására tudjuk használni. Ha hosszan nyomva tartjuk, akkor a telefonon elindul a Tartózkodási hely szoftver, ami az előre beállított kontaktoknak elküldi a mobil (és használója) pontos helyzetét. Az előző felsorolásból csak a hangerőszabályzó gombpáros hiányzik, e két billentyű – kizárásos alapon – a jobb oldalra került.

A hátsó rész kopogós műanyag, és csak azért nem látszik a létező legolcsóbbnak, mert szép minta is került rá. Ennél érdekesebb persze hogy a fő kamera nyílása felett egy második kamerát is találunk, ez a FLIR-féle hőkamera.

A fényképező alatt egy LED-es villanó, jobbra pedig egy csapóajtóra lehetünk figyelmesek, utóbbi alá rejtették el a SIM-kártyák és a microSD-kártya foglalatait. Ebből már ki is található, hogy a Cat S60 egyszerre akár két SIM-et is tud fogadni (amelyek közül egyszerre csak egy lehet aktív). A csapóajtós megoldás elsőre nem tűnik igazán bizalomgerjesztőnek, de megbízható, a teszt során egyetlen egyszer sem állt fenn a veszélye a véletlen nyitásnak.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 44902
Geekbench (s): 744
Geekbench (m): 3413
GFXBench 3 (M, on): 12 fps
GFXBench 3 (M, off): 6,6 fps
GFXBench 3 (T, on): 30 fps
GFXBench 3 (T, off): 16 fps
Browsermark 2.1: 1956
JetStream 1.1: 44.386
Kijelző
Maximális fényerő: 688 cd/²
Kontraszt: 1351:1
Színhőmérséklet: 6990 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 277 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): 14 óra 45 perc
Szabad kapacitás: 22,7 GB

A mobil hardvere erős, de nem topligás: Snapdragon 617-es processzort (négy 1,2 GHz-es Cortex-A53 mag és négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag), Adreno 405-ös GPU-t, 3 GB RAM-ot és 32 GB belső tárhelyet kapunk. A tárhelyből alapesetben 23 GB-ot lát a rendszer, és csak 700 MB foglalt – és mivel van microSD-slot, a bővítés is megoldható. Adja magát, hogy a telefon minden feladatra elég gyors, noha nyilván a csúcsmobilok nyers erő tekintetében azért jobbak. Az OS és a programok futási sebességével viszont nincsen gond.

A kijelző 4,7 colos és csak HD felbontású, ezt azonban egy Galaxy S6-ról átszállva sem igazán éreztük hátránynak, vagyis a 312 PPI is bőven elég ahhoz, hogy pixelek „összeolvadjanak”. A panel technológiáját illetően a-Si AHVA, vagyis egy IPS-variáns. Széles látószöget, de ami még ennél is fontosabb, brutális fényerőt kapunk – utóbbi bőven elég ahhoz, hogy a kijelzőt kültéren is megfelelően lássuk, persze családi fotókat azért nem a tűző napon kell vele nézegetni. A színekkel nincs gond, és bár a manuális beállítási lehetőségek csak a fényerőre korlátozódnak, a telefon alapból is megfelelő minőségű képet ad, nincsen igazán szükség utólagos kontrollra.

A kommunikációs lehetőségekkel nincsen komoly gond, de a csúcsot nem kapjuk meg ezen a téren sem. Az LTE 150/50 Mbps-os, a WiFi pedig csak az n-es szabványt ismeri, az ac-s hálózatokat nem tudja kihasználni.

Az adapterek között van még Bluetooth 4.1, A-GPS, NFC, gyorsulásmérő, digitális iránytű is, a microUSB csatlakozót pedig OTG-vel is felvértezték.

Üzemidő

Az addig szép, hogy a készülékbe 3800 mAh-s akku került, a mobilhoz csomagolt töltő viszont konkrétan a vicc kategóriába esik, mivel kemény 1 amperes áramerősséget tud leadni, vagyis a teljes töltés kb. 4,5 órát vesz igénybe. Ez rengeteg. Ha mondjuk egy 50 ezer forintos telefonról lenne szó, akkor nem lenne ez annyira nagy gond, 200 ezerért viszont elég ciki. Főleg, hogy a mobil támogatja a QuickCharge 2.0-t is, amivel 60%-os szintre akár 30 perc alatt is fel lehet tölteni. Csak éppen ehhez kell egy másik töltőt venni. Cserébe az üzemidő kárpótol: átlagos használattal a két nap simán megvan, és az egy napot akkor is hozza a Cat S60, ha több száz fotót lövünk vele.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások