- 2016. augusztus 9., 12:00
Az ASUS VivoStick kis helyen nyújt olyan teljesítményt, ami egy átlagos felhasználónak bőven elég lehet.

Egyre több olyan mini számítógép kerül forgalomba, amelyet közvetlenül a tévé vagy egy monitor HDMI portjára lehet csatlakoztatni. Az ilyen hardverek többsége valamilyen konkrét felhasználásra született – gondoljunk csak a Google Chromecast-ra –, de azért vannak univerzális megoldások is. Mostani tesztünkben egy ilyen kütyü, mégpedig az ASUS-féle VivoStick TS10 szerepel, amelyet a tajvani vállalat a tavalyi IFA-n jelentett be. Viszont forgalomba csak az elmúlt hónapokban került.

Külső

Ahogyan a bevezetőben rögtön el is árultuk, az ASUS VivoStick TS10 lényege az, hogy közvetlenül a tévéhez/monitorhoz tudjuk csatlakoztatni, mégpedig az egyik HDMI port segítségével. Egy ilyen felvezetés után kissé érdekes a dizájnnal és más külsőségekkel foglalkozni, hiszen a tévé mögé kerülő csodákat csak a legritkább esetben látjuk viszont – és persze az is igaz, hogy egy stick, bármit is csinálunk vele, csak egy stick marad. A kérdés legfeljebb az szokott lenni, hogy a kütyü kicsi vagy nagy – nos, az ASUS-é elég nagy. Bár tudjuk, hogy nem a méret a lényeg, ez esetben mégis számít valamit, mivel a VivoStick TS10 bizonyos szempontból már túlságosan is nagy.

Ez két dolog miatt baj: egyrészt van olyan forgatókönyv, hogy a sticket közvetlenül nem is tudjuk bedugni a tévébe (sok megjelenítőn nincsen akkora kivágott rész, ami tudná fogadni a TS10-et), másrészt viszont, ha sikerül is a csatlakoztatás, még mindig problémát jelenthet, hogy a szomszédos csatlakozók kiesnek a sorból. Szerencsére e gondokat az ASUS-nál is látták, így a dobozban kapunk pár kiegészítőt, amivel mindkét probléma könnyedén orvosolható. Az egyik egy 40 cm-es HDMI hosszabbító, a másik pedig egy felcsatolható klip, amivel a hátul fityegő stick rögzítését tudjuk könnyen megoldani.

Most, hogy a méretbeli kérdéseket tisztáztuk, azért természetesen nem megyünk el szó nélkül a dizájn mellett sem. Az ASUS VivoStick TS10 pontosan olyan, mint egy szteroidon hizlalt pendrive, néhány érdekességre viszont így is érdemes kitérni vele kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy amint a következő részből ki fog derülni, egy teljes értékű PC-t sikerült belezsúfolni 135×36×16,5 mm-be, néhány kötelező csatlakozót és gombot találunk rajta. A HDMI-t egy kupak védi, amelyet egyszerűen csak le kell pattintani – hogy ne tűnjék el, az apró fedelet felpattinthatjuk a stick másik végére, mégpedig a bekapcsoló gombra (ami ettől még nyomható marad).

Töltéshez egy sima microUSB csatlakozót kapunk, perifériákat pedig az USB 3.0 vagy USB 2.0 csatlakozóra köthetünk, ezek mellé pedig még egy kombinált fülhallgató/mikrofon jack dugasz is került a gépre. A tápegység gyakorlatilag egy USB-s töltő, amely 5 valamint 9 voltos feszültség mellett is 2 amper leadására képes.

Belső

Belül egy teljes értékű PC működik, de azért a méretek a lehetőségeket nyilván behatárolják. Arra nem igazán lehetett számítani, hogy az ASUS-nál Core i7-es csúcsgépet préselnek bele a gyufásdoboznyi helybe, és valóban: a rendszer lelke egy Intel Atom x5-Z8350-es processzor. Ebbe integrálták természetesen az Intel HD Graphics videovezérlőt is. A chip tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a Z8300-as, vagyis négy darab, egyenként 1,44 GHz-en üzemelő magot tartalmaz – a plusz annyi a kistestvérhez képest, hogy hardveres AES titkosítást is kapunk. A memória mérete 2 GB, a Windows 10-nek pedig egy 32 GB-os belső tároló jut.

Sajnos ez nem túl nagy kapacitás, és mivel kártyás bővítési lehetőség nincsen, a tárhelyet csak úgy tudjuk növelni, ha NAS-t vagy USB-s HDD-t használunk. Vagy az ASUS WebStorage-ot, de erről később. A helyi hálózathoz a kütyü n-es WiFi segítségével tud kapcsolódni, egeret és billentyűzetet pedig nemcsak az USB-re „lógathatunk”, hanem a Bluetooth is igénybe vehető erre a célra.

Címkék