- 2016. augusztus 19., 13:00
Az Acer nagyon belenyúlt: a Switch Alpha 12 úgy sikerült, hogy a konkurensek orra alá még sok borsot törhet.

A 2-in-1 gépek népszerűsége egyre nő, így nem csoda, hogy ma már minden magára valamint is adó gyártó termékpalettáján találunk hibrid masinát. A kategóriát a Microsoft „nyitotta” meg az üzleti felhasználóknak szánt Surface-szel, és az azóta kiadott készülékek is szinte kizárólag ennek a szegmensnek készülnek. Mostani tesztalanyunk az Acertől érkezett, és annyit már most elárulhatunk róla, hogy igen jó ár/érték aránnyal rendelkezik.

Külső

A 2-in-1 gépeknél a legnehezebb talán mindig az, hogy el kell találni az optimális méretet; az Acer mérnökei a Switch Alpha esetében a 12 colos kijelző mellett tették le a voksukat. Ez elméletben notebook és tablet módban is megfelelő választásnak bizonyulhat: pár éve még elég sok olyan notebook fogyott, amelybe 11,6 colos kijelző került, manapság pedig a táblagépek között találunk több olyan példányt is, amelyre 12 colos vagy akár még nagyobb LCD-t telepítenek a gyártók. Persze legalább az egyik üzemmódban kompromisszumot kell kötni, hiszen nagy kijelzőt (notebook mód) és alacsony tömeget (tablet) egy azon készülékkel nem lehet biztosítani; az Acernél azonban mindent megtettek annak érdekében, hogy legalább az egyik kategória szempontjai maradéktalanul érvényesüljenek. A Switch Alpha 12 ennek megfelelően inkább notebook, amelyet a billentyűzet lecsatolása után lehet tabletként is elég jó hatékonysággal használni.

A lecsatolható dizájnból adódik, hogy a gép minden fontos összetevője a kijelző mögött kapott helyet, vagyis a kütyü fejnehéz. Tekintettel arra, hogy a billentyűzet megalkotásakor a cél az volt, hogy a legkönnyebb verzió készüljön el, extra funkciót csak egyet kapunk, mégpedig a háttérvilágítást. További csatlakozókat vagy kiegészítő akkumulátort, amivel az üzemidőt lehetne növelni, hiába is keresnénk, és a kijelzőt védő „tokként” funkcionáló klaviatúra megtartani sem tudja a masinát. Az Acer Switch Alpha 12-t a manapság oly divatos kihajtható lábak tartják; éppen úgy, mint a pár hete nálunk járt Fujitsu Stylistic R726-ot, de a HP is alkalmazta már ezt a megoldást.

A tablet rész nagyon szépre sikerült, hátul és oldalt fémet, a kijelző előtt pedig Gorilla Glass üveget kapunk. Mivel a gép kijelzője érintésérzékeny, azt sajnos el kell fogadni, hogy az előlapja tükröződik; ha nagyon világos környezetben szeretnénk használni, akkor lehet, hogy kisebb-nagyobb problémába fogunk ütközni. A maximális fényerősség egyébként nem rossz, de nyilván ahhoz nem elég, hogy fotót retusáljunk egy repülőtér kellős közepén. A hátsó rész a márkajelzés mellett egy fényképezőt is rejt, ami egy ilyen kütyüre talán felesleges (főleg, ha előlapi kamera is van).

A 2-in-1 gépeknél természetes, hogy a csatlakozók tekintetében a kínálat elég szűkös, és ez az átok sajnos az Acer Switch Alpha 12-t sem kerülte el. A gép jobb oldalán a töltő csatlakozóját, egy 3.1-es USB-C és egy USB 3.0 csatlakozót valamint egy mikrofon bemenettel kombinált fülhallgató kimenetet találunk, míg a szemközti oldalon a bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzók és a Windows gomb sorakoznak. A bekapcsoló gomb a visszajelző LED-es is magába foglalja, így az szemből nem látható. Videokimenet nincsen, de az USB-C csatlakozót – adapterrel – természetesen használhatjuk külső monitor csatlakoztatásához is.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-6200U (2,3-2,8 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 12 col, 2160×1440 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 520
Memória 8 GB DDR3
HDD 512 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB 3.0, 1×USB-C (3.1), audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, 8 MP-es hátsó kamera
Akkumulátor 37 Wh, 2 cellás
Méret 292×201×15,9 mm
Tömeg 950/1250 g

Ahhoz, hogy egy 2-in-1 gépet notebookként megalkuvás nélkül tudjunk használni, erős vasra van szükség, és az Acer nem is okoz csalódást: a masinában Core i5-ös processzor, 8 GB memória és 512 GB-os SSD található, utóbbi ráadásul majd’ teljes egészében kihasználható. A processzor természetesen U-s jelölést is kapott, vagyis az ultrabookok számára kifejlesztett, 15 wattos TDP-vel rendelkező verzióról van szó; mindez a tesztgép esetében két processzormagot, 2,3-2,8 GHz-es működési frekvenciát illetve 3 MB-os cache-t jelent. A processzor az Intel Hyper-Threading technológiát is támogatja, ezért az operációs rendszer felé négymagosnak látszik.

Egyedül a grafikus teljesítmény az, amelyben a gép nincsen a toppon, de ezért aligha lehet szemrehányást tenni az Acernek; a beépített Intel HD Graphics 520 átlagos feladatokra valamint videolejátszás hardveres gyorsításához tökéletesen elegendő, egyedül a 3D-s játékokkal gyűlik meg a baja, ami viszont a célcsoportnak aligha jelent problémát. Az Acer a további kiegészítőknél sem spórolt, a WiFi péládul a 802.11ac szabványt is ismeri, a Bluetooth pedig a 4.1-es szabvány szerinti eszközöket is tudja fogadni.

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3002 pont
PCMark 8 (Work): 4023 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 331/515 MB/s
SSD IOPS (4k): 91000
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 345 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 342 cd/m²
Kontraszt: 875:1
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 5,9
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,8

Kijelző

Az Acer Switch Alpja 12 kijelzője megér egy misét, hiszen az IPS-panel a 12 colos képátlót (ami valóban 12 col, nem 11,6 vagy 12,1, mint a régebbi gépeknél) QHD részletességgel vagyis 2160×1440 pixeles felbontással (és 3:2-es képaránnyal) párosítja. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy egy notebookba kell-e ekkora felbontású panel, mivel ez esetben hibrid, táblagépként is használható masináról van szó, mindenképpen van létjogosultsága a nagyobb felbontásnak. A mérésekből kiderül, hogy a panel nemcsak papíron tűnik jónak, hanem a gyakorlatban is az: kontrasztja ugyan csak átlagos (mint minden IPS-panelé), viszont fényerőben és színhelyességben elég jó (igaz, utóbbihoz a kalibrációra is szükség volt). A fényerő annak ellenére jó, hogy az Acer PWM-et használ a fényerő szabályozásához. A betekintési szögekre sem lehet egy árva panaszunk sem, az sRGB színtér 96%-os lefedettsége pedig bár nem különleges, de azért még mindig említésre méltó. A kijelző természetesen az érintéseket is érzékeli, egyszerre akár tíz ujjal is tapogathatjuk, ha pedig úgy tetszik, akkor kapacitív tollal is tudjuk használni. A konkurens termékeket vizsgálva egyébként amellett sem szabad elmenni, hogy az Acer Switch Alpha 12 az egyik legkisebb panellel rendelkezik, a korábban már említett Fujitsu R726-ba 12,5 colos kijelző, a Surface-be 12,3 colos panel, míg az Apple-féle iPad Pro nagyobb változatába 12,9 colos „óriás” került.

Üzemidő

Az Acer elég nagy, 4870 mAh-s akkumulátort épített be a gépbe, amely a gyári adatok szerint 8 órányi használatot tesz lehetővé, de a gyakorlatban a rendelkezésre állási idő inkább a 7 órához van közelebb akkor, ha a Switch Alphát munkára használjuk, és 9 órához, ha filmet nézünk rajta. Az akku technológiáját illetően Li-polimer, feltöltése 10%-ról mintegy 2,5 órát vesz igénybe. A tápegység 45 wattos, így a töltési idő szempontjából nem igazán számít, hogy töltés közben használjuk-e a gépet vagy sem. Itt kell megemlíteni még azt is, hogy bár az USB-C csatlakozó erre lehetőséget adna, nem ezt a portot kell a gép töltésére használni, a tápegységnek külön csatlakozó jutott. A rendelkezésre állás összességében erős közepes, a kategória legjobbjai ennél bő 20-25 százalékkal többet tudnak.

»1 - Külső, hardver, teljesítmény, üzemidő
Címkék
Hozzászólások