- 2016. szeptember 22., 12:00
Nálunk járt a z Acer notebookként és gigantikus tabletként is használható gépe, az R15.

Korábban többször is írtunk már arról, hogy a gyártók egyre inkább a 2-in-1 gépekben látják a fantáziát, szépen lassacskán pedig elérkezünk végre oda is, hogy a notebookként és tabletként használható gépek már nem kerülnek feltétlenül többe, mint egy hasonló tudású klasszikus hordozható számítógép. Az Acer R15 a kiváló példa rá, hogy lehet igen jó készüléket összerakni akkor is, ha fontos szempont a megfizethető árcédula is.

Külső

A címből és a bevezetőből is kiderülhetett, hogy az Acer R15 egy hibrid gép, amelyet elsősorban notebookként, másodsorban pedig tabletként tudunk használni. Az Acer gépei az utóbbi időben eléggé egységes arculatot kaptak, az R15 gyártója a 2-in-1 felépítés ellenére is messziről felismerhető – és a noti egyébként első ránézésre teljesen úgy néz ki, mintha egy teljesen hétköznapi géppel lenne dolgunk. A turpisságra csak a zsanérok vizsgálatakor derül fény, amelyek kialakítása már sejteti, hogy a kijelzőt teljesen ki lehet hajtani: az Acer is a két oldalt elhelyezett, dupla tengelyes pántok mellett tette le a voksát. A zsanérok segítségével az összes népszerű 2-in-1 pozíciót be tudjuk hajtogatni, így a notebook és tablet állás mellett a sátor és a „monitor” helyzeteket is fel tudja venni a masina.

A gép fedlapja alumíniumból készült, de a minőségi anyaghasználat nemcsak itt, hanem minden apró részletnél megfigyelhető – még azokon a helyeken is, ahol műanyagot kapunk, mivel az Acer ezúttal nem a legolcsóbbnak kinéző plasztikra szavazott. A kijelzőt ennek ellenére kicsit be lehet nyomni hátulról, ha nagyon akarjuk, de normál használat közben ebből senkinek sem lesz problémája.

A 2-in-1 jellegből adódóan a kijelző érintésérzékeny, ami eléggé megkötötte a dizájnerek kezét: a monitor részt fényes fekete káva veszi körül, és kapunk egy masszív (Gorilla Glass) üveglapot is a panel elé. A tükröződés sajnos garantált, és ha sokat használjuk az érintős felületet, akkor még az ujjlenyomatok törölgetésével is biztos, hogy sok időt fogunk eltölteni; ez azonban olyasvalami, ami a kategória velejárója, jobb megoldást egyelőre senki sem tudott felmutatni. A csuklótámasz elég nagy és kényelmes, a benne elhelyezett tapipad pedig természetesen nem teljesen középen van, hiszen a numerikus részleg miatt kissé balra kellett tolni, hogy gépelésnél a megfelelő pozícióba kerüljön.

Csatlakozók terén a felhozatal elég jó, USB-ből a megszokott három helyett négyet kapunk. Az Acer Aspire R15 bal oldalán található közülük három (1× USB 3.1 Type-C, 2× USB 3.0), a HDMI-kimenettel és a fülhallgató/mikrofon kombó dugaszával egyetemben. A jobb oldalra egy negyedik, USB került, ami már csak 2.0-s, de sokszor ez is jól jöhet, a telefonok többségét például bőven elég, ha erre a csatlakozóra kötjük. Jobb oldalra került még egy SD-kártyaolvasó is, és mivel egy olyan gépről beszélünk, amelyet tabletként is lehet használni, nem maradhatott el természetesen a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó sem.

A gép a vékonyabbak közül való, vastagsága éppen 2 cm, így a vetélytársai inkább vastagabbak mint vékonyabbak. Nyilván nem érdemes összevetni az Acer R15-öt egy olyan kütyüvel, ami csak tabletként működik, hiszen a 2-in-1 gépeknél nem megoldható, hogy mindkét kategória fontos tervezési szempontjai egyszerre érvényesüljenek. A tömeggel sincsen különösebb gond, persze a 15 colos méretből adódóan tesztünk alanya semmiképpen sem tartozik a pehelysúlyú versenyzők táborába, 2,16 kg-ot nyom.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-6200U (2,2 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 520 + NVIDIA GeForce 940MX 2GB
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 42 Wh
Méret 371×256×20 mm
Tömeg 2,16 kg

Az Acer R15 (R5-571TG) nem az első olyan notebook, amely hatodik generációs Core processzorral járt nálunk, és mivel ezúttal is U-s verzióról, vagyis utrabookokba szánt modellről van szó, a teljesítményével kapcsolatban a Geeks.hu olvasóit nem igazán érheti meglepetés. A tesztmodellben Core i5-6200U processzor járt, a benne lévő két darab 2,3 GHz-es mag szükség esetén akár 2,9 GHz-en is ketyeghet. Teljesítménye az átlagos felhasználóknak bőven elegendő, a processzort normál használattal nem igazán lehet megizzasztani. Az integrált grafikus gyorsító (Intel HD Graphics 520) mellé egy NVIDIA GeForce 940MX GPU-t is kapunk, így a takarékos üzemmód mellett a gép elég jó élményt szállít akkor is, ha játszani támad kedvünk. A RAM mérete 8 GB, amelyből az integrált grafikus gyorsító lecsippent magának valamennyit, az NVIDIA kártyája viszont 2 GB dedikált memóriával gazdálkodhat. A két GPU között a notebook intelligensen, és ami még fontosabb, a felhasználó számára észrevétlenül vált.

Az R15-ös széria megvásárolható merevlemezzel is, így aki a legkevesebb pénzből szeretne kijönni, az is megtalálhatja a számítását, de a tesztgép SSD-je mindenképpen jobb választás – nemcsak a gép lesz gyorsabb, hanem az üzemidő is nő, a rázkódásokkal szemben pedig ellenállóbb lesz a szerkezet.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 2477 pont
PCMark 8 (Work): 3231 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 504/288 MB/s
SSD IOPS (4k): 49753
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 301 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 289 cd/m²
Kontraszt: 299:1
Színhőmérséklet (gyári): 6700K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 3,9
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 0,88

Az Acer R15 kijelzője 15,6 colos, és Full HD felbontású, ez munkára éppúgy elég, mint bármire, amire egy átlagos user otthon használni fogja a gépet. Ám még ennél is fontosabb, hogy egy kiváló minőségű IPS-panelről van szó, amely az sRGB színtér 109 százalékát képes lefedni, vagyis nem kell beérni átlagos, fakó színekkel. Ez különösen fontos mindenkinek, aki nemcsak munkára szeretné használni a gépet, hanem filmeket, képeket nézegetne rajta vagy néhanapján játszana is egy keveset. Fentebb már kitértünk rá, hogy mivel érintésérzékeny is a kijelző, a tükröződést nem tudjuk megúszni.

Színhelyesség szempontjából alapesetben csak átlagosan teljesít a masina, de ha szeretnénk, akkor természetesen tökéletesre is bekalibrálhatjuk. A feketék nyilván nem lesznek olyan jók, mint egy LCD-tévénél, és ez a kontrasztot is magával rántja, de a 699:1-es érték alapján igazán panaszkodni nincs okunk. Ami még fontos, az az, hogy zavaró bevilágítás nincsen, de ha teljesen sötétben nézünk 2,35:1-es filmet, akkor fent és lent némi szivárgást meg lehet figyelni – főleg a sarkokban. Ha a legnagyobb fényerőt állítjuk be, a szemünk akkor sem fog kifolyni, de a gépet világos környezetben is relatív jól lehet használni, mindaddig, amíg nem ülünk ablaknak háttal. A tükröződő kijelző további hátránya, hogy a betekintési szögek alacsonyak, ami egy notebook esetében könnyen megbocsátható, ha viszont tabletként tekintünk az R15-re, ez a dolog néha jelenthet gondot.

Akkumulátor, üzemidő

Az Acer négycellás akkumulátora papíron 9, a gyakorlatban viszont inkább csak 7,5 óra üzemidőt biztosít, ha viszont a WiFi-t is aktívan használjuk, akkor a 6 óra használat az, ami reális. Ez nem világbajnok érték egy ultrabookkal összevetve, viszont a kategóriában nem számít rossznak sem – a versenytársak között azért akad pár gép, ami egy feltöltéssel tovább tud működni. A töltőt tehát nem árt reggel bedobni a táskába, ha tudjuk, hogy a gépet sokat kell aznap használni. A teljes töltés viszont gyors, 1 óra 50 perc alatt lehelhetünk ismét életet a lemerült akkumulátorba, függetlenül attól, hogy a gépet közben használjuk-e vagy sem.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások