- 2016. szeptember 28., 12:00
A Dune HD szeptemberben végre megkapta az integrált jukeboxot, így a konkurensek méltó ellenfelévé lépett elő.

Külső

Ha szigorúan csak a külsőt nézzük, akkor nyugodtan elmondható, hogy a Dune HD Solo 4K elsősorban azoknak készült, akik az egyszerűbb megoldásokat kedvelik, hiszen egy kompakt méretű lejátszóról van szó. Ahogyan arra később ki fogunk majd térni, a tárhely bővíthető benne, tesztünk alanya mégis elsősorban egy olyan kütyü, amit inkább hálózaton keresztül történő lejátszáshoz lehet ajánlani. A készülék fekete dobozba került, felső része matt, ide marták bele a DUNE HD feliratot és a logót, oldalt pedig a sokkal látványosabb, de egyszersmind kényesebb fényezett verziót kapjuk. Minták, egyebek nincsenek, a tervezők ceruzáját a klasszikus irányelvek mozgatták. A méret kompakt, a Dune HD Solo 4K-t a lakáson belül bárhol könnyen elhelyezhetjük, akár a tévé mögé vagy a falra is. Még az sem gond, ha a távirányító nem lát rá közvetlenül a házra, hiszen ebben az esetben bevethetjük a külső infra érzékelőt.

A csatlakozókínálat nagyjából rendben van: antenna bemenetet, HDMI-kimenetet, analóg videokimenetet, gigabites LAN-t egy USB-t és a WiFi-hez két antennacsatlakozót kapunk hátul, a pendrive-ok és más eszközök csatlakoztatásához pedig egy második USB port elöl is rendelkezésre áll. Szerencsére a sort nemcsak mi egészítettük volna ki egy digitális hangkimenettel még, hanem a Dunénél is gondoltak erre, még ha nem is látszik: az analóg AV OUT port beállítható úgy is, hogy S/PDIF-ként szolgáljon. Ennek hiányában csak a HDMI-n keresztül tudnánk átvinni a hangot digitális formában, amihez HDMI-s erősítőre is szükség van.

Láttunk már nagyobb csatlakozókínálatot, de az is igaz, hogy ezzel a felhozatallal a Dune HD Solo 4K a legtöbb otthoni rendszerbe gond nélkül integrálható. Ami külön pozitívum, az az, hogy minőségi termékhez méltó módon a dobozban valamennyi, a kimenetekhez szükséges kábelt megtaláljuk. A tápegység külső, vele kapcsolatban talán azt lehet felróni, hogy az a fajta, amelynek az átalakító része közvetlenül a konnektorba csatlakozik.

A médialejátszóknál a tárhely mindig sarkalatos pont; a Dune HD Solo 4K, bár ez elsőre nem látszik, bővíthető merevlemezzel is, mégpedig egy 2,5 colos példánnyal. A beépítéshez a gyártó egy meglehetősen szokatlan megoldást választott: a HDD-t nem belülre kell építeni, hanem egyszerűen csak a lejátszó hasához tudjuk illeszteni, kívülről. Persze egy keret azért védi az adattárolót, így a leesésétől nem kell tartani. A megoldás előnye, hogy a hot-swap könnyebben kihasználható. Ebből adódik egyébként, hogy a lejátszó elég magasan áll az asztalon, ami viszont nem probléma, hiszen a vaskos gumitalpak a rezgéseket kiválóan tudják tompítani.

Hardver

Amikor a Dune év elején beharangozta a Solo 4K-t, már akkor tudni lehetett, hogy tudásban a legmagasabb szintet fogja képviselni az eszköz, hiszen a Sigma Designs-féle SMP8758 került a borítás alá. A kétmagos, 1,2 GHz-es ARM chip mellé 1 GB RAM került, az operációs rendszert pedig egy 4 GB-os flash chip tárolja. A lapka legérdekesebb tulajdonsága, hogy akár a 4K-s, HEVC kódolású felvételeket is le tudja játszani, feltéve hogy azok képsebessége legfeljebb 30 fps. (A Full HD videóknál a 60 fps is támogatott.) A Sigma Designs ezt a chipet eredetileg set-top-boxokba tervezte, így DVB-T/T2/C tunerrel is ellátta, más kérdés, hogy sajnos CI modul nincsen, így sem a MinDig TV szolgáltatással sem a hazai kábeltévé előfizetésekkel nem használható ki igazán ez a funkció, mert csak a kódolatlan csatornákat lehet beállítani. A hálózatra a gigabites Ethernet vagy az ac-s WiFi segítségével tud az eszköz kapcsolódni.

A chip minden fontos formátumot támogat, a specifikációból az alábbiak derülnek ki.
Konténerek: MKV, MPEG-TS/PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, ASF, WMV, BDMV, ISO (DVD/BD), MVC (3D SBS/TB)
Video: MPEG-2/4, XviD, WMV9, VC1, H.264, H.265
Audio: MPEG-1/2, MP3, AAC, LPCM, WMA, FLAC (többcsatornás is), Vorbis, WavPack, APE, ALAC, AC3, DTS
Audio HD: Dolby TrueHD, Dolby Atmos 3D és DTS HD továbbküldés erősítő felé
Feliratok: SRT, SUB, TXT, SSA/ASS, VobSub, PGS
Kép: JPG, PNG, BMP, GIF
Lejátszási listák: M3U, PLS, CUE

A fontosabb extrák közé tartozik a 10 bites színfelbontás, ami a HEVC kódolású fájloknál elérhető. Sőt, akár még a 12 bites színmélység is támogatott, ezt viszont egyelőre nincs mivel kihasználni, és gyanítható, hogy ez nagyon sokáig így is marad. A felskálázáshoz a chip a kiváló minőséget adó VXP motort használja; a lapka akár a normál felbontású videókat is használható minőségben tudja felméretezni 4K-ra, de igazán jó eredményt természetesen akkor várhatunk tőle, ha legalább Full HD felbontású anyagokkal „etetjük”.

A Dune 4K Solo fogyasztása készenléti állapotban 5,8 watt, lejátszás közben 9,8.

Címkék